Μια νέα κοινοπραξία προωθεί την ανάπτυξη συστημάτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα

0

Η Wärtsilä πρόκειται να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) για χρήση σε πλοία, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην κοινοπραξία LINCCS (linking carbon capture and storage).

Η κοινοπραξία LINCCS έχει ως στόχο τη μείωση του κόστους κατασκευής εγκαταστάσεων αποθήκευσης άνθρακα κατά 70% και την προώθηση της ανάπτυξης τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα για χρήση σε διάφορους κλάδους. Μάλιστα, η εν λόγω κοινοπραξία αναμένεται να λάβει και μια χρηματοδότηση από το Green Platform Initiative της νορβηγικής κυβέρνησης, ύψους 111 εκατ. νορβηγικών κορονών.

Η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες απανθρακοποίησης του ναυτιλιακού κλάδου, και η κοινοπραξία LINCCS σκοπεύει να εισαγάγει στη ναυτιλιακή αγορά ένα σύστημα CCS. Η Wärtsilä πρόκειται να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, έχοντας παράλληλα την υποστήριξη του νορβηγικού Sustainable Energy Catapult Center και του ινστιτούτου SINTEF Energy, ενώ στην κοινοπραξία θα συμμετάσχουν και εταιρείες όπως οι Aker Solutions, Cognite, Aize, AGR, OpenGoSim, Wintershall Dea, Vår Energi, Lundin, Equinor και TotalEnergies.

Για την υλοποίηση του έργου ανάπτυξης ενός συστήματος CCS, η Wärtsilä Exhaust Treatment πρόκειται να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της στο Moss της Νορβηγίας, όπου η εν λόγω τεχνολογία θα αναπτυχθεί και θα δοκιμαστεί έως ότου φτάσει σε ένα κατάλληλο επίπεδο ωριμότητας ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί πιλοτικά πάνω σε πλοίο.

Φωτό: www.wartsila.com

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά