Μία ακόμα εταιρεία επενδύει στην αμμωνία ως ναυτιλιακό καύσιμο

0

Η εταιρεία Höegh Autoliners, η οποία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στον τομέα της θαλάσσιας μεταφοράς οχημάτων, υπέγραψε πρόσφατα επιστολή πρόθεσης συνεργασίας (LoI) με την China Merchants Heavy Industry (Jiangsu) Co. Ltd. (CMHI) για την κατασκευή μιας σειράς Aurora Class πλοίων πολλαπλών καυσίμων, τα οποία θα μπορούν στο μέλλον να καταναλώνουν και αμμωνία ως καύσιμο.

Σύμφωνα με τους όρους του LoI που υπεγράφη, τα δύο πρώτα πλοία της σειράς είναι προγραμματισμένα για παράδοση στο δεύτερο μισό του 2024. Τα πλοία της κατηγορίας Aurora διαθέτουν το notation «ammonia ready» του DNV, πράγμα που τα καθιστά τα πρώτα στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς οχημάτων τα οποία είναι προετοιμασμένα ώστε να μπορούν να καταναλώνουν ως καύσιμο αμμωνία ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα. Σε συνδυασμό με τη μεταφορική τους ικανότητα, που ανέρχεται στα 9.100 οχήματα, τα εν λόγω πλοία θα αποτελούν τα μεγαλύτερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον πλοία μεταφοράς οχημάτων που έχουν ποτέ ναυπηγηθεί.

Η Höegh Autoliners έχει ένα αποδεδειγμένο ιστορικό ενεργειών απανθρακοποίησης των δραστηριοτήτων της. Από το 2008, η εταιρεία έχει επιτύχει μείωση της έντασης άνθρακα του στόλου της κατά 37% και βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο όσον αφορά την επίτευξη του στόχου του ΙΜΟ για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40% έως το 2030, ενώ φιλοδοξία της εταιρείας είναι η επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών έως το 2040.

Φωτό: www.hoeghautoliners.com

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά