Καθελκύστηκε το πρώτο εμπορικό πλοίο που θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου

0

Οι εταιρείες All American Marine, Inc. (AAM) και SWITCH Maritime (SWITCH) ανακοίνωσαν την καθέλκυση του «Sea Change», ενός ηλεκτρικού επιβατηγού πλοίου μήκους 21 μ. και χωρητικότητας 75 επιβατών, που θα τροφοδοτείται από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Το πλοίο, το οποίο θα εκτελεί δρομολόγια στον Κόλπο της Καλιφόρνιας, θα αποτελεί το πρώτο πλοίο στις ΗΠΑ που θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά κυψέλες καυσίμου για την πρόωσή του, σηματοδοτώντας ένα ιστορικό βήμα για τη μετάβαση της αμερικανικής ναυτιλιακής βιομηχανίας προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Η ναυπήγηση του πλοίου χρηματοδοτήθηκε με ιδιωτικά κεφάλαια από τη SWITCH, μια εταιρεία επενδύσεων η οποία στοχεύει στη δημιουργία του πρώτου στόλου στις ΗΠΑ από πλοία μηδενικών εκπομπών άνθρακα, προκειμένου να επιταχύνει την απανθρακοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση της αμερικανικής ναυτιλίας. Για τη ναυπήγηση του πλοίου επιλέχθηκε η AAM, ως κορυφαίος κατασκευαστής υβριδικών-ηλεκτρικών πλοίων στις ΗΠΑ, με μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή πλοίων υψηλής ποιότητας.

Το «Sea Change» είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα ισχύος κυψελών καυσίμου υδρογόνου της εταιρείας Zero Emissions Industries, το οποίο περιλαμβάνει κυψέλες καυσίμου Cummins ισχύος 360 kW και δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμου υδρογόνου της εταιρείας Hexagon, χωρητικότητας 246 κιλών. Το εν λόγω σύστημα συνδέεται με μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 100 kWh της εταιρείας XALT, καθώς και με το σύστημα ηλεκτρικής πρόωσης του πλοίου, ισχύος 2x 300 kW, το οποίο παρέχει η BAE Systems.

Φωτό: www.switchmaritime.com

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά