Η επόμενη ημέρα της ναυτιλίας: Οι ναυτικοί στο προσκήνιο

0

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας η Isalos.net, με την αρωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου, πραγματοποίησε χθες, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 επιμορφωτική συνάντηση με θέμα «Ναυτικοί: Πρωταγωνιστές στο μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας».

Στην εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία από την εξάπλωση του κορονοϊού, συζητήθηκαν διάφορα θέματα με επίκεντρο τις συνιστώσες που θα διαμορφώσουν το μέλλον τόσο του ίδιου του κλάδου όσο και του ναυτικού επαγγέλματος.

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο Δρ. Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στην Ελλάδα, ο κ. Άρης Κοροπούλης, Managing Director της Astra Shipmanagement Inc., η κα κα Μεταξία Ψάλτη, COO της Neda Maritime Agency Co Ltd., ο καπτ. Μιχαήλ Φωτεινός, Αντιπρόεδρος της ΠΕΠΕΝ και Υπεύθυνος Τμήματος Πληρωμάτων της Diana Shipping Services S.A. και η κα Ελίνα Σουλή, Αντιπρόεδρος της WISTA Hellas & Regional Business Development Director V.P. – FD&D Manager του American P&I Club, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net.

Τη συνάντηση συντόνισε ο κ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net.

Σημειώνεται πως στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία των εταιρειών Seaven Tanker and Dry Management Inc. και Mylaki Shipping Agency Ltd., παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. Φιλιππός Φόρτωμας, ο καπτ. Γιάννης Τσούρας, Crew Manager της Alpha Bulkers Shipmanagement Inc. και αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίοι μοιράστηκαν σκέψεις και εμπειρίες για το ναυτικό επάγγελμα και ειδικότερα οι:

  • Καπτ. Κωνσταντίνος Γκέτης, Πλοίαρχος Α’, Kyklades Maritime Corp.
  • Καπτ. Άρης Καριώτης, Πλοίαρχος Α’, Pantheon Tankers Management Ltd.
  • Νίκος Τσαμαδής, Μηχανικός Α’, Polembros Shipping
  • Υποπλοίαρχος Παρασκευή Ντάμπου, Andriaki Shipping Co. Ltd.
  • Υποπλοίαρχος Γιώργος Τζαγκαράκης, Alpha Bulkers Shipmanagement Inc.

Η ελληνόκτητη ναυτιλία στην κορυφή του κόσμου: Προοπτικές και προκλήσεις

Στην αρχική τους τοποθέτηση, οι ομιλητές απέδωσαν την επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας, μεταξύ άλλων στη συμβολή των Ελλήνων ναυτικών. Άλλωστε, οι άριστες σχέσεις συνεργασίας του κράτους, της πλοιοκτησίας και των ναυτικών, δηλαδή του χρυσού τρίπτυχου, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της Ελλάδας σε μια από τις ισχυρότερες ναυτιλιακές βιομηχανίες. Παράλληλα, σημειώθηκε ότι οι σύγχρονοι πρωταγωνιστές της ελληνικής ναυτιλίας οφείλουν να διασφαλίσουν και να εξελίξουν περαιτέρω τη σπουδαία παρακαταθήκη που έλαβαν από τις προηγούμενες γενιές της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας.

Βάσει των συμμετεχόντων, οι προοπτικές του κλάδου είναι μεν αισιόδοξες, ωστόσο οι προκλήσεις είναι επίσης σημαντικές. Ειδικότερα, οι δυσκολίες στις αλλαγές πληρωμάτων και στην επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων για τους ναυτικούς συνιστούν ζητήματα άμεσης επίλυσης και άπτονται της διακριτικής ευχέρειας των κυβερνήσεων και των λιμενικών Αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ότι σημαντικός αριθμός ναυτικών, λόγω ενίοτε και δικής τους επιθυμίας δεν είναι εμβολιασμένοι.

Παράλληλα τονίστηκε ότι απαιτείται συνειδητότητα και μεγαλύτερη εξωστρέφεια προκειμένου η ελληνική ναυτιλία να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της. Συγκεκριμένα, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, η «φωνή» της ίσως δεν ακούγεται (ή και εισακούγεται) στα διεθνή fora όσο θα έπρεπε. Είναι λοιπόν αναγκαίο οι Έλληνες να διατηρήσουν ή και να ενισχύσουν την ενεργή παρουσία τους σε θέματα διεθνούς ναυτιλιακής πολιτικής στις παγκόσμιες ναυτιλιακές μητροπόλεις.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Η τεχνολογία και το περιβάλλον στο προσκήνιο της ναυτιλίας

Οι εισηγητές ανέφεραν ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία και στην καινοτομία θα φέρουν νέα δεδομένα στον κλάδο. Άλλωστε, το κύμα των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών της ναυτιλίας απαιτεί την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών , οι οποίες σε πολλές πτυχές, ειδικά σε θέματα ενέργειας, επί του παρόντος δεν είναι διαθέσιμες ή δοκιμασμένες. Ο κλάδος βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου και επιχειρεί να εφαρμόσει βιώσιμες λύσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα χωρίς να γνωρίζει τις πραγματικές διαστάσεις όλων των προβλημάτων ή απαιτήσεων.

Την ίδια ώρα, ερωτηματικό παραμένει η υιοθέτηση νέων εναλλακτικών καυσίμων από τα πλοία. Αμμωνία, υδρογόνο, μπαταρίες και πυρηνική ενέργεια βρίσκονται στο επίκεντρο προσοχής της ευρύτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας, ωστόσο η ευρεία χρήση τους άπτεται ζητημάτων όπως η διαθεσιμότητα, η ασφάλεια κ.α.

Με βάση τα ανωτέρω, μεταξύ άλλων εκφράστηκε η άποψη πως το μέλλον απαιτεί κάποιου είδους συντηρητικότητα, ιδιαίτερα από τις ναυτιλιακές εταιρείες μικρού και μεσαίου μεγέθους, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής ναυτιλίας. Στο αβέβαιο αυτό περιβάλλον κρίνεται επισφαλές εάν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις αυτές. Συνεπώς, οι τωρινοί και μελλοντικοί κύκλοι της αγοράς που αναμένονται ανοδικοί άρα και επικερδείς δεν πρέπει να εφησυχάσουν την αγορά, καθώς η ναυτιλία θα έρθει αντιμέτωπη με διάφορες προκλήσεις στο περιβαλλοντικό, και κατ’ επέκταση τεχνολογικό, μέτωπο.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση- Το παρόν έδωσαν, μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Φίλιππος Φορτωμάς και αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση- Το παρόν έδωσαν, μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Φίλιππος Φορτωμάς και αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού

Μακρινό μέλλον αποτελεί η αυτονομία

Σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην αυτονομία των πλοίων. Το πάνελ ομόφωνα εξέφρασε την άποψη πως η αυτονομία σε θέματα λειτουργικής διαχείρισης μονάχα μακροπρόθεσμα δύναται εφαρμοστεί στη ναυτιλία. Κατά τη διάρκεια ενός ταξίδιου, δύναται να προκύψει πληθώρα προκλήσεων, των οποίων η αντιμετώπιση απαιτεί την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα.  Συνεπώς, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι σε πρώτη, τουλάχιστον, φάση η αυτονομία θα εκφραστεί με μερική αυτοματοποίηση κάποιων λειτουργιών και διαδικασιών στα πλοία. Ακόμη και εάν αρχίσει να εφαρμόζεται, κυρίως θα αφορά πορθμειακές γραμμές.

Ένας ακόμα σκόπελος για την εφαρμογή της αυτονομίας αποτελεί, κατά τους ομιλητές, η αναδυόμενη τάση των κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες απαιτούν συνεχή εκπαίδευση και επαγρύπνηση σε στεριά και θάλασσα.

Ωστόσο, το γεγονός πως η αυτονομία των πλοίων βρίσκεται ακόμη μακριά, δεν σημαίνει πως ισχύει το ίδιο και για την ψηφιακή μεταμόρφωση, η οποία έχει εισέλθει δυναμικά στον χώρο της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Οι ομιλητές εμφανίστηκαν υπέρμαχοι του outsourcing σε θέματα digital transformation, ειδικά σε περιπτώσεις που η τεχνογνωσία των εταιρειών δεν επαρκεί προκείμενου η in-house ανάπτυξη των τεχνολογιών αυτών να καθίσταται οικονομικά βιώσιμη. Συνεπώς, η in-house ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών πρέπει να επιλέγεται εφόσον μια εταιρεία διαθέτει επαρκή τεχνογνωσία και πληθώρα πόρων ή εφόσον πρόκειται για μια καινοτόμο ιδέα.

IMG_0094

Ποιο το προφίλ και οι ανάγκες της νέας γενιάς ναυτικών

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση το παρών έδωσαν και ναυτικοί, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις αλλά και τις αγωνίες τους για το μέλλον του ναυτικού επαγγέλματος. Με αισιόδοξο τόνο εκφράστηκε η άποψη ότι οι νέοι ναυτικοί που εισέρχονται στους κόλπους της βιομηχανίας δείχνουν ενδιαφέρον, μεράκι και αφοσίωση για το επάγγελμά τους. Παράλληλα, τονίστηκε πως είναι απαραίτητη η συνεχής εκπαίδευση και ο ζήλος, προκειμένου οι Έλληνες ναυτικοί να παραμένουν ανταγωνιστικοί και πρωτοπόροι. Οι νέοι χρειάζεται να θέτουν στόχους και να αντεπεξέρχονται στις δυσμενείς συνθήκες του επαγγέλματος οι οποίες μεταβάλλονται διαρκώς και τάχιστα.

Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα επιλογής του ναυτικού επαγγέλματος, ενώ οι χρηματικές απολαβές δύναται να αποτελέσουν σημαντικό θέλγητρο, δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό. Ο κάθε ναυτικός θα χρειαστεί να βρει τους δικούς του λόγους για να αγαπήσει τη θάλασσα, τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Για μία ακόμη φορά υπογραμμίστηκε η ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, προκειμένου αυτή να συμβαδίσει με τη δυναμική της κορυφαίας στον κόσμο ναυτιλιακής δύναμης.

Παράλληλα όμως θίχτηκε το θέμα της μειωμένης προσέλκυσης των νέων στο ναυτικό επάγγελμα με τους συμμετέχοντες, κυρίως από τον χώρο της πλοιοκτησίας, να τονίζουν ότι απαιτείται μια ενιαία στρατηγική με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Επιπλέον, ειδική αναφορά έγινε και στην παρουσία των γυναικών στα εμπορικά πλοία, με τους ομιλητές να συμφωνούν πως είναι αναγκαίο να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στο γυναικείο φύλο να πρωταγωνιστήσουν στον κλάδο.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε επίσης αναφορά και στη μείωση των αιτήσεων των νέων για εισαγωγή στις ΑΕΝ, κατά το τρέχον εκπαιδευτικό έτος, γεγονός το οποίο δημιουργεί προβληματισμό στον κλάδο.

Χορηγοί:

mylaki shipping agencyseaven

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και υποστήριξη:

2021.07.15 - Isalos Sponsors