Μπορεί η αερολίπανση να μειώσει τις εκπομπές των πλοίων;

0

Η εταιρεία Vale προχώρησε στην εγκατάσταση ενός συστήματος αερολίπανσης στο κατηγορίας Guaibamax και χωρητικότητας 325.000 τόνων φορτηγό της πλοίο «Sea Victoria».

Το σύστημα αερολίπανσης, το οποίο παρέχει η αγγλική εταιρεία Silverstream, θα χρησιμοποιεί δέκα αεροσυμπιεστές που θα είναι εγκατεστημένοι στο κατάστρωμα του πλοίου και θα τροφοδοτούν με αέρα είκοσι συσκευές οι οποίες θα βρίσκονται κάτω από το κύτος του πλοίου και θα παράγουν ένα στρώμα φυσαλίδων.

Οι φυσαλίδες ελαττώνουν την τριβή ανάμεσα στο κύτος του πλοίου και το νερό, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμου και ως αποτέλεσμα και τις παραγόμενες εκπομπές. Το «Sea Victoria» αποτελεί το πρώτο πλοίο μεταφοράς μεταλλευμάτων στον κόσμο το οποίο χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Σύμφωνα με τη Vale, εφόσον η συγκεκριμένη τεχνολογία δοκιμαστεί με επιτυχία στο «Sea Victoria», θα μπορούσε να εγκατασταθεί στη συνέχεια και στα υπόλοιπα πλοία του στόλου της εταιρείας που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεταλλευμάτων.

Ο Rodrigo Bermelho, τεχνικός διευθυντής της Vale, αναφέρει: «Συντηρητικές εκτιμήσεις δείχνουν πως η χρήση του συστήματος μπορεί να αποφέρει μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά περίπου 5-8%, με πιθανή μείωση της τάξης του 4,4% στις ετήσιες εκπομπές της Vale που αφορούν το κομμάτι της μεταφοράς σιδηρομεταλλεύματος».

Η υιοθέτηση της τεχνολογίας αερολίπανσης αποτελεί μέρος του προγράμματος Ecoshipping, το οποίο υλοποιεί η Vale, σκοπός του οποίου είναι να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών άνθρακα της εταιρείας σύμφωνα και με όσα συζητούνται στον IMO.

Περισσότερες πληροφορίες για την αερολίπανση της γάστρας και το πως αυτή επηρεάζει την ενεργειακή απόδοση ενός πλοίου, μπορείτε να βρείτε σε παλαιότερο άρθρο της Isalos.net εδώ.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου 2021 των Ναυτικών Χρονικών.