30 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

0

Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο και εορτάζεται από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας.

Με θέμα «Ναυτικοί: στον πυρήνα του μέλλοντος της ναυτιλίας», ο IMO επιδιώκει να αυξήσει την προβολή των εργαζομένων στη θάλασσα.

Εκατοντάδες ναυτικοί εργάζονται εν πλω με δυσκολίες ως προς τον επαναπατρισμό τους εξαιτίας των δυσκολιών στις διεθνείς μετακινήσεις, ειδικά στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Πολλές χώρες της Ασίας μάλιστα, αν και εξασφαλίζουν σημαντικό ξένο συνάλλαγμα από τη ναυτική εργασία δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα και επαρκώς στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων κλείνοντας τα σύνορά τους ακόμα και για τους ομοεθνείς ναυτικούς τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τίθενται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θέματα όπως η ασφάλεια και η προστασία της ζωής στα πλοία, η ευημερία των ναυτικών και η σημασία της εκπαίδευσης και συνεχούς κατάρτισης του εργατικού δυναμικού, ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας για το 2021 συνδέεται επίσης με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) και ιδιαίτερα με την εκπαίδευση, την αξιοπρέπεια στην εργασία, την καινοτομία και τη βιομηχανία, την ισότητα των φύλων και την προώθηση της ναυτιλίας ως επιλογής καριέρας για τις γυναίκες.

Σήμερα, ώρα Ελλάδας 14.00 (12.00 ώρα Μεγάλης Βρετανίας), ο ΙΜΟ διοργανώνει ένα ζωντανό διαδικτυακό σεμινάριο, στο οποίο εκτός από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Kitack Lim, θα συμμετάσχουν τέσσερις ναυτικοί, εκθέτοντας τις απόψεις τους στα παραπάνω θέματα.

Η Isalos.net με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας διοργάνωσε χθες στο Ίδρυμα Ευγενίδου, επιμορφωτική συνάντηση με θέμα «Ναυτικοί: Πρωταγωνιστές στο μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας», την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω:

Παράλληλα στο πλαίσιο μιας συμβολικής πρωτοβουλίας για την ένωση της ναυτιλιακής κοινότητας και την ευαισθητοποίηση, το κτίριο του ΙΜΟ στο Λονδίνο θα φωτιστεί με μπλε χρώμα και το ίδιο θα καθιερωθεί από εδώ και στο εξής την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας κάθε έτους. Μάλιστα, ο Γ.Γ. του ΙΜΟ απηύθυνε πρόσκληση στα κράτη μέλη, σε κυβερνητικούς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, να φωτίσουν σήμερα εμβληματικά κτίρια της χώρας τους, μνημεία, μουσεία, αλλά και λιμάνια, πλοία ή γέφυρες.

Η σημερινή ημέρα ας αποτελέσει την αφορμή να εκφράσουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας στους Έλληνες ναυτικούς και τα πλοία που ταξιδεύουν την ελληνική σημαία στα πέρατα του κόσμου.