ΑΕΝ Μακεδονίας: Σε κλίμα συγκίνησης η τελευταία Τελετή Αποφοίτησης

0

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021, η τελετή αποφοίτησης των αποφοίτων των Σχολών Πλοιάρχων και Μηχανικών της ΑΕΝ Μακεδονίας.

Την τελετή απονομής πτυχίων εκπαιδευτικού έτους 2020-2021, η οποία πραγματοποιήθηκε ψηφιακά δεδομένων των περιοριστικών μέτρων, παρακολούθησαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, καταξιωμένα στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, καθώς και σύσσωμο το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη τελετή αποφοίτησης ήταν και η τελευταία της Ακαδημίας, καθώς από το επόμενο έτος και δεδομένου του ότι το 2ο εκπαιδευτικό ταξίδι θα πραγματοποιείται μετά το πέρας των διδακτικών εξαμήνων, έκαστος σπουδαστής θα παραλαμβάνει το πτυχίο του αφού συμπληρώσει την απαιτούμενη θαλάσσια υπηρεσία.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας χαιρετισμούς απήυθυναν ο διοικητής της Ακαδημίας, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ Γεώργιος Μ. Μακρής, ο διευθυντής Κλάδου Ναυτιλίας του ΥΝΑΝΠ, υποναύαρχος Λ.Σ. Αλέξανδρος Τσελίκης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών, Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Ελευθέριος Πετρόπουλος, ο διευθυντής της Σχολής Πλοιάρχων, καπτ. Νικόλαος Τσούλης, ο διευθυντής της Σχολής Μηχανικών, Χαράλαμπος Υάκινθος καθώς και ο Β΄ γενικός γραμματέας της ΠΕΠΕΝ, καπτ. Παναγιώτης Γιγής.

ΑΕΝ Μακεδονίας: Σε κλίμα συγκίνησης η τελευταία Τελετή Αποφοίτησης

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Ναυτιλιακός Πρεσβευτής του IMO στην Ελλάδα, Δρ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης

Αξίζει να αναφερθεί πως στην ψηφιακή τελετή αποφοίτησης συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Ναυτιλιακός Πρεσβευτής του IMO στην Ελλάδα, Δρ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, ο οποίος αφού συνεχάρη τους σπουδαστές για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, τους διαβεβαίωσε πως η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού από την οποία αποφοίτησαν αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και τους ευχήθηκε από καρδιάς καλή σταδιοδρομία.

ΑΕΝ Μακεδονίας: Σε κλίμα συγκίνησης η τελευταία Τελετή Αποφοίτησης

Ο διοικητής της Ακαδημίας, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ Γεώργιος Μ. Μακρής

Χαιρετισμός του διοικητή της Ακαδημίας, Αντιπλοίαρχου Λ.Σ Γεώργιου Μ. Μακρή

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος της βασικής ακαδημαϊκής σας εκπαίδευσης, αλλά παράλληλα και την αφετηρία μιας απαιτητικής καθημερινής προσπάθειας στον επαγγελματικό ναυτιλιακό στίβο. Σε αυτό το ταξίδι στις θάλασσες του κόσμου, στη ναυτική τέχνη και επιστήμη, σας εύχομαι να έχετε πάντα ως οδηγήτριες δυνάμεις τη σύνεση, τη σωφροσύνη, την υπομονή, τη δικαιοσύνη και την αγάπη για αυτό που κάνετε.

Ως Αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού, Πλοίαρχοι και Μηχανικοί, θα αποτελέσετε αναπόσπαστο μέρος του πληρώματος και της εύρυθμης λειτουργίας του πλοίου, θα αποκτήσετε γνώσεις και εμπειρίες, θα αποδείξετε την αξία σας, θα ανελιχθείτε στην ιεραρχία και μια ημέρα θα διοικήσετε. Από όποια θέση και αν υπηρετήσετε να θυμάστε πάντα ότι αρχές όπως η ευγένεια, ο σεβασμός, η μετριοφροσύνη, η καλοσύνη και η κατανόηση απέναντι τόσο στους ανωτέρους όσο και στους κατωτέρους σας θα συντηρούν πάντα ένα κλίμα αγαστής συνεργασίας και συναδελφικότητας».

ΑΕΝ Μακεδονίας: Σε κλίμα συγκίνησης η τελευταία Τελετή Αποφοίτησης

Ο διευθυντής Κλάδου Ναυτιλίας του ΥΝΑΝΠ, υποναυάρχος Λ.Σ. Αλέξανδρος Τσελίκης

Χαιρετισμός του διευθυντή Κλάδου Ναυτιλίας του ΥΝΑΝΠ, υποναυάρχου Λ.Σ. Αλέξανδρου Τσελίκη

«Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα είναι μια χώρα κατεξοχήν ναυτιλιακή με μακρά παράδοση στη ναυτοσύνη και τη ναυτική τέχνη, της οποίας κινητήριος μοχλός ήταν και είναι οι ναυτικοί μας. Το μέγεθος και ο δυναμισμός της ελληνικής ναυτιλίας οφείλεται στην ανταγωνιστικότητά της, η οποία θεμελιώθηκε στη ναυτική παράδοση και οικοδομήθηκε με τη ναυτική εκπαίδευση. Βασικός στόχος της πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποτελεί η αναβάθμισή της, με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις, τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας παρατηρείται έντονη μεταστροφή των νέων προς το ναυτικό επάγγελμα.
Η επένδυση στη ναυτική εκπαίδευση, είναι κατ΄ουσίαν επένδυση στη ναυτιλία μας, έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας.

Νέοι Αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού, είμαι βέβαιος ότι η γνώση που αποκτήσατε θα αποτελέσει ανεκτίμητο εφόδιο για την επαγγελματική σας ανέλιξη. Νέοι Αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού, είστε πλέον έτοιμοι να στελεχώσετε την ελληνική και ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία, διατηρώντας έτσι την ανταγωνιστική θέση που κατέχει στον παγκόσμιο που δραστηριοποιείται. Αξιοποιείστε όλες τις γνώσεις και δεξιότητες με τις οποίες εφοδιαστήκατε κατά τη διάρκεια της φοίτησής σας, θέστε υψηλούς στόχους ώστε η χώρα μας να παραμείνει πρωτοπόρα στον τομέα της ναυτιλίας.

Σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία και ευόδωση των στόχων σας. Να έχετε καλά ταξίδια με τον Άγιο Νικόλαο προστάτη σας».

ΑΕΝ Μακεδονίας: Σε κλίμα συγκίνησης η τελευταία Τελετή Αποφοίτησης

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών, Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Ελευθέριος Πετρόπουλος

Χαιρετισμός του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών, Αρχιπλοίαρχου Λ.Σ. Ελευθέριου Πετρόπουλου

«Η υψηλού επιπέδου παρεχόμενη ελληνική ναυτική εκπαίδευση είναι μια σύνθετη εκπαιδευτική δραστηριότητα που συνδέεται ιστορικά με την πορεία της ελληνικής ναυτιλίας. Η επένδυση στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της ναυτιλίας και ειδικότερα του Έλληνα Αξιωματικού του Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχου και Μηχανικού είναι η αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου η ναυτιλία μας να παραμείνει ανταγωνιστική.

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών, ως αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μεριμνά, μεταξύ άλλων, για την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης των ναυτικών, για την εύρυθμη λειτουργία των Δημόσιων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού. Πάγια επιδίωξη του Υπουργείου μας αποτελεί η διαρκής αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της ναυτικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και για το σκοπό αυτό, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν σημειωθεί πολλά θετικά βήματα προόδου στον τομέα αυτό.

Αγαπητοί πτυχιούχοι πλέον, επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την υπευθυνότητα, αφοσίωση και μεθοδικότητα που επιδείξατε προκειμένου να ανταποκριθείτε σε όλες τις απαιτήσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών σας και της 12μηνης θαλάσσιας πρακτικής άσκησης επί πλοίου. Σας εύχομαι ολόψυχα καλή σταδιοδρομία, στον δύσκολο και γεμάτο ευθύνη χώρο που επιλέξατε και κάθε επιτυχία στη ζωή σας».

ΑΕΝ Μακεδονίας: Σε κλίμα συγκίνησης η τελευταία Τελετή Αποφοίτησης

Ο διευθυντής της Σχολής Μηχανικών, Χαράλαμπος Υάκινθος

Χαιρετισμός του διευθυντή της Σχολής Μηχανικών, Χαράλαμπου Υάκινθου

«Μέσα από την δύσκολη αυτή χρονιά φτάσαμε στην αυλαία της εκπαιδευτικής διαδικασίας των αποφοίτων που έχουμε μπροστά μας. Είμαι πολύ περήφανος για κάθε ένα από εσάς, όταν ήρθατε πριν από 4 χρόνια μόλις κάνατε τα πρώτα βήματά σας μακριά από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, τώρα σας παραδίδουμε Αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού του μεγαλύτερου παγκοσμίως στόλου. Είσαστε η ατμομηχανή της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας με την ευθύνη να διατηρήσετε τα πρωτεία που κατέκτησαν οι προηγούμενοι από εσάς και την υποχρέωση να κάνετε το ένα βήμα παραπάνω που θα παραδώσετε στους επόμενους. Η δικιά σας χρονιά έχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα, είστε η τελευταία χρονιά που τελειώνοντας τις σπουδές παίρνετε και το πτυχίο. Την επόμενη χρονιά οι φοιτητές με το τέλος των σπουδών στην ΑΕΝ θα πρέπει να φύγουν για το Β Εκπαιδευτικό Ταξίδι και ο καθένας ανάλογα με το ταξίδι του θα έρθει μόνος του να πάρει το πτυχίο του. Η Διοίκηση και εγώ προσωπικά καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει αυτή η τελετή να γίνει δια ζώσης αλλά δυστυχώς τα προβλήματα ήταν πολλά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Ευγενίδου και τις ναυτιλιακές εταιρείες που στάθηκαν αρωγοί στο έργο μας και θα τους παρακαλούσα να συνεχίσουν να είναι κοντά μας καθώς η υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης των αποφοίτων μας αποδεικνύει ότι η προσφορά τους αξιοποιείται στο μέγιστο.

Αγαπητοί απόφοιτοι φεύγοντας από εδώ δεν κλείνει η πόρτα πίσω σας, θα είμαστε εδώ όποτε μας χρειαστείτε και ελπίζουμε κάποιοι από εσάς να αναλάβουν επάξια την θέση μας. Καλή σταδιοδρομία και ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα οδηγός σας. Σας ευχαριστώ πολύ όλους και σας υπόσχομαι από Σεπτέμβριο όλοι πάλι στις επάλξεις για μια ακόμα πιο επιτυχημένη χρονιά».

ΑΕΝ Μακεδονίας: Σε κλίμα συγκίνησης η τελευταία Τελετή Αποφοίτησης

Ο διευθυντής της Σχολής Πλοιάρχων, καπτ. Νικόλαος Τσούλης

Χαιρετισμός του διευθυντή της Σχολής Πλοιάρχων, καπτ. Νικόλαου Τσούλη

«Νέοι Αξιωματικοί του Ελληνικού ΕΝ, περάσατε τέσσερα χρόνια προσπαθώντας να κατακτήσετε τα εφόδια με τα οποία θα ξεκινήσετε την καριέρα σας στη θάλασσα υπό συνθήκες που κατά γενική ομολογία ήταν δύσκολες, ειδικά κατά το τελευταίο έτος. Όμως το γεγονός ότι τα πράγματα σπάνια έρχονται όπως τα περιμένουμε και επομένως πρέπει να εξελισσόμαστε κοινωνικά και επαγγελματικά μέσα από συνθήκες διαδοχικών κρίσεων είναι από μόνο του, ένα μεγάλο μάθημα που θα σας βοηθήσει να επιβιώσετε στην πραγματική ζωή, μακριά από την προστασία του σχολείου ή της οικογένειας.

Η συγκίνησή μου είναι μεγάλη καθώς φέτος κλείνουν κάποιοι πολύ σημαντικοί κύκλοι της ζωής όλων μας.

– Ολοκληρώνετε με επιτυχία τον κύκλο των σπουδών σας στην ΑΕΝ και ανοίγετε αυτόν της επαγγελματικής δραστηριότητας.
– Σήμερα, με αυτή την τελετή κλείνει ο κύκλος των τελετών αποφοίτησης, καθώς από του χρόνου οι ΣΤ θα φεύγουν το Φεβρουάριο για το δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι τους και επομένως θα συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για το πτυχίο τους σε διαφορετικό χρόνο ο καθένας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας αφήσω με τις τελευταίες μου παραινέσεις που ελπίζω να σας συνοδεύουν μέχρι το τέλος της σταδιοδρομίας σας.
– Στηρίξτε την οικογένειά σας και ανταποδώστε την αγάπη και τη στήριξη τους μέχρι σήμερα.
– Στηρίξτε τους συμμαθητές και συναδέλφους σας, γιατί μαζί θα εξελίσσεστε και θα αντιμετωπίζετε αντίστοιχα προβλήματα σε παραπλήσιο χρόνο.
– Υπακούετε τους ανωτέρους σας και σεβαστείτε και τους υφισταμένους σας γιατί διαφορετικά η κλειστή κοινωνία του πλοίου δεν θα είναι εύκολη για εσάς.
– Να είστε εργατικοί, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων και όχι στη δημιουργία τους.
– Βιώσατε ήδη από πρώτο χέρι τα προβλήματα της Ναυτικής Εκπαίδευσης, και παράλληλα έχετε αντιληφθεί και τα γενικότερα προβλήματα της πατρίδας μας. Όταν μετά από μερικά χρόνια βρεθείτε σε θέσεις ευθύνης φροντίστε να διορθώσετε προς όφελος του συνόλου κάποια από λάθη που εμείς δεν καταφέραμε ή που κακώς δημιουργήσαμε.

Εύχομαι σε όλους σας υγεία, δύναμη καλή σταδιοδρομία με τον Άγιο Νικόλαο να στέκεται πάντα προστάτης στην πλώρη σας και τη ζωή σας».

Ο Β΄ γενικός γραμματέας της ΠΕΠΕΝ, καπτ. Παναγιώτης Γιγής

Ο Β΄ γενικός γραμματέας της ΠΕΠΕΝ, καπτ. Παναγιώτης Γιγής

Χαιρετισμός του Β΄ γενικού γραμματέα της ΠΕΠΕΝ, καπτ. Παναγιώτη Γιγή

«Το γεγονός ότι η τελετή που ολοκληρώνει την αποφοίτησή σας από την ΑΕΝ Μακεδονίας γίνεται διαδικτυακά, μπορεί να στερεί από όλους μας την ευχαρίστηση να είμαστε κοντά σας, σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να πλήξει την ικανοποίηση που νιώθουμε όλοι μας για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών σας.
Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Πάσης Τάξεως σας καλωσορίζω στο νέο Κεφάλαιο της ζωής σας, στην επίσημη έναρξη της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας στη θάλασσα.

Με βάση τα εφόδια που αποκτήσατε με τη φοίτησή σας στην Ακαδημία Κεντρικής Μακεδονίας και τις γνώσεις που σας μεταλαμπάδευσαν οι καθηγητές σας είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το ταξίδι της γνώσης και της εμπειρίας στα πλοία που θα ναυτολογηθείτε. Να είστε σίγουροι ότι το επάγγελμα που διαλέξατε σας ανοίγει ορίζοντες και σας καλεί να το κατακτήσετε με την υπευθυνότητα και τη συνέπεια που διαθέτετε.

Η Ένωσή μας θα εξακολουθεί να είναι δίπλα σας τόσο κατά την επαγγελματική σας σταδιοδρομία, όσο και στις μετεκπαιδεύσεις σας στα ΚΕΣΕΝ, γιατί η ΠΕΠΕΝ αποδεικνύει καθημερινά με τη δράση της ότι στηρίζει τους συναδέλφους και τη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση. Σας εύχομαι υγεία, καλή σταδιοδρομία και ελπίζω στη θάλασσα να βρείτε αυτό που βρήκαμε και εμείς και αγαπήσαμε τόσο πολύ το επάγγελμα και το αγαπάμε ακόμα μετά από πολλές δεκαετίες. Ο Άη Νικόλας να είναι πάντα δίπλα σας. Να έχετε καλά και ασφαλή ταξίδια!».