28 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας

0

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, με πρωταρχικό στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των ανθρώπων γι’ αυτή την τόσο σημαντική νόσο. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα καταδεικνύουν τη σημαντική έλλειψη ενημέρωσης όσον αφορά τους τρόπους μετάδοσης των ιογενών ηπατίτιδων καθώς και τις σημαντικές επιπτώσεις που επιφέρουν στην υγεία μας.

Υπάρχουν αρκετοί ιοί που προκαλούν ηπατίτιδα, ωστόσο οι δύο επικρατέστεροι αποτελούν τους ιούς της ηπατίτιδας B (HBV) και C (HCV). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε χρόνο 1,1 εκατ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω των ηπατίτιδων B και C, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούνται περισσότερες από 3 εκατ. μολύνσεις κάθε χρόνο. Και στις δύο περιπτώσεις, η οξεία λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια νόσο και να προκαλέσει μακροπρόθεσμα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.

Όσον αφορά τους ναυτικούς, σύμφωνα με έρευνα του UK P&I Club, οι ηπατίτιδες B και C μέχρι και σήμερα αποτελούν πρόβλημα στη ναυτολόγησή τους. Οι ηπατίτιδες αποτελούν σταθερά τα τελευταία χρόνια ένα από τα κυριότερα προβλήματα υγείας, ενώ είναι συχνή αιτία αποτυχίας στις εξετάσεις PEME (Pre-Employment Medical Examination).

Μέχρι στιγμής υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο μόνο για την ηπατίτιδα B, συνιστώντας το μοναδικό όπλο για την αντιμετώπισή της, καθώς δεν υπάρχει άλλη εξειδικευμένη θεραπεία. Και οι δύο προαναφερθείσες ηπατίτιδες μεταδίδονται με τα σωματικά υγρά. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι δύνανται να μεταδοθούν μέσω μολυσμένης ή μη αποστειρωμένης βελόνας και μέσω σεξουαλικής επαφής. Μελέτες δείχνουν ότι ο HBV είναι 50 με 100 φορές πιο μεταδοτικός από τον HIV.

Μείνε υγιής! Ενημερώσου, προστατεύσου, εμβολιάσου!