15 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου

0

Κάθε χρόνο στις 15 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου, για την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα οφέλη που προκύπτουν για το περιβάλλον από τη χρήση της αιολικής ενέργειας. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ανέμου, η οποία στην Ελλάδα είναι γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας, αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA) και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC).

Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι το κοινό να γνωρίσει καλύτερα τις διαθέσιμες τεχνολογίες αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας, οι οποίες αποτελούν μια πηγή καθαρής, φθηνής και ανεξάντλητης ενέργειας και συμβάλλουν στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η αιολική ενέργεια, την οποία ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε από την αρχαιότητα για την πρόωση των πλοίων, έχει έρθει πάλι στο προσκήνιο ως βοηθητικό μέσο πρόωσης των σύγχρονων εμπορικών πλοίων. Rotor sails, Hard sails σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά και kites αποτελούν ορισμένες μόνο από τις συνεχώς εξελισσόμενες τεχνολογίες αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας για την παραγωγή πρόωσης, οι οποίες έχουν διεισδύσει στη σύγχρονη ναυτιλία και συμβάλλουν στην επίτευξη των ολοένα και αυστηρότερων κανονισμών που αφορούν τη μείωση των εκπομπών των πλοίων.

Οι τεχνολογίες αιολικής πρόωσης μπορούν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές των πλοίων, ενώ είναι δυνατόν να εγκατασταθούν και σε ήδη υπάρχοντα πλοία, αποτελώντας μια ελκυστική λύση με άμεσα αποτελέσματα ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.