20 Μαΐου ‒ Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας

0

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 20 Μαΐου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας. Το φετινό θέμα αφορά τη μέτρηση της υγείας και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της μέτρησης στον ευρύτερο τομέα της υγείας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων μας.

Η Μετρολογία προσδιορίζεται ως η επιστήμη που ασχολείται με τη μέτρηση, τα όργανα μέτρησης, την αξιοπιστία και γενικότερα ό,τι αφορά τον ακριβή προσδιορισμό των τιμών και των μεγεθών διαφόρων συστημάτων. Κατέχει καθοριστικό ρόλο στην έρευνα, στο διεθνές εμπόριο αλλά και στη βιομηχανία. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου, καθώς την ίδια ημερομηνία το 1875 υπογράφτηκε από 17 αντιπροσώπους η Συνθήκη του Μέτρου.

Το 2001, στη Συνθήκη του Μέτρου προσχώρησε και η Ελλάδα, υπό την ευθύνη του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Στον χώρο της ναυτιλίας, η επιστήμη της Μετρολογίας συναντάται σε διάφορους τομείς, από τον υπολογισμό των φορτίων, των διαστάσεων και της χωρητικότητας των πλοίων, την απόδοση των κύριων μηχανών έως και τη μέτρηση των εκπομπών των πλοίων.