17 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας

0

Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας (World Telecommunication and Information Society Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου. Θεσπίστηκε το 1865, σε ανάμνηση της ίδρυσης της Παγκόσμιας Τηλεγραφικής Ένωσης.

Από τον τηλέγραφο, το τηλέφωνο, τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές στη συνέχεια, τις δορυφορικές επικοινωνίες και σήμερα το 5G Ίντερνετ, η Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση βοήθησε σημαντικά να τιθασευτεί η δύναμη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με στόχο την ικανοποίηση της βασικής ανθρώπινης ανάγκης για επικοινωνία.

Ο εορτασμός αυτής της ημέρας έχει ως στόχο να υπογραμμίσει τη σημασία των διεθνών τεχνολογικών προτύπων για την επιτάχυνση της παγκόσμιας καινοτομίας. Βέβαια, παράλληλα με όλες αυτές τις ανεκτίμητες διαδικασίες και τα οφέλη, πρέπει να υπάρχει η κοινή ευθύνη όλου του κόσμου, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τεχνολογίες αυτές δεν χρησιμοποιούνται για να ενθαρρύνουν τη βία, να τροφοδοτήσουν το μίσος ή να παραπλανήσουν το κοινό.

Η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών συνέβαλε σημαντικά και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο πλοίο. Είναι γεγονός πως η συνδεσιμότητα στα πλοία συμβάλλει σημαντικά τόσο στην ασφάλεια του πλοίου όσο και στην ποιότητα ζωής των ναυτικών εν πλω, ενώ ανοίγει τον δρόμο για πολλές ακόμα νέες τεχνολογίες που αξιοποιούν την κοινωνία της πληροφορίας και που θα καταστήσουν τη ναυτιλία αποδοτικότερη και ασφαλέστερη.