Capital Link: Webinar για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση στην Ελληνο-Αμερικανική Κοινότητα

0

Με αφορμή την ίδρυση της «Έδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό» από το Διοικητικό Συμβούλιο του The Ohio State University (‘OSU’), το Capital Link διοργάνωσε ψηφιακή συζήτηση με θέμα «Πολιτισμός και Εκπαίδευση στην Ελληνοαμερικάνικη Κοινότητα».

Τους συμμετέχοντες στο webinar καλωσόρισε ο κ. Νίκος Μπορνόζης, President & CEO – Capital Link Ιnc., ο οποίος και τόνισε ότι η οικονομική υποστήριξη που παρέσχε ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης στη μνήμη του πατέρα του διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τη συνέχεια του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και ενισχύει τη συνολική προσπάθεια διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού προς όφελος της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και της ευρύτερης αμερικανικής κοινωνίας.

Εισαγωγικά σχόλια πραγματοποίησαν επίσης οι:

  • Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀμερικῆς κ. Ἐλπιδοφόρος
  • Πρέσβης της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αξιότιμη κα. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
  • κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, Ιδρυτής και Πρόεδρος – Capital Maritime & Trading Corp.
  • κ. Γιώργος Αναγνώστου, Καθηγητής της Εδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη για τη Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό  – Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο κ. Gregory Jusdanis, Διακεκριμένος Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών – Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο συμμετείχαν οι:

  • κ. John P. Calamos, Sr., Founder, Chairman & Global Chief Investment Officer – Calamos Investments ; Chairman – National Hellenic Museum
  • κ. Drake Behrakis, The Behrakis Foundation; Board Chairman – National Hellenic Society Organization ; President – Marwick Associates
  • κ. Robert Buhler, Chairman – PanHellenic Scholarship Foundation; President and Chief Executive Officer – Open Pantry Food Marts of Wisconsin, Inc.
  • κ. George G. Horiates, Supreme President – Order of AHEPA
  • κα. Artemis Leontis, C.P. Cavafy Professor of Modern Greek and Comparative Literature Department of Classical Studies – University of Michigan
  • κ. Nick Larigakis, President & Chief Executive Officer, American Hellenic Institute

Έδρα Μαρινάκη

Για να συντηρήσει την πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση για την Νεότερη Ελλάδα στο εξωτερικό, με τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη ως βασικό δωρητή, η τοπική ελληνική κοινότητα και το ‘Ohio Hellenic Paideia’ (‘OHP’, Columbus Ohio, USA), ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την περίοδο 2015-2020 έναν νέο κύκλο χρηματοδότησης προκειμένου να διασώσει και να διατηρήσει εσαεί την λειτουργία του τμήματος «Νεοελληνικών Σπουδών» στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Οχάιο, ένα τμήμα του οποίου η λειτουργία ήταν προγραμματισμένο να διακοπεί.

Προς τιμήν της μνήμης του, η Έδρα πήρε το όνομα του πατέρα του κ. Μαρινάκη, του εκλιπόντος Μιλτιάδη Μαρινάκη, ο οποίος ήταν γνωστός φιλάνθρωπος και ενέπνευσε στον κ. Μαρινάκη την αγάπη για τον συνάνθρωπο και το καθήκον απέναντι στην ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό.

Ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, Πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corp. υποστηρίζει έμπρακτα την ” Έδρα Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό” και ένα ευρύ φάσμα φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως τη UNICEF, το Μουσείο Καζαντζάκη στην Κρήτη, έργα υποδομής, πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς στην πόλη του Πειραιά: νοσοκομειακό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, δράσεις για την διατήρηση της μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας, πολύπλευρες φιλανθρωπικές ενέργειες σε συνεργασία με τον Δήμο και την Μητρόπολη Πειραιά καθώς και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης με το Πανεπιστήμιο του Harvard και άλλους φορείς.

Αυτό το webinar ανέδειξε τη μελέτη της Νεοελληνικής γλώσσας και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, στο ευρύτερο πλαίσιο της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, σε έναν συνεχή διάλογο με το παγκόσμιο περιβάλλον, όπου ιστορικά διατηρείται και εξελίσσεται η παράδοση απορροφώντας, αναδιαμορφώνοντας και εμπλουτίζοντας διαφορετικές επιρροές.