Διασχίζοντας τη Διώρυγα του Σουέζ

0

Η διέλευση της Διώρυγας του Σουέζ αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια ανεπανάληπτη εμπειρία, ωστόσο παραμένει μία ακόμα πρόκληση για το πλήρωμα ενός πλοίου, απαιτώντας την πλήρη προσοχή του πλοιάρχου και όλου του πληρώματος.

Η διώρυγα εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 47 πλοία την ήμερα. Η διάρκεια της διέλευσης συνήθως διαρκεί 12 με 16 ώρες και το συνολικό μήκος της ανέρχεται στα 193 χλμ. Το μέσο κόστος της διέλευσης υπολογίζεται στα $150.000, ωστόσο το κόστος για τα μεγαλύτερου μεγέθους πλοία φτάνει ακόμα και τα $700.000 και υπολογίζεται σύμφωνα με τη μονάδα μέτρησης που καθορίζεται από τις αρμόδιες αρχές της διώρυγας, τις μονάδες SDR (Special Drawing Right). Οι SDR λαμβάνουν υπόψη ένα πλήθος χαρακτηριστικών του πλοίου, όπως το είδος του, το μέγεθος, τη χωρητικότητα και το φορτίο που μεταφέρει.

Ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους κανονισμούς της Διώρυγας του Σουέζ που πρέπει να έχει κατά νου ο ναυτικός είναι οι ακόλουθες:

· Το μέγιστο επιτρεπτό βύθισμα για τη διέλευση των πλοίων στη διώρυγα είναι 66 πόδια.

· Οι υποχρεώσεις των πιλότων για τη διέλευση του πλοίου ξεκινούν και ολοκληρώνονται κατά τη διέλευση των φανών εισόδου/εξόδου στο Port Said και στο Port of Suez.

· Κατά τη διέλευση του πλοίου από τη διώρυγα, ο πλοίαρχος ή άλλος πιστοποιημένος εκπρόσωπος θα πρέπει να βρίσκεται στη γέφυρα και φέρει πλήρη ευθύνη για την ασφαλή διέλευση του πλοίου, καθώς ο ρόλος των πιλότων στην ομάδα της γέφυρας είναι καθαρά συμβουλευτικός.

· Οι διελεύσεις της διώρυγας πραγματοποιούνται σε δύο κατευθύνσεις μέσω convoy, δηλαδή σε ομάδες πλοίων (πλέοντας προς βορρά ή προς νότο, northbound ή southbound).

· Η μέγιστη επιτρεπτή ταχύτητα κατά τη διέλευση περιορίζεται στα 14 χλμ./ώρα ή 16 χλμ./ώρα ανάλογα με τον τύπο του πλοίου.

Επίσης, ο πλοίαρχος οφείλει:

· Να ενημερώνει τα πλοία που βρίσκονται στην πρύμνη για τις μανούβρες που αποσκοπεί να εκτελέσει μέσω οπτικών, ακουστικών σημάτων ή μέσω του VHF/Inmarsat.

· Να ελαττώνει την ταχύτητα του πλοίου και να επικοινωνεί με το Suez Canal Port Office για να λάβει πληροφορίες και άδεια να προσδέσει στις εισόδους του καναλιού ή στο κανάλι ή για να αγκυροβολήσει στις λίμνες του καναλιού.

· Να ενημερώνει μέσω VHF το κέντρο ελέγχου στην Ισμαηλία για οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει.

· Πριν από την είσοδο του πλοίου στο κανάλι να επιβεβαιώσει πως η κύρια μηχανή του πλοίου, το σύστημα πηδαλιουχίας, το μηχανοστάσιο, ο τηλέγραφος, οι ενδείκτες στη γέφυρα, το σύστημα VHF και τα ραντάρ λειτουργούν σωστά (good working order).

· Τη σωστή τοποθέτηση και λειτουργία του Suez Canal Searchlight στην πλώρη του πλοίου.

Βίντεο: Σωκράτης Αράπης

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στους κανονισμούς της διώρυγας εδώ.