21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

0

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, για να τιμηθεί μία από τις πιο πολύτιμες μορφές πολιτιστικής και γλωσσικής έκφρασης και ταυτότητας της ανθρωπότητας.  Η αρχική έμπνευση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης ανήκει στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα. Το φθινόπωρο του 1997, ο Έλληνας ποιητής πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα γι’ αυτόν.

Πρακτικά, μέσω της ιστορίας ‒σε κάθε πολιτισμό και σε κάθε ήπειρο‒ η ποίηση μιλά για τις κοινές μας αξίες, μετατρέποντας τα πιο απλά ποιήματα σε έναν ισχυρό καταλύτη για διάλογο και ειρήνη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης συνιστά μια αφορμή για να τιμηθούν οι ποιητές και να γίνει προώθηση της ανάγνωσης, της γραφής και της διδασκαλίας της ποίησης. Επιπροσθέτως, δίνει την ευκαιρία να προωθηθεί η σύγκλιση μεταξύ της ποίησης και άλλων τεχνών, όπως είναι το θέατρο, ο χορός, η μουσική και η ζωγραφική, καθώς επίσης και να αυξηθεί η προβολή της ποίησης στα Μέσα.

Τα Ναυτικά Χρονικά και η Isalos.net, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ανατρέχουν στη ζωή και τα έργα του σπουδαίου ναυτικού και ποιητή Νίκου Καββαδία. Ο Ν. Καββαδίας, γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1910 στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας. Μέσα από τα έργα του, έργα βιωματικά γεμάτα «αλμύρα», συγκίνησε και χαράχτηκε στις μνήμες όλου του κόσμου. Συχνά τον χαρακτηρίζουν ως ποιητή «των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων». Παρακάτω παρατίθεται ένα απόσπασμα από τη «Βάρδια» του Ν. Καββαδία:

«Το ντάκα ντούκου της μηχανής, η μυρωδιά της λάντζας, η βαπορίλα, ο μάγερας που κόβει τα νύχια του με το μαχαίρι της κουζίνας. Βάρδια γιερνέ, γιατάκι με κοριούς, επισκευές, μυρωδιά της μουράβιας, πίσσα βρασμένη, […] νερό θολό στο μπουγιέλο. Νερό με τρίχες από λιοντάρια, ποταμίσιο. Μαγαρισμένο από κροκόδειλους, βρομόλογα στο τραπέζι, τσικνισμένο ρυζόγαλο, βλαστήμια για καλημέρα, αρρώστια της λαμαρίνας, σκάτζα βάρδια με τράβηγμα από το χοντρό δάχτυλο του ποδιού. Βίρα, φούντο… Σταυροδρόμι, σκάτζα βάρδια».

Ν. Καββαδίας, Βάρδια, εκδόσεις Άγρα

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά

(Έτος: 2020 / Αριθμός τεύχους: 233 / Μήνας: 10 / Σελίδα: 139)

202103191638377797