11 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

0

Η «Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη» καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/70/212) στις 22 Δεκεμβρίου 2015.

Τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου «για να επισημάνει πως η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και την εκπλήρωση της υπόσχεσης της Ατζέντας του 2030». Φέτος, δεδομένων των συνθηκών που διανύουμε, ο ΟΗΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας, θα παρουσιάσει την ημερίδα με θέμα «Women Scientists at the forefront of the fight against COVID-19».

Η φυλετική ισότητα είναι ένας από τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης για την ατζέντα του 2030. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, η παγκόσμια κοινότητα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να εμπνεύσει και να προσελκύσει γυναίκες και κορίτσια στον επιστημονικό κλάδο. Ωστόσο, είναι γεγονός πως οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να αποκλείονται από επιστημονικούς κλάδους.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες. Τα στοιχεία της UNESCO (2014-2016) δείχνουν πως μόνο το 30% περίπου όλων των γυναικών φοιτητών επιλέγουν τομείς που σχετίζονται με τη φυσική, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δείτε περισσότερα εδώ