INTERCARGO: Η 40χρονη πορεία και οι σύγχρονες προκλήσεις

0

Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 40 ετών από την ίδρυση της INTERCARGO το 1980, η Διεθνής Ένωση Πλοιοκτητών Ξηρού Φορτίου, σε συνεργασία με την Isalos.net, διοργάνωσαν διαδικτυακή συζήτηση, στην οποία αναλύθηκαν όλες οι τρέχουσες εξελίξεις και τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον κλάδο. Παράλληλα οι συμμετέχοντες στη διαδικτυακή συζήτηση αναφέρθηκαν στους λόγους, οι οποίοι οδήγησαν στη δημιουργία ενός οργάνου εκπροσώπησης των πλοιοκτητών Bulk carriers το 1980.

Εισηγητές στη συζήτηση ήταν οι κ.κ. Δημήτριος Ι. Φαφαλιός – Chairman, INTERCARGO, Σπύρος Ταράσης – Vice-Chairman, INTERCARGO, Uttam Kumar Jaiswal – Vice-Chairman, INTERCARGO, Tom Keenan – Technical Committee Chairman, INTERCARGO, Ιωάννης Πλατσιδάκης – Honorary Chairman (2013-2018), INTERCARGO, Jay Pillai – former Vice-Chairman (2015-2020), INTERCARGO.

Σύντομο χαιρετισμό απηυθύναν ο κ. Kitack Lim, γενικός γραμματέας τoυ ΙΜΟ και ο δρ Σπύρος Πολέμης, Former Chairman της INTERCARGO την περίοδο 1994-1996 και ένα από τα ιδρυτικά μέλη.

Τι οδήγησε στη δημιουργία της INTERCARGO

Αρχικά οι κ.κ Πλατσιδάκης και Φαφαλιός αναφέρθηκαν στους λόγους της δημιουργίας της INTERCARGO πριν 40 χρόνια. Συμφώνησαν ότι τη δεκαετία του ‘70 κατεγράφησαν αρκετά ατυχήματα σε πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου λόγω παλαιότητας του στόλου αλλά και μιας ελλιπούς προσέγγισης από πλευράς των νηογνωμόνων. Ο κ. Πλατσιδάκης αναφέρθηκε επίσης στις ακραίες μεταβολές της ναυλαγοράς τότε, η οποία δημιουργούσε ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του κλάδου αλλά και για τις προοπτικές του με τον επίτιμο πρόεδρο της INTERCARGO να σημειώνει επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν μια προσπάθεια δημιουργίας καρτέλ.

Σύγχρονες προκλήσεις

Οι συμμετέχοντες στο webinar αναφέρθηκαν επίσης στις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος του ξηρού φορτίου σήμερα. Όλοι υποστήριξαν ότι οι διαρκώς αυξανόμενοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας μεταφράζεται σε σημαντική αβεβαιότητα και απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για τον συγκεκριμένο κλάδο αλλά και για τη διεθνή ναυτιλία στο σύνολό της. Νέα καύσιμα, νέες τεχνολογίες και ΕU ETS ήταν μόνο μερικά από τα θέματα που αναλύθηκαν επ’ αυτού. Ιδιαίτερα για το ETS, o κ. Φαφαλιός τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση» και πρόσθεσε ότι η ναυτιλία είναι overregulated.

Ο κ. Ταράσης αναφέρθηκε και στο ανθρώπινο στοιχείο σε στεριά και θάλασσα, το οποίο «αποτελεί το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ο αντιπρόεδρος της INTERCARGO εστιάστηκε και στην ολοένα και μεγαλύτερη ψηφιοποίηση του κλάδου, δεδομένων των σημαντικών αλλαγών που διαδραματίζονται. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει δις ότι η ναυτιλία αλλάζει και ότι πλέον τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να συζητούν από κοινού τρόπους βελτίωσης της βιομηχανίας.

Ο καπτ. Jay Pillai στάθηκε στο πως έχει αλλάξει το trade pattern για το ξηρό φορτίο εν μέσω κυρώσεων και μέτρων εμπορικού προστατευτισμού από τους κυριότερους εμπορικούς παίκτες του κόσμου. Κατά τον καπτ. Jay Pillai, παρά τις κυρώσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι ροές ξηρών φορτίων αυξήθηκαν από άλλες χώρες όπως την Αργεντινή και τη Βραζιλία, αυξάνοντας τα τονομίλια. Μετά την εκλογή Μπάιντεν, ο ίδιος φάνηκε αισιόδοξος ότι οι σινοαμερικανικές σχέσεις θα βελτιωθούν.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του καπτ. Uttam Kumar Jaiswal, ο οποίος ουσιαστικά κάλεσε τους πλοιοκτήτες να αγοράζουν σύγχρονα second-hand bulkers έναντι της επένδυσης σε νεότευκτα, θέλοντας να καταδείξει το χρόνιο ζήτημα της υπερπροσφοράς στον κλάδο.

Covid-19: Lessons Learned

Ειδική μνεία έγινε και στις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία για τη διεθνή ναυτιλία. Οι εισηγητές τόνισαν ότι είναι άμεση ανάγκη οι ναυτικοί, χάρη στους οποίους επιτρέπεται η απρόσκοπτη ροή αγαθών ανά τον κόσμο, να αναγνωριστούν ως key workers. Πρόσθεσαν δε ότι η αδυναμία αλλαγών πληρωμάτων λόγω των περιοριστικών μέτρων σε πολλά λιμάνια επιδρά αρνητικά για τη ψυχική υγεία των ναυτικών, μεγάλη μερίδα των οποίων βρίσκονται εν πλω για αρκετούς μήνες. Ο αντιπρόεδρος της INTERCARGO, καπτ. Uttam Kumar Jaiswal υπογράμμισε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να υιοθετήσουν τα πρωτόκολλα του ΙΜΟ προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα και κάλεσε τους ναυλωτές να συνεργαστούν για την ανθρωπιστική αυτή κρίση.

Ο κ. Πλατσιδάκης από την πλευρά του επεσήμανε ότι η αγορά του dry είναι εξοικειωμένη με τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς και ως εκ τούτου κατάφερε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της πανδημίας. Ο επίτιμος πρόεδρος της INTERCARGO υποστήριξε ότι το παγκόσμιο εμπόριο διευκολύνθηκε απόδοση της ναυτιλίας.

Αναφορικά με την κατά πολλούς αδυναμία της ναυτιλίας να επικοινωνήσει τη σημασία της για την ευημερία των κοινωνιών, ιδιαίτερα σε αυτό το περιβάλλον της πανδημίας, ο καπτ. Jay Pillai σχολίασε ότι η πανδημία αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία προκειμένου η κοινή γνώμη να αντιληφθεί τον ζωτικής σημασίας ρόλο της ναυτιλίας για το διεθνές εμπόριο.