Green Hydrogen Catapult: το εγχείρημα για τη βιώσιμη παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου

0

Επτά εταιρείες, εκ των κορυφαίων παγκοσμίως, παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου συμμετέχουν στο εγχείρημα «Green Hydrogen Catapult», το οποίο θα έχει διάρκεια έξι ετών. Η εν λόγω πρωτοβουλία αποσκοπεί στη μείωση του κόστους παραγωγής του υδρογόνου σε $2 το κιλό, ώστε να επιταχυνθεί η μετάβαση σε ένα καθαρό από ρύπους μέλλον, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες ACWA Power, CWP Renewables, Envision, Iberdrola, Ørsted, Snam και Yara θα συνεισφέρουν στο πλαίσιο υλοποίησης του εγχειρήματος για την απανθρακοποίηση των βιομηχανιών παραγωγής ενέργειας, χάλυβα, χημικών προϊόντων καθώς και της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Το «Green Hydrogen Catapult» στοχεύει στη δημιουργία υποδομών παραγωγής υδρογόνου μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνολικής δυναμικότητας 25 GW, έως το 2026. Κατά την υλοποίησή του θα δημιουργηθούν περίπου 120.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι εκτιμήσεις για το απαιτούμενο ποσό επενδύσεων ανέρχονται περί τα $110 δισ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόσφατη έρευνα έχει καταλήξει στο ότι, με τη μείωση της τιμής παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου στα $2 το κιλό, θα επιτευχθεί η ευρεία αξιοποίησή του στους διάφορους βιομηχανικούς τομείς, καθώς θα αποτελεί πλέον και μια οικονομικά βιώσιμη λύση. Η έρευνα, επίσης, υπογραμμίζει και τη χρήση «πράσινης» αμμωνίας, η οποία παράγεται αξιοποιώντας πράσινο υδρογόνο, ως εναλλακτική λύση έναντι της χρήσης συμβατικών ορυκτών καυσίμων.

Το «πράσινο» υδρογόνο παράγεται με τον εξής τρόπο: αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική και ηλιακή ενέργεια), πραγματοποιούνται διαδικασίες ηλεκτρόλυσης του νερού στα επιμέρους στοιχεία του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, το συγκεκριμένο καύσιμο θεωρείται η κορυφαία λύση για την απανθρακοποίηση των τομέων μεταφοράς καθώς και της βιομηχανίας παραγωγής βαρέων προϊόντων. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το «πράσινο» υδρογόνο θα καλύπτει έως και το 25% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης το 2050, δημιουργώντας μια αγορά της οποίας η αξία θα ανέρχεται στο $10 τρισ.

Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, επαληθεύονται από τις πρόσφατες εθνικές στρατηγικές που έχουν υιοθετήσει χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Χιλή, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Φώτο: https://racetozero.unfccc.int/