Αναθεωρημένες κατασκευαστικές οδηγίες για LNG carriers

0

Σε πρόσφατο δελτίο τύπου, ο νοτιοκορεατικός νηογνώμονας KR ανακοίνωσε την κυκλοφορία των νέων κατασκευαστικών του οδηγιών για πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τα οποία έχουν σχεδιαστεί με μεμβρανικές δεξαμενές φορτίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι νέες οδηγίες έχουν αναθεωρηθεί ριζικά, σε σύγκριση με παλαιότερους αντίστοιχους κανονισμούς σχεδίασης, προσφέροντας αναβαθμισμένα επίπεδα κατασκευαστικής ασφάλειας και σχεδίασης.

Οι νέες οδηγίες κλάσης εφαρμόζουν την αρχή EDW (Equivalent Design Wave), η οποία αρχικά βασίζεται στην direct load ανάλυση για τον καθορισμό των κατασκευαστικών διατάξεων και της ικανοποιητικής τους διαστασιολόγησης. Η direct load ανάλυση περιλαμβάνει την εφαρμογή κριτηρίων κατασκευαστικής αντοχής καθώς και αντοχής σε φαινόμενα λυγισμού και κόπωσης σε διαφορετικές συνθήκες καταπόνησης των κατασκευών. Στη συνέχεια, οι διαστάσεις που προκύπτουν αξιολογούνται εκ νέου μέσω direct structural ανάλυσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι νέες εξειδικευμένες οδηγίες καλύπτουν τόσο τα συμβατικού μεγέθους όσο και τα μεγαλύτερα σε μέγεθος LNG carriers, κατηγορίας Q-Max (μεταφορικής ικανότητας 210.000-266.000 κ.μ.), αναλύοντας τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων πλοίων. Επίσης, η ανάπτυξη των οδηγιών συμμορφώνεται πλήρως με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Κώδικα για Gas carriers (International Gas Carrier Code ‒ IGC).

Στο πλαίσιο ελέγχου και βελτιστοποίησης των οδηγιών, ο νοτιοκορεατικός νηογνώμονας συνεργάστηκε με τους εξής τρεις ναυπηγικούς ομίλους: Hyundai Heavy Industries, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering και Samsung Heavy Industries.