Αυξάνεται ο στόλος των πλοίων μεταφοράς μεθανόλης

0

Ο ιαπωνικός κολοσσός Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. (MOL) ανακοίνωσε μακροχρόνιες συμφωνίες ναύλωσης με την καναδική ναυτιλιακή εταιρεία Waterfront Shipping Company Limited (WFS) για δύο πλοία μεταφοράς μεθανόλης. Οι κύριες μηχανές αυτών των πλοίων θα αξιοποιούν τη μεθανόλη ως καύσιμο.

Τα εν λόγω πλοία κατασκευάζονται στο ναυπηγείο Hyundai Mipo Shipyard της Νότιας Κορέας και θα εξοπλιστούν με κινητήρες διπλού καυσίμου, με δυνατότητα λειτουργίας τους τόσο με συμβατικό καύσιμο όσο και με μεθανόλη. Τα πλοία θα μεταφέρουν φορτία μεθανόλης εκ μέρους της WFS. Η παράδοση του πρώτου πλοίου αναμένεται το 2021, ενώ του δεύτερου το 2023.

Η MOL διαθέτει ακόμα τρία πλοία μεταφοράς μεθανόλης στον στόλο της, τα «Taranaki Sun», «Manchac Sun» και «Cajun Sun», εξοπλισμένα με αντίστοιχες μηχανές διπλού καυσίμου. Μάλιστα, με την ολοκλήρωση της ναυπήγησής του το 2016, το «Taranaki Sun» αποτέλεσε παγκοσμίως το πρώτο πλοίο μεταφοράς μεθανόλης το οποίο εξοπλίστηκε με κύρια μηχανή της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Αντίστοιχες συμφωνίες ναύλωσης έχουν συναφθεί μεταξύ της MOL και της WFS και για τα τρία συγκεκριμένα πλοία. Με την παράδοση των δύο νέων ‒φτάνοντας συνολικά τα πέντε πλοία‒ η MOL θα καταστεί παγκοσμίως η εταιρεία με τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων τα οποία θα φέρουν κινητήρες διπλού καυσίμου, συμβατικού-μεθανόλης. Η εταιρεία MOL Tankship Management Pte. Ltd., η οποία ανήκει στον όμιλο MOL, θα αναλάβει τη διαχείριση των δύο νέων, υπό ναυπήγηση, πλοίων.

Φωτό: www.mol.co.jp