Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Εργαστήριο για νέο Κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα

0

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διοργάνωσε τη δεύτερη Πολλαπλασιαστική Εκδήλωση του έργου Erasmus+ ΜΙΝΕ-ΕΜΙ την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας παρουσιάστηκαν οι στόχοι και η εξέλιξη του προγράμματος σχετικά με τη διδακτέα ύλη του Κοινού Μεταπτυχιακού Προγράμματος από το Πανεπιστήμιο Piri Reis (Επικεφαλής Εταίρος), ενώ στη δεύτερη συνεδρία πραγματοποιήθηκε εργαστήριο με στόχο την αποτύπωση των προοπτικών της ναυτιλιακής βιομηχανίας και τις αναδυόμενες τάσεις καθώς επίσης και την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στην τρίτη συνεδρία φοιτητές, απόφοιτοι ναυτιλιακών πανεπιστημίων και δόκιμοι διατύπωσαν τις προσδοκίες τους από τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν διακεκριμένοι καλεσμένοι από την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, οι οποίοι μοιράστηκαν τις απόψεις τους για τις κυρίαρχες τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα, η κα. Έλπη Πετράκη, Πρόεδρος της WISTA Hellas και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, σχολίασε το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της βιομηχανίας, εστιάζοντας στην πρόκληση της απεξάρτησης από τον άνθρακα, τις γεωπολιτικές συνθήκες και τη χρήση νέων τεχνολογιών. Ο Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού του ομίλου LATSCO, κος Καλαργυρός, υπογράμμισε το ρόλο του ανθρώπινου στοιχείου και την ανάγκη να υιοθετηθεί μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση σε σύγκριση με την κυρίαρχη προσέγγιση που βασίζεται στην συμμόρφωση. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της νέας γενιάς εργαζομένων και στην ανάγκη, εκτός από γνώσεις να διαθέτουν και τις κατάλληλες δεξιότητες.

Ο κος Ι. Μπρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Five Senses Consulting, αναφέρθηκε στο τομέα της κρουαζιέρας και στη λειτουργική του μεταρρύθμιση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ενώ υπογράμμισε τη διαλειτουργικότητα ως προϋπόθεση για την επανεκκίνηση του κλάδου. Ο Αν. Καθηγητής, Γ. Βαγγέλας, παρουσίασε τα αναδυόμενα ζητήματα της λιμενικής βιομηχανίας τοποθετώντας τον αυτοματισμό, την απεξάρτηση από τον άνθρακα και τη βιωσιμότητα στην κορυφή της λιμενικής ατζέντας, ενώ επίσης αναφέρθηκε στη σχέση λιμένα-πόλης. Επιπλέον, παρατήρησε την ανάγκη της λιμενικής βιομηχανίας για εργατικό δυναμικό με πολλαπλές δεξιότητες.

Ο Διευθυντής Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της ECSA, κος Σ. Ράπτης, εστίασε στην περιβαλλοντική πρόκληση και στον στόχο της βιομηχανίας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, παρατηρώντας παράλληλα τον τεράστιο αριθμό νέων κανονισμών και νομοθεσιών. Τέλος, ο καπετάνιος Γ. Τσουρής, Εκπαιδευτικός Σύμβουλος SQLearn, επικεντρώθηκε στο ανθρώπινο στοιχείο και στην ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις εταιρικές απαιτήσεις.

Μια κοινή άποψη μεταξύ των ομιλητών του πάνελ ήταν ότι η βιομηχανία εκτός από τις γνώσεις χρειάζεται δεξιότητες όπως κριτική σκέψη, ηγεσία αλλά και ανθεκτικότητα, αυτογνωσία και νοοτροπία εξέλιξης. Επιπλέον, προτάθηκε η ισχυρή συνεργασία με τη βιομηχανία για το σχεδιασμό αποτελεσματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στην τελευταία συνεδρία, φοιτητές από Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, Πανεπιστήμια και νέοι μοιράστηκαν τις απόψεις τους σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τους για πιο ενημερωμένα προγράμματα σπουδών που θα περιλαμβάνουν μαθήματα στοχευμένα στην καλλιέργεια των αναγκαίων δεξιοτήτων.