ΑΕΝ Ασπροπύργου: Η λαμπρή τελετή αποφοίτησης στη μεγαλύτερη Ακαδημία της χώρας

0

Μια ξεχωριστή ημέρα ήταν η Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 για την ΑΕΝ Ασπροπύργου, καθώς πραγματοποιήθηκε -για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια- τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών της Ακαδημίας.

Σημειώνεται πως η τελετή αποφοίτησης πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης, χάρη στις οραματικές πρωτοβουλίες του νέου διοικητή της Ακαδημίας, Αντιπλοίαρχου Λ.Σ., Γεώργιου Μανδαλάκη, απόφοιτου της ΑΕΝ Ασπροπύργου. Πολύτιμη ήταν επίσης η αρωγή των διευθυντών και του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού των Σχολών, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην διεξαγωγή της λαμπρής τελετής.

IMG_3098

Η τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, του Γ.Γ. Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του ΥΝΑΝΠ, κ Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Θεόδωρου Κλιάρη, του Ναυτιλιακού Πρεσβευτή Καλής Θελήσεως του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στην Ελλάδα και Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, Δρ. Λεωνίδα Δημητριάδη Ευγενίδη, του Εκτελεστικού Συμβούλου της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, ναύαρχου (ε.α.) Αθανάσιου Μπούσιου, της διευθύντριας της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, κα Αικατερίνη Πέππα, σύσσωμου του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού της Ακαδημίας καθώς και γονέων-συγγενών και φίλων των αποφοιτησάντων σπουδαστών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, χαιρετισμούς απεύθυναν ο υπουργός ΥΝΑΝΠ κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, o Διοικητής της Ακαδημίας, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ., Γεώργιος Μανδαλάκης, καθώς και οι διευθυντές των Σχολών Πλοιάρχων κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου και Μηχανικών κ. Βασίλειος Τσουκαλάς.

Ο υπουργός ΥΝΑΝΠ κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης

Ο υπουργός ΥΝΑΝΠ κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης

Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο υπουργός ΥΝΑΝΠ κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης δήλωσε:

«Αγαπητοί απόφοιτοι,

Βρίσκεστε πλέον στον προθάλαμο της μεγαλύτερης ναυτιλίας του πλανήτη. Μέρα με την μέρα θα περνά στα χέρια σας ο έλεγχος και η διαχείριση του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου του κόσμου.

Ενός στόλου ο οποίος χαρακτηρίζεται πλέον από την καινοτομία και την ταχύτητα ενσωμάτωσης και απορρόφησης κάθε χρήσιμης νέας τεχνολογίας που καθιστά το θαλάσσιο ταξίδι ταχύτερο και ασφαλέστερο.

Ανέκαθεν ο ρόλος του Έλληνα ναυτικού σε αυτό που αποκαλούμε Ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα ήταν, είναι και παραμένει καθοριστικής σημασίας.
Χωρίς τον Έλληνα ναυτικό. Το πάθος του για την θάλασσα. Την αποδεδειγμένη ναυτοσύνη του κανένα ναυτιλιακό θαύμα δεν θα ήταν εφικτό.

Ο Έλληνας ναυτικός, πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι ένας από τους βασικούς, ο βασικότερος ίσως πυλώνας, πάνω στον οποίο επενδύουν δεκαετίες τώρα οι Έλληνες εφοπλιστές για να προχωρούν μπροστά ανοίγοντας νέους δρόμους στη παγκόσμια ναυτιλία.

Αυτό καλείστε να κάνετε και εσείς. Να επαναβεβαιώσετε την εικόνα που έχει η παγκόσμια ναυτιλία για τον Έλληνα της θάλασσας.
Μακάρι στο τέλος αυτής της πορείας σας, δεκαετίες μετά, κοιτώντας πίσω να πείτε μέσα σας, πως αν ξαναρχίζατε από την αρχή πάλι το ίδιο μονοπάτι θα βαδίζατε.

Να είστε γεροί και εσείς και οι οικογένειες σας.

Σας εύχομαι από καρδιάς καλά ταξίδια και ήρεμες θάλασσες».
 

O Διοικητής της Ακαδημίας, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ., Γεώργιος Μανδαλάκης

O Διοικητής της Ακαδημίας, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ., Γεώργιος Μανδαλάκης

O Διοικητής της Ακαδημίας, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ., Γεώργιος Μανδαλάκης δήλωσε:

«Η σημερινή μέρα αποτελεί έναν από τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής σας καθώς ολοκληρώνετε την απαιτουμένη εκπαίδευση και εισέρχεστε στον επαγγελματικό στίβο ως υπεύθυνοι Aξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού (γέφυρας και μηχανής).

Μια εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στην οποία έχουν συμβάλει σε πολύ σημαντικό βαθμό η πολιτεία και η πλοιοκτησία με τα σύγχρονα μέσα που έχουν εξοπλίσει την Ακαδημία μας και βέβαια οι καθηγητές σας οι οποίοι και συνέβαλαν τα μέγιστα προκειμένου αυτή να καταστεί όσο το δυνατό πληρέστερη.
Από εσάς εξαρτάται να αξιοποιήσετε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις γνώσεις και τα προσόντα που αποκτήσατε και να γίνετε συνεχιστές της φημισμένης ,σε όλο τον κόσμο, Ελληνικής Ναυτικής παράδοσης. Μια ναυτικής παράδοσης αιώνων που έχει σαν αποτέλεσμα οι έλληνες ναυτικοί να θεωρούνται από τους καλυτέρους του κόσμου.

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αποτελείται τους πρεσβευτές της Χώρας μας σε όλο τον κόσμο που θα ταξιδεύετε, μια χώρας που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις του κόσμου.

Νέοι αξιωματικοί πλοίαρχοι και μηχανικοί, το υψηλό πνευματικό σας επίπεδο και οι ναυτικές αρετές που αποκτήσατε στην Ακαδημία μας, τη μεγαλύτερη Ακαδημία της χώρας εγγυώνται ότι θα δικαιώσετε τις μεγάλες προσδοκίες όλων μας ( Πολιτείας, πλοιοκτησίας, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού)
Θα πρέπει να θυμάστε ότι το επάγγελμα που διαλέξατε εξελίσσεται συνεχώς και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να παρακολουθείται αδιάλειπτα και με κάθε πρόσφορο μέτρο, τη ναυτική επιστήμη καθόσον οι αλματώδεις τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις στις θαλάσσιες μεταφορές απαιτούν από τον Αξιωματικό κατάρτιση υψηλού επιπέδου. Η γνώση δεν έχει ποτέ τέρμα. Η έξοδος σας από την Ακαδημία μας δεν αποτελεί τέρμα, αλλά την αρχή των προσπαθειών σας.

Ως πλοίαρχοι και πρώτοι μηχανικοί να έχετε υπόψη σας ότι εκτός από την διακυβέρνηση του πλοίου και τη διεύθυνση του μηχανοστασίου του θα κληθείτε να διοικήσετε και το λοιπό πλήρωμα που το επανδρώνει. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι οι καλές ανθρώπινες σχέσεις αμβλύνουν τη μοναξιά και τη νοσταλγία του ναυτικού, ξεκουράζουν ψυχικά και βοηθούν στο δύσκολο πέρασμα του χρόνου.

Σεβαστείτε τους ανώτερους σας και συνεργαστείτε με τους κατωτέρους σας για την ευόδωση της κοινής αποστολής. Αγαπήστε τη δουλεία και το πλοίο και συμβάλλετε με όλες σας τις δυνάμεις , για τη διατήρηση του Ελληνικού ναυτικού θαύματος το οποίο μαρτυρά περίτρανα ότι η Ελλάδα δε διαθέτει μόνο λαμπρό ιστορικό παρελθόν αλλά δυναμικό παρόν και μέλλον.

Μελλοντικοί πλοίαρχοι και πρώτοι μηχανικοί του Εμπορικού μας Ναυτικού είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα δικαιώσετε πλήρως τις προσδοκίες της πολιτείας και των οικογενειών σας και σας εύχομαι ολόψυχα καλή σταδιοδρομία, υγεία και ήρεμες θάλασσες».
 

Ο διευθυντής της Σχολής Μηχανικών της ΑΕΝ Ασπροπύργου κ. Βασίλης Τσουκαλάς

Ο διευθυντής της Σχολής Μηχανικών της ΑΕΝ Ασπροπύργου κ. Βασίλης Τσουκαλάς

Ο διευθυντής της Σχολής Μηχανικών της ΑΕΝ Ασπροπύργου κ. Βασίλης Τσουκαλάς ανέφερε:

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί μέρα γιορτής για την Ακαδημία μας, καθώς ταυτίζεται με την επιβεβαίωση και το επιστέγασμα των προσπαθειών των σπουδαστών μας. Τόσο εκείνων που λαμβάνουν σήμερα το πτυχίο τους, όσο και εκείνων που θα λάβουν το πτυχίο τους τον Σεπτέμβριο, τον Φεβρουάριο καθώς και καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Έτσι η Σχολή Μηχανικών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου απονέμοντας περίπου 200 πτυχία το ακαδημαικό έτος, τα οποία συνδυαζονται ταυτόχρονα με πολύ υψηλού επίπέδου θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών της, έχει την δική της πολύ υψηλή συνεισφορά τόσο στην ποσοτική αλλά πολύ περισσότερο στην ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής ναυτιλίας.

Και πράγματι θεωρούμε, και είναι διαπιστωμένο, ότι οι σπουδαστές αυτοί που αποφοιτούν σήμερα θα στελεχώσουν με πλήρη επάρκεια τα πλοία του ελληνικού εμπορικού στόλου, αλλά και στην συνέχεια, με το πολύ υψηλό τους υπόβαθρο θα αποτελέσουν την βάση για την επιτελική στελέχωση των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων και εταιρειών.

Και απευθυνόμενος στους σπουδαστές μας θέλω να τονίσω ότι αισθάνομαι υπερήφανος για αυτούς, καθώς γνωρίζω τον αγώνα που κατέβαλαν, την άοκνη προσπάθεια τους  να κατακτήσουν με την αξία τους το πτυχίο τους, και να αποκτήσουν όλα εκείνα τα εφόδια που θα τους βοηθήσουν από σήμερα στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.  Καθώς η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ταυτόχρονα και την τυπική πλέον είσοδο τους στο ναυτικό επάγγελμα και στην μεγάλη ναυτική οικογένεια. Ένα επάγγελμα που προσφέρει άπειρες ευκαιρίες εξέλιξης σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, στην μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας μας, την ναυτιλία».
 

 

Ο διευθυντής της Σχολής Πλοιάρχων της ΑΕΝ Ασπροπύργου κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου

Ο διευθυντής της Σχολής Πλοιάρχων της ΑΕΝ Ασπροπύργου κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου

Ο διευθυντής της Σχολής Πλοιάρχων της ΑΕΝ Ασπροπύργου κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου προσέθεσε:

«Επιλέξατε ένα επάγγελμα με ελάχιστη ανεργία, μεγάλες επαγγελματικές προοπτικές και καλές οικονομικές απολαβές. Για να πετύχετε στην επαγγελματική σας πορεία θα πρέπει να επιδείξετε ζήλο, ήθος, υπευθυνότητα. Τυχών δύσκολες στιγμές δεν πρέπει να σας απογοητεύσουν, αντίθετα θα πρέπει να σας οπλίσουν με δύναμη, επιμονή και υπονομή. Το επάγγελμά σας απαιτεί συνεχή εξειδίκευση, κατάρτιση και ενημέρωση των γνώσεών σας έτσι ώστε να μπορείτε να ακολουθείτε τις εξελίξεις στη Ναυτιλία.

Εκ μέρους του εκπαιδευτικού προσωπικού της Σχολής Πλοιάρχων σας εύχομαι Καλή Σταδιοδρομία και πάντα Καλά Ταξίδια».
 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Φωτό: Isalos.net/Nαυτικά Χρονικά