Isalos.net: Ποιά θα είναι η επόμενη ημέρα για τα Δεξαμενόπλοια;

0

Οι τρέχουσες συνθήκες αλλά και οι προοπτικές της ναυλαγοράς των δεξαμενοπλοίων, το δίλημμα ναυπήγησης νεότευκτων πλοίων ή αγοράς μεταχειρισμένων, καθώς και οι συνθήκες χρηματοδότησης για την αγορά των tankers, αποτέλεσαν το επίκεντρο της συζήτησης στο webinar με θέμα «Δεξαμενόπλοια: Ο πρωταγωνιστής των ημερών» που διοργάνωσε την Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020 η πρωτοβουλία Isalos.net, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και με τη χορηγία της Franman.

Κατά τη διάρκεια του webinar, οι εισηγητές εστιάστηκαν ιδιαίτερα στις τρέχουσες συνθήκες αλλά και στις προοπτικές της ναυλαγοράς των δεξαμενοπλοίων και ιδιαίτερα στα επιμέρους οφέλη αλλά και μειονεκτήματα για τις ναυλώσεις πλοίων στη spot αγορά και σε time-charter. Πιο συγκεκριμένα, επισήμαναν πως η Spot αγορά είναι αυτή την περίοδο περισσότερο επικερδής, με τα VLCC να κλείνουν ναύλους που αγγίζουν τα 80.000-100.000 δολάρια ανά ημέρα.

Οι εισηγητές φάνηκαν δηλαδή να συμφωνούν πως οι χρονοναυλώσεις δεν αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επικερδής για τα δεξαμενόπλοια κατά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο επεσήμαναν πως ο προτιμητέος τρόπος ναύλωσης εξαρτάται σημαντικά και από το προφίλ και το είδος της εταιρείας, καθώς και της δανειακές της υποχρεώσεις.

Παραγγελίες και Συνθήκες Χρηματοδότησης

Αναφορικά με τις παραγγελίες νέων πλοίων, οι ομιλητές επεσήμαναν την ανάγκη καλής γνώσης και μελέτης της αγοράς, καθότι οι ναυπηγήσεις απαιτούν ρευστότητα και από ιδία κεφάλαια και από τραπεζικό δανεισμό, ενώ είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνες σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας, όπως η σημερινή. Βέβαια επεσήμαναν ότι η τρέχουσα κρίση καθιστά αυτή τη στιγμή την τιμή ναυπήγησης ενός δεξαμενόπλοιου  σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε Κίνα και Ιαπωνία. Η αβεβαιότητα που έχουν δημιουργήσει οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και οι απαιτήσεις για τεχνολογικά προηγμένα πλοία αποτελούν, μαζί με την πανδημική κρίση, κατασταλτικούς παράγοντες για νέες παραγγελίες. Επιπλέον, τόνισαν πως ο τρόπος μεγέθυνσης του στόλου εξαρτάται σημαντικά από το προφίλ των εταιρειών, καθώς και ότι τα παλαιότερα πλοία είναι ιστορικά πιο επικερδή.

Οι ομιλητές στάθηκαν επίσης και στο κινεζικό εταιρείες leasing, το οποίο παρέχει πια σημαντική χρηματοδότηση, γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα που δημιουργείται από την έξοδο τραπεζών από τη ναυτιλία.

Οι Προοπτικές της Αγοράς

Αναφορικά με τις προοπτικές της αγοράς, οι ομιλητές επεσήμαναν πως το μέλλον της ναυλαγοράς θα εξαρτηθεί από την τιμή του πετρελαίου, ενώ φάνηκαν αισιόδοξοι, παρά την αυξημένη μεταβλητότητα που αναμένεται στην αγορά κατά τους επόμενους 6 μήνες.

Οι ομιλητές εκτίμησαν επίσης πως είναι πολύ πιθανό το πετρέλαιο να ανέβει σύντομα καθώς θα είναι σε ισχύ οι περικοπές του OPEC+. Σημαντικός παράγοντας για την εκτιμώμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου αποτελούν επίσης οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ και οι συνεπακόλουθες κινήσεις της αμερικανικής πλευράς στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα, τόνισαν οι εισηγητές.

Στο webinar συμμετείχαν οι κ.κ. Χάρης Κοσμάτος, Corporate Development Officer της Tsakos Energy Navigation Ltd., Δρ. Ιωάννης Κοκαράκης, Technical Director- HBSA Zone του Bureau Veritas,  Πάνος Ταγκλής, Lecturer- Tanker Chartering του ICS Greek Branch & Chartering Manager της Axion Energy Corp., Νικόλας Τσαλαμανιός, Co-CEO της SEAVEN, Βασίλης Μπακολίτσας, Chairman του Hellenic Mediterranean Panel- INTERTANKO & Director της Sea Pioneer Shipping Corp.

Τη συζήτηση συντόνισε η Δρ. Ελένη Θανοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Χορηγός Webinar:

TRANSPARENT LOGO

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και υποστήριξη:

Screenshot 2020-04-28 at 9.56.05 PM