Isalos.net: Η επόμενη μέρα στην οργάνωση των Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων

0

Οι άμεσες συνέπειες του κορoνοϊού στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ο αντίκτυπος της πανδημίας στις αλλαγές πληρωμάτων, οι συνεπακόλουθες δυσκολίες στις επιθεωρήσεις πλοίων, αλλά και οι νέες ευκαιρίες που δημιούργησε η κρίση που προέκυψε από τη διασπορά της πανδημίας, αποτέλεσαν τα κύρια αντικείμενα συζήτησης στο webinar της Isalos.net, με θέμα «Post Pandemic Resilience in Shipping: Το μέλλον στην οργάνωση και λειτουργία των Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων».

Το webinar πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και με τη χορηγία της VENLYS Maritime Specialisation Services. Στην ψηφιακή συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Σπύρος Βλασσόπουλος, Managing Director της Ionic Shipping (Mgt) Inc., Κώστας Βλάχος, COO της Latsco Marine Management Inc., Αντώνης Λάμπρος, Director της Centrofin S.A., Βασίλης Σακέλλης, Managing Director της Alassia NewShips Management Inc. και Γιώργος Φράγκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Sun Enterprises Ltd.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ. Νικόλαος Π. Βεντίκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Μια πρωτόγνωρη κρίση

Οι ομιλητές συμφώνησαν πως η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού αποτελεί μια εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία επιδεινώθηκε σημαντικά λόγω της παγκοσμιοποίησης: η συχνότητα και η ευκολία των ταξιδιών, καθώς και η αλληλεξάρτηση των εθνικών οικονομικών δημιούργησαν νέα δεδομένα για όλες τις βιομηχανίες και μια κρίση δίχως προηγούμενο. Όπως μάλιστα επεσήμαναν, η διάρκεια της κρίσης και ο τρόπος που τα έθνη θα αντιδράσουν σε αυτή, είναι άγνωστοι παράγοντες και δεν δίνουν τη δυνατότητα προβλέψεων για το μέλλον.

Ωστόσο, οι ομιλητές απαρίθμησαν 4 τομείς στη ναυτιλία, που αναμένεται πως θα επηρεαστούν σημαντικά από την συνεπακόλουθη κρίση, της εξάπλωσης του κορωνοϊού:

  1. Η λειτουργική διαχείριση των πλοίων: Αναμένεται αλλαγή στη συχνότητα των επιθεωρήσεων, η οποία θα περιλαμβάνει επεξεργασία δεδομένων, έτσι ώστε να αποφεύγεται οι ετήσιες επιθεωρήσεις.
  2. Το παγκόσμιο εμπόριο: Αναμένονται αντιδράσεις των κρατών και επιβολές δασμών.
  3. Ο ανθρώπινος παράγοντας: Αναμένεται επαναξιολόγηση της εξ’ αποστάσεως εργασίας, καθώς θα διερευνηθούν τα πιθανά οφέλη, αν και κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος για το ποια θα είναι η τελική έκβαση.
  4. Η χρηματοδότηση και οι ναυτασφαλίσεις: Αναμένεται πως η υποκείμενη οικονομική κρίση και οι γεωπολιτικές εντάσεις και περιορισμοί θα δημιουργήσουν αβεβαιότητα στη ναυτιλιακή βιομηχανία

Επιπλέον, οι ομιλητές εκτίμησαν πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν δομικές αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν πως ο σκεπτικισμός για το ταξίδι, είτε αυτό είναι ακτοπλοϊκό, είτε αυτό είναι αεροπορικό ή κρουαζιέρα, είναι κάτι που μάλλον έχει έρθει για να μείνει αρκετό καιρό  επηρεάζοντας αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

Ο αντίκτυπος της Πανδημίας στις Αλλαγές Πληρωμάτων

Οι ομιλητές συμφώνησαν πως ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν, κατά την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, ήταν οι αλλαγές πληρωμάτων και το λεγόμενο crew welfare στα πλοία. Πιο συγκεκριμένα, οι εισηγητές ανέφεραν πως οι ναυτιλιακές εταιρείες σήμερα αναγκάζονται να ανανεώνουν συμβόλαια με ναυτικούς, λόγω των περιορισμών των ταξιδιών και των κανονισμών που ισχύουν για την κάθε χώρα στην οποία βρίσκεται το πλοίο.

Επιπλέον, τόνισαν πως οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί διεθνώς, έχουν κάνει ιδιαίτερα δύσκολες -έως και αδύνατες- τις επισκέψεις στελεχών των γραφείων στα πλοία. Λόγω μάλιστα των συγκεκριμένων περιορισμών, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να λάβουν οι ναυτικοί την απαραίτητη υποστήριξη και εκπαίδευση, ενώ διακινδυνεύεται το αίσθημα ενότητας μεταξύ προσωπικού θαλάσσης και στεριάς.

Οι ομιλητές δεν παρέλειψαν να αναφέρουν πως πολλές εταιρείες και τα πληρώματά τους αντιμετώπισαν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Μάλιστα δεν υπήρξε από τις τοπικές Αρχές η διάθεση υποστήριξης για τα πληρώματα που είχαν ανάγκη από ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, όλοι συμφώνησαν πως δεν είναι μόνο οι ναυτικοί στα πλοία που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και οι ναυτικοί που περιμένουν υπομονετικά στο σπίτι τους να μπαρκάρουν, για να ξεκινήσει η μισθοδοσία τους.

Η δυσκολία στις Επιθεωρήσεις Πλοίων

Οι ομιλητές εστιάστηκαν ακόμη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διαχειρίστριες εταιρείες πλοίων, ως προς την επιθεώρηση των πλοίων και την διατήρηση των πιστοποιητικών τους. Ωστόσο, επεσήμαναν πως η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα αντιμετώπισε την εν λόγω πρόκληση αποτελεσματικά, καθώς, τόσο τα νηολόγια όσο και οι κλάσεις έδωσαν τη δυνατότητα της επέκτασης της ισχύος των πιστοποιητικών, ενώ επίσης κατέστησαν δυνατές τις επιθεωρήσεις εξ αποστάσεως, δίνοντας στους ναυτικούς την ευκαιρία να διεκπεραιώσουν δύσκολες διαδικασίες, με την καθοδήγηση στελεχών του γραφείου.

Ο COVID-19 δημιουργεί νέες Ευκαιρίες

Παρ’ όλα αυτά, οι εκπρόσωποι των διαχειριστριών εταιρειών ανέφεραν πως όπως κάθε κρίση, έτσι και η πανδημία του κορονοϊού, δημιούργησε ορισμένες ευκαιρίες. Μια εξ’ αυτών ήταν η μεγαλύτερη εστίαση στον άνθρωπο στο πλοίο, ο οποίος και πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα.

Πολλές μάλιστα εταιρείες δημιούργησαν προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης για τους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω στα πλοία, ανταμείβοντας τους για την παραμονή τους, λόγω της αδυναμίας αλλαγής πληρωμάτων.Επιπλέον, οι ομιλητές εστιάστηκαν στην τηλεργασία, η οποία εφαρμόστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των διαχειριστριών εταιρειών.

 

Χορηγός:

VENLYS

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και υποστήριξη:

Isalos.net χορηγοί