Μεσοθηλίωμα: ο καρκίνος των ναυτικών

0

Νέα έρευνα από το Danish Cancer Society στην Κοπεγχάγη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ναυτικοί αλλά και οι ψαράδες έχουν υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μεσοθηλίωμα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Scandinavian Journal of Work, Environment and Health» και ανέλυσε δεδομένα από δεκάδες χιλιάδες ναυτικούς σε βάθος 40ετίας στις σκανδιναβικές χώρες.

Το μεσοθηλίωμα αποτελεί ένα σπάνιο είδος καρκίνου, που προέρχεται από κύτταρα του μεσοθηλίου. Το μεσοθήλιο είναι ένας λεπτός χιτώνας που περιβάλλει τα όργανα της κοιλιάς και του θώρακα. Το μεσοθήλιο που περιβάλλει τα όργανα της κοιλιάς ονομάζεται περιτόναιο, την καρδιά περικάρδιο και τους πνεύμονες υπεζωκότας. Ο θώρακας αποτελεί το συχνότερο σημείο εμφάνισης.

Το ναυτικό επάγγελμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη μεσοθηλιώματος λόγω της έκθεσης σε υψηλά επίπεδα αμιάντου. Ο αμίαντος είναι η βασικότερη αιτία πρόκλησης του συγκεκριμένου σπάνιου καρκίνου. Το χαμηλό του κόστος και η αντοχή του στη ζέστη και στη φωτιά συνετέλεσαν ώστε να χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στην κατασκευή πλοίων. Επομένως, όσοι ζουν και εργάζονται σε πλοία έχουν αυξημένες πιθανότητες να εισπνεύσουν μικροσωματίδια αμιάντου.

Ωστόσο, ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι οι περιπτώσεις του μεσοθηλιώματος στους ναυτικούς έχουν μειωθεί και ταυτόχρονα υπάρχει μια πτωτική τάση. Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι ότι ο αμίαντος δεν χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στην κατασκευή νεών πλοίων. Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος αυξάνεται για όσους απασχολούνται στο shipbreaking, δηλαδή στην διάλυσή παλιών πλοίων.

Φωτό: Monica Volpin/Pixabay