Άσκηση εν πλω: Γιατί είναι σημαντικό για την υγεία των ναυτικών;

0

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Brandeis στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ καταδεικνύει ότι το περπάτημα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Οι ναυτικοί, στον ελεύθερο χρόνο τους έχουν τη δυνατότητα να αθλούνται στο γυμναστήριο του πλοίου αλλά παράλληλα πρέπει να φροντίζουν να κοιμούνται και να ξεκουράζονται τις απαιτούμενες ημερήσιες ώρες.

Στην έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου περιλαμβανόταν η μέτρηση της φυσικής δραστηριότητας (μέσω καταμέτρησης των βημάτων) των 59 ανθρώπων που έλαβαν μέρος για διάστημα ενός μήνα. Στόχος των ερευνητών ήταν οι συμμετέχοντες να αυξήσουν, στο διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων, τον αριθμό των βημάτων που πραγματοποιούσαν καθημερινά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας συνδέεται άμεσα με την καλύτερη ποιότητα ύπνου. Αν και, σαφώς, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ήπιας έντασης καθημερινή δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο ή το ελλειπτικό, μπορούν να βοηθήσουν όσους θέλουν να κοιμηθούν καλύτερα.

Φωτό: Marcelo Sayao/ΑΠΕ-ΜΠΕ