Η ιλαρά πιο θανατηφόρα και από τον Ebola

0

Η ιλαρά δεν αποτελεί ασθένεια του παρελθόντος καθώς σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν νοσήσει από την ιλαρά ή δεν έχουν ιστορικό ή απόδειξη λήψης δύο δόσεων του εμβολίου κατά της ιλαράς (MMR) θεωρούνται ότι δεν έχουν ανοσία. Οι ναυτικοί που ταξιδεύουν σε χώρες υψηλού κινδύνου και δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια ανοσίας θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα για την προστασία τους.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ιλαρά αποτέλεσε αιτία θανάτου 5.110 ανθρώπων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (DRC). Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος του διπλάσιου από τον αριθμό θανάτων ως αποτέλεσμα του Ebola στην αφρικανική χώρα.

Τα τελευταία χρόνια, η ιλαρά παρουσιάζει έξαρση σε πολλές χώρες του πλανήτη. Η Αφρική και η νοτιοανατολική Ασία είναι οι περιοχές με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και θανάτους. Η έξαρση της νόσου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την έλλειψη εμβολιασμού. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων στο αντιεμβολιαστικό κίνημα που έχει δημιουργηθεί στις ανεπτυγμένες χώρες έχει προκαλέσει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε αυτές.