Γνωρίστε τους ελληνικούς πέτρινους φάρους

0

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας παρουσιάζουν την επανέκδοση του βιβλίου του Γήση Παπαγεωργίου “Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι”. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:30, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, εκτός από τον συγγραφέα, ο καθηγητής – κριτικός τέχνης και συγγραφέας Μάνος Στεφανίδης, ο Διευθυντής Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, κ. Τάσος Σακελλαρόπουλος και ο αρχιτέκτων και αναστηλωτής μνημείων κ. Μιχάλης Λεφαντζής. Τη συζήτηση θα συντονίσει το μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας, κ. Δημήτρης Μπαλόπουλος.

Σημειώνεται πως η έκδοση βιβλίων, μονογραφιών, μελετών, περιοδικών, λευκωμάτων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή αποτελεί έναν από στόχους του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας». Στο πλαίσιο αυτό και ενώ διανύεται ο πρώτος χρόνος της λειτουργίας του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. αποφασίστηκε η επανέκδοση (γ’ έκδοση) του βιβλίου του ιδρυτικού μέλους του Ινστιτούτου κ. Γήση Παπαγεωργίου «Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι», το οποίο και εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη.

Με το έργο του «Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι» ο Γήσης Παπαγεωργίου έφερε τον φάρο στη δημόσια σφαίρα σαν εικόνα αλλά και ιστορία. Στο βιβλίο του καταγράφεται το σύνολο των πέτρινων επιτηρούμενων φάρων της πατρίδας μας με το ιστορικό τους, ενώ όλοι οι φάροι απεικονίζονται εικαστικά από τον συγγραφέα με σχέδια, σκίτσα και ακουαρέλες που καθιστούν το βιβλίο μοναδικό. Οι πρώτες 2 εκδόσεις του βιβλίου «Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι» του Γήση Παπαγεωργίου αποτέλεσαν μια αναγνωρισμένη από όλους βιβλιογραφική επιτυχία και έχουν εδώ και χρόνια εξαντληθεί.