Πώς ναυλώνονται τα πλοία και ποιά τα σημαντικότερα φορτία για τη ναυτιλία;

0

Τα είδη των φορτίων, οι συνήθεις διαδρομές τους, καθώς και οι διαδικασίες ναύλωσης ενός πλοίου ήταν λίγα μόνο από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net, που διοργανώνεται εφέτος για δεύτερη χρονιά.

Η διάλεξη με θέμα «Commodities και Ναυλώσεις Πλοίων» πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2019. Ομιλητές ήταν οι: καπτ. Νίκος Πενθερουδάκης, Teaching Fellow του ALBA Graduate Business School, κ. Πέτρος Κεφαλωνίτης, Management Executive της Super Eco Group & Lecturer του HMC/ICS Greek Branch και Δρ. Μαρινίκη Ψηφία, Head of Research της Latsco Marine Management Inc.

O καπτ. Νίκος Πενθερουδάκης, Teaching Fellow του ALBA Graduate Business School

O καπτ. Νίκος Πενθερουδάκης, Teaching Fellow του ALBA Graduate Business School

Κατά την παρουσίασή του ο καπτ. Νίκος Πενθερουδάκης, εστίασε στην συμβολή των θαλάσσιων μεταφορών στο διεθνές εμπόριο σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «για τα αντισυμβαλλόμενα μέρη στόχος είναι πάντα η μείωση του κόστους». Παράλληλα, ο ίδιος στάθηκε τόσο στις διαδικασίες ναύλωσης ενός πλοίου, οι οποίες -όπως σημείωσε- έχουν πλέον απλοποιηθεί λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας, όσο και στο ρόλο των τραπεζών, οι οποίες «χτίζουν την εμπιστοσύνη που δεν υπάρχει μεταξύ των εμπόρων». Ο καπτ. Νίκος Πενθερουδάκης παρέθεσε ορισμένα ενδιαφέροντα επικαιροποιημένα στοιχεία για τους δείκτες ναύλωσης στις αγορές των dry και των containerships υπογραμμίζοντας την υψηλή μεταβλητότητα τα τελευταία χρόνια, ενώ αναφερόμενος στον ρόλο του S&P shipbroker τόνισε ότι αυτός έγκειται κυρίως στην άμεση πληροφόρηση που παρέχει στους πλοιοκτήτες.

O κ. Πέτρος Κεφαλωνίτης, Management Executive της Super Eco Group & Lecturer του HMC/ICS Greek Branch

O κ. Πέτρος Κεφαλωνίτης, Management Executive της Super Eco Group & Lecturer του HMC/ICS Greek Branch

Ο κ. Πέτρος Κεφαλωνίτης, μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες τις γνώσεις και την εμπειρία του πάνω στην αγορά των δεξαμενόπλοιων. Ειδικότερα εστίασε στις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης τονίζοντας ότι η ζήτηση για αργό πετρέλαιο αυξάνεται όπως και η παγκόσμια παραγωγή από τα διυλιστήρια, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ρόλο των ΗΠΑ ως καθαρού εξαγωγέα τα επόμενα χρόνια, λόγω αναβάθμισης των υποδομών. Από την πλευρά της προσφοράς, ο κ. Κεφαλωνίτης επεσήμανε ότι δεξαμενόπλοια, άνω των 15 ετών θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν ως floating terminals και άρα να μην σταλούν στα διαλυτήρια. O Lecturer του ICS Greek Branch υπογράμμισε ακόμη πως περίπου το 87% του παγκόσμιου στόλου tankers δεν ξεπερνά τα 14 έτη. Σε ό,τι αφορά τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς του ΙΜΟ 2020, ο κ. Κεφαλωνίτης τόνισε ότι τα scrubbers είναι ιδανικά για τα μεγαλύτερα πλοία που διεξάγουν long-haul trades, καθώς και τον μη- επαρκή αριθμό hubs τροφοδοσίας LSFO μέχρι στιγμής. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα ΜR και LR1 θα επωφεληθούν καθώς θα κληθούν να μεταφέρουν καύσιμα με μικρή περιεκτικότητα σε θείο από 1/1/2020. Σε ερώτηση για την ανάπτυξη του leasing ως μία μορφή χρηματοδότησης, ο κ. Κεφαλωνίτης τόνισε ότι η Κίνα σε μεγάλο βαθμό έχει γεφυρώσει το κενό χρηματοδότησης πλοίων από τις συμβατικές πηγές.

Η Δρ. Μαρινίκη Ψηφία, Head of Research της Latsco Marine Management Inc.

Η Δρ. Μαρινίκη Ψηφία, Head of Research της Latsco Marine Management Inc.

Η πρώτη διάλεξη του θερινού κύκλου ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Δρας Μαρινίκης Ψηφία, η οποία στην ομιλία της εστίασε στην αγορά των LNG carriers. Κατά την ίδια η αύξηση του διά θαλάσσης εμπορίου LNG σε συνδυασμό με την αύξηση των αποστάσεων των χωρών που το εμπορεύονται παρέχουν στήριξη στην αγορά, ωστόσο μια αύξηση των παραγγελιών μπορεί να ανακόψει την πορεία της. «Μία αύξηση του διά θαλάσσης εμπορίου κατά 1% μπορεί να διαλυθεί από μία αύξηση της προσφοράς κατά 0,5%», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, παρουσίασε τις κυριότερες χώρες εισαγωγής και εξαγωγής LNG τονίζοντας ότι τα τελευταία 10 χρόνια ο αριθμός των χωρών που εισάγουν LNG έχει σχεδόν διπλασιαστεί, εξέλιξη άκρως θετική για την αγορά, ενώ στάθηκε και στην συμβολή των 21 υπό κατασκευή LNG liquefaction projects παγκοσμίως, συνολικής παραγωγικής ικανότητας 93 εκατ. τόνων ετησίως. Η Δρ. Μαρινίκη Ψηφία, κατέληξε στο ότι «με δεδομένο ότι χρειάζονται τουλάχιστον επιπλέον 137 LNG Carriers για να καλύψουν την υφιστάμενη ζήτηση», οι προοπτικές στην εν λόγω αγορά φαντάζουν αισιόδοξες.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών:

pdf-flat

Νίκος Πενθερουδάκης – Dry Cargo & Employment of a Ship

pdf-flat

Πέτρος Κεφαλωνίτης – Wet Cargo

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες από τη Διάλεξη:

Χορηγός του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας:
tototheoMaritimeLanscape

Αρωγοί και υποστηρικτές του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net:
Χορηγοί