Ποιές είναι οι προκλήσεις της ναυτιλιακής χρηματοδότησης;

0

Oι πηγές χρηματοδότησης για τις ναυτιλιακές εταιρείες και οι προκλήσεις που αυτές αντιμετωπίζουν για την άντληση κεφαλαίων σήμερα αποτέλεσαν το κύριο θέμα συζήτησης στο πλαίσιο της τρίτης συνάντησης του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net, με θέμα «Χρηματοδότηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων».

Ομιλητές στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, ήταν οι κ.κ. Γιάννης Συρίγος, CFO της Iolcos Hellenic Maritime Enterprises Co. Ltd., Βασίλης Σακέλλης, Managing Director της Alassia Newships Management Inc και Ιωάννης Αλεξόπουλος, Teaching Fellow, ALBA Graduate Business School & Managing Director, Eurofin S.A.

Ο κ. Γιάννης Συρίγος, CFO της Iolcos Hellenic Maritime Enterprises Co. Ltd.

Ο κ. Γιάννης Συρίγος, CFO της Iolcos Hellenic Maritime Enterprises Co. Ltd.

Κατά την εναρκτήρια παρουσίασή του ο κ. Συρίγος αρχικά τόνισε ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι εντάσεως κεφαλαίου και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η χρηματοδότηση μιας ναυτιλιακής εταιρείας είναι σημαντική όχι μόνο για την αγορά πλοίων αλλά και για τη διατήρηση της λειτουργίας της. Στη συνεχεία, ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στις επιμέρους κατηγορίες χρηματοδότησης για τις ναυτιλιακές εταιρείες: (1) τα ίδια κεφάλαια, (2) τον τραπεζικό δανεισμό, (3) το χρηματιστήριο, (4) τα private equity funds, (5) την έκδοση ομολόγων και (6) τη χρηματοδοτική μίσθωση. Σε ερώτηση για την προτιμότερη πηγή χρηματοδότησης, ο CFO της Iolcos Hellenic Maritime Enterprises ανέφερε τα ίδια κεφάλαια, παρά το γεγονός ότι «η επικρατέστερη πηγή χρηματοδότησης ήταν και παραμένει ο τραπεζικός δανεισμός, καθώς είναι ο απλούστερος και φθηνότερος τρόπος, ενώ ταυτόχρονα δεν χάνεις και την κυριότητα του πλοίου σου». Ο κ. Συρίγος επιπρόσθετα σημείωσε ότι μια μακροχρόνια ναύλωση πλοίου με έναν καλό ναυλωτή εξασφαλίζει μια σταθερή ροή εισοδήματος για μια ναυτιλιακή εταιρεία και κατά συνέπεια αποτελεί «εχέγγυο» για τον δανεισμό από μια τράπεζα.

Ο κ. Βασίλης Σακέλλης, Managing Director της Alassia Newships Management Inc

Ο κ. Βασίλης Σακέλλης, Managing Director της Alassia Newships Management Inc

Ο κ. Σακέλλης εστιάστηκε στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων σε σχέση με τα διαθέσιμα κεφάλαια σημειώνοντας ότι το είδος του πλοίου που διαχειρίζεται μια εταιρεία καθώς και η δομή της εταιρείας αποτελούν τις κυριότερες παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη, κατά τη χάραξη της επενδυτικής στρατηγικής. Ο Managing Director της Alassia Newships Management παρέθεσε μια ενδιαφέρουσα περίπτωση μελέτης όπου ένα 5ετές panamax bulker αγοράζεται από μια εταιρεία είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων σε συνθήκες καλής και κακής ναυλαγοράς. Τα συμπεράσματα από την εν λόγω περίπτωση μελέτης είναι ότι με ίδια κεφάλαια το return ναι μεν είναι μικρότερο σε σχέση με τον τραπεζικό δανεισμό, ωστόσο σε μια κακή ναυλαγορά δεν υπάρχει το άγχος αποπληρωμής δανείων προς τις τράπεζες ενώ το αντίθετο συμβαίνει στην περίπτωση του τραπεζικού δανεισμού. Σε ερώτηση για τα υψηλά κόστη της μετάβασης προς το 2020 και το sulphur cap, o κ. Σακέλλης ανέφερε ότι η ναυτιλία έχει επωμιστεί μεγαλύτερη ευθύνη απ’ ότι της αναλογεί σε ό,τι αφορά την ρύπανση του περιβάλλοντος, ενώ πρόσθεσε ότι για έναν πλοιοκτήτη η απόφαση για scrubbers ή αποθειωμένα καύσιμα είναι καθαρά οικονομική. Ο κ. Σακέλλης ανέφερε ακόμη πως αρκετοί ναυλωτές δεν είναι αρνητικοί στο να αναλάβουν μέρος του κόστους της εγκατάστασης scrubbers, τηρώντας ωστόσο -προς το παρόν- στάση αναμονής.

Ο κ. Ιωάννης Αλεξόπουλος, Teaching Fellow, ALBA Graduate Business School & Managing Director, Eurofin S.A.

Ο κ. Ιωάννης Αλεξόπουλος, Teaching Fellow, ALBA Graduate Business School & Managing Director, Eurofin S.A.

Η τρίτη διάλεξη του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net, ολοκληρώθηκε με τον κ. Ιωάννη Αλεξόπουλο, ο οποίος παρουσίασε τις σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις της τραπεζικής χρηματοδότησης. Ο ίδιος αρχικά τόνισε ότι η κατάρρευση του επενδυτικού κολοσσού Lehman Brothers συμπαρέσυρε και την έκθεση των τραπεζών στην ναυτιλία και συμπλήρωσε ότι ο τραπεζικός δανεισμός επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από την κατάσταση της ναυλαγοράς (ναύλοι, αξίες πλοίων κλπ.). Ο κ. Αλεξόπουλος κατά την παρουσίασή του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες ασιατικές, εξέρχονται της ναυτιλιακής χρηματοδότησης και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δέκα χρόνια το μερίδιο αγοράς τους υποχώρησε από το 90% στο 52,5%. Παράλληλα ο Managing Director της Eurofin υπογράμμισε το αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία των τραπεζών (Βασιλεία ΙΙΙ-IV) ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διαδικασίες σύναψης ενός τραπεζικού δανείου από μια ναυτιλιακή εταιρεία. Τέλος ο κ. Αλεξόπουλος τόνισε ότι για την αγορά πλοίων μεγαλύτερης εντάσεως κεφαλαίου, όπως τα LNG carriers, οι ναυτιλιακές εταιρείες θα πρέπει να έχουν στραμμένο το βλέμμα σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών:

pdf-flat

Γιάννης Συρίγος – Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση

pdf-flat

Βασίλης Σακέλλης – Επενδυτικές Αποφάσεις στη Ναυτιλία

pdf-flat

Ιωάννης Αλεξόπουλος – Τραπεζική Χρηματοδότηση στη Ναυτιλία

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες από τη Διάλεξη:

Χορηγός του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας:
tototheoMaritimeLanscape

Αρωγοί και υποστηρικτές του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net:
Χορηγοί