ΑΕΝ Μακεδονίας: Υπερηφάνεια στην απονομή πτυχίων των φερέλπιδων αξιωματικών Ε.Ν.

0

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019, η καθιερωμένη ετήσια τελετή απονομής πτυχίων στους 89 νέους απόφοιτους της Σχολής Πλοιάρχων και στους 123 απόφοιτους της Σχολής Μηχανικών της ΑΕΝ Μακεδονίας.

Την τελετή απονομής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της ΑΕΝ Μακεδονίας στη Μηχανιώνα, παρακολούθησαν εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, των τοπικών φορέων, συγγενείς των σπουδαστών, απόφοιτοι της Ακαδημίας αλλά και σύσσωμο το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σημειώνεται πως στην τελετή ορκομωσίας παρευρέθηκαν ακόμη εκπρόσωποι του υπουργειού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ναυτιλιακών ιδρυμάτων και φορέων, αλλά και εκπόσωποι της ναυτιλιακής βιομηχανίας, προκειμένου να τιμήσουν τους φερέλπιδες αξιωματικούς του Ε.Ν., ανάμεσα στους οποίους ο Β’ Υπαρχηγός Λ.Σ. αντιναύαρχος Ιωάννης Αργυρίου, ως εκπρόσωπος του υπουργού και του Αρχηγού Λ.Σ., ο καπτ. Αντώνιος Μαρινάκης, εκπρόσωπος της ΠΕΠΕΝ, ο αντιναύαρχος του Λ.Σ (ε.α) Αχιλλέας Ματσάγκος, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο καπτ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος, Manning Manager της Springfield Shipping, ο καπτ. Αλέξανδρος Κοζόρης, Crew Manager της Neda Maritime Agency Co. Ltd. καθώς και οι εκπρόσωποι της GasLog κ. Αντώνιος Λιάπης, Marine HR Manager, κα Αρχοντία Λένη, Competency Assurance Manager και καπτ. Αλέξανδρος Ραλλάκης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας χαιρετισμούς απήυθυναν ο διοικητής της ΑΕΝ Μακεδονίας, αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Παναγιώτης Γ. Τζουάνος, ο διευθυντής της Σχολής Μηχανικών, κ. Γεώργιος Γκοτζαμάνης και ο διευθυντής της Σχολής Πλοιάρχων, καπτ. Νικόλαος Τσούλης.

Φωτο: Isalos.net / Ναυτικά Χρονικά

Ο κ. Γεώργιος Γκοτζαμάνης, διευθυντής της Σχολής Μηχανικών, ανέφερε:

67190597_2406511926295842_1246355266841083904_n

“Σήμερα κλείνει για εσάς μία σημαντική και δημιουργική περίοδος της ζωής σας. Αυτή των σπουδών σας στη ναυτική επιστήμη που ελπίζω να θυμάστε πάντα με αγάπη. Αν, κάποια φορά όλα αυτά τα χρόνια, δεν ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες σας ή άθελά μας σας αδικήσαμε, ζητάμε ειλικρινά συγνώμη.
Κάποιοι από σας επιλέξατε να γίνετε αξιωματικοί ΕΝ από αγάπη για τη θάλασσα.

Κάποιους άλλους σας οδήγησε η κρίση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σκοπεύατε να σταδιοδρομήσετε στην εμπορική ναυτιλία. Εύχομαι να αγαπήσατε τη θάλασσα περισσότερο και από τους πρώτους.

Σήμερα όμως αρχίζει μια νέα περίοδος, αυτή της επαγγελματικής σας καριέρας στη μεγαλύτερη εμπορική ναυτιλία του κόσμου. Είστε ίσως οι μοναδικοί, μέσα στη κρίση, που μπορείτε να κοιτάτε γεμάτοι αισιοδοξία στο μέλλον. Κάποιοι από εσάς ήδη αύριο ή μεθαύριο πετάνε για να αναλάβουνε τις θέσεις τους στα πλοία.

Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσετε ότι μπαίνετε σε μία περίοδο υψηλής ευθύνης όπου η γρήγορη τεχνική ανάπτυξη απαιτεί από εσάς γνώσεις ουσιαστικές για να παρακολουθήσετε τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και να έχετε κατανοήσει πλήρως την αναγκαιότητα της κατάλληλης συντήρησης, της κανονικής και σε τακτά διαστήματα επίβλεψης και επιθεώρησης αλλά και της συνεχούς επιμόρφωσης.

Σε μια περίοδο όπου πρέπει να πείσετε με τη δουλειά σας, σαν αξιωματικοί, ότι η Ελληνική εμπορική Ναυτιλία θα μεγαλουργήσει μόνο όταν τα πλοία της βρίσκονται σε Ελληνικά χέρια.

Το σημερινό εμπορικό πλοίο αποτελεί ένα σύνθετο σύστημα που πρέπει να λειτουργεί αξιόπιστα και ολοκληρωμένα. Η συνεχής αναζήτηση και συμμόρφωση με τεχνικά πρότυπα, επιτυγχάνεται μέσω ενός αποτελεσματικού πλαισίου κανονισμών και επιθεωρήσεων. Ωστόσο, το σύστημα για να λειτουργήσει συνολικά αλλά και για την επίτευξη περαιτέρω βελτιώσεων, χρειάζεται εστίαση στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το πλοίο και συγκεκριμένα στα άτομα που αλληλεπιδρούν με αυτό. Επομένως πρώτιστα χρειάζεται τη συνδρομή του ανθρώπινου παράγοντα, δηλαδή την δική σας συνδρομή.

Η «κουλτούρα συμμόρφωσης» που λειτουργεί στην αρχή ότι εάν κάτι δεν είναι «ρητά» δηλωμένο δεν πρέπει να συμμορφώνομαι πρέπει για εσάς να γίνει παρελθόν.

Αντί αυτής πρέπει να σας διακρίνει η «κουλτούρα ασφαλούς διαχείρισης» όπου η αυτοαξιολόγηση και η αυτοβελτίωση είναι η δύναμη που θα σας οδηγεί προς τα εμπρός και όχι η μεγάλη ράβδος της τιμωρίας.
Το πτυχίο που παραλαμβάνετε σήμερα πιστοποιεί, ότι μαζί, – εσείς, εμείς και οι εκπαιδευτές αξιωματικοί στα πλοία -, καταφέραμε να αποκτήσετε όλα τα απαραίτητα εφόδια και τις επιστημονικές βάσεις για να ανταποκριθείτε στις πολύ υψηλές απαιτήσεις της σύγχρονης Ελληνικής ναυτιλίας.

Η αξιοσύνη σας σαν πλήρη και ενεργά μέλη της θα δείξει πόσο καλά πράξαμε το έργο μας.
Η επιτυχία μας θα είναι απόλυτη αν καταφέρουμε να σας δούμε όλους σας να διοικείτε μηχανοστάσια.

Με την ναυτοσύνη σας, την κουλτούρα σας και το σεβασμό σας προς την θάλασσα γίνετε πρέσβεις της πατρίδας μας στα λιμάνια όλου του κόσμου και διαφημιστές της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας όπου και αν βρίσκεστε.

Θα ήθελα, και εγώ, από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω
– Όλους τους συνάδελφους (μόνιμους και ωρομίσθιους) και το προσωπικό της Γραμματείας Σχολής για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους ώστε να πετύχει η Σχολή στο έργο της.
– Τη Διοίκηση για την εποικοδομητική συνεργασία
– Το BureauVeritas, την εταιρεία Aquatherm Hellas, το Ινστιτούτο Επαγγελματιών Ιδιωτικότητας Βορείου Ελλάδας και το κέντρο υγείας Θέρμης, για τα πολύτιμα σεμινάρια στους σπουδαστές μας.
– Το Ίδρυμα Ευγενίδου για την διαχρονική στήριξη της Ναυτικής εκπαίδευσης
– Την Isalos.net για τη προβολή της ναυτικής εκπαίδευσης και την ημερίδα που διοργάνωσε στην Ακαδημία μας και τα Ναυτικά Χρονικά για την δωρεά τους.
– Τη Σχολή Πλοιάρχων για την συνεργασία της. Η άριστη συνεργασία των δύο Σχολών είναι η βάση της επιτυχίας της Ακαδημίας μας.

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ όμως απευθύνω σε όλους τους σπουδαστές μας, για την ουσιαστική, μέσω του συλλόγου τους, συμβολή στην καλή λειτουργία της Σχολής, αλλά και για την υπομονή, ανοχή και αντοχή τους σε συνθήκες λειτουργίας που σίγουρα δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που κάποιος θα περίμενε να συναντήσει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της μεγαλύτερης ναυτιλίας του κόσμου. Με προβλήματα, πλείστα των οποίων, οφείλονται απλά στις ανυπέρβλητες δυσκολίες των διαδικασιών του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Σχολή μας ευχαριστεί θερμά όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες, όχι μόνο για την παρουσία τους εδώ, που αποδεικνύει την εκτίμηση που έχουν στην Ακαδημία μας, αλλά και για την βοήθεια που ποικιλοτρόπως μας προσφέρουν σε όλη τη διάρκεια του έτους όπως και για την αγάπη με την οποία περιβάλουν τους δόκιμους που υπηρετούν στα πλοία τους αποδεικνύοντας έτσι την πίστη τους στον Έλληνα ναυτικό.

Υποσχόμαστε ότι η βοήθειά τους θα έχει εμφανή τα αποτελέσματα στους μελλοντικούς αποφοίτους μας ώστε η εκπαίδευσή τους να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ναυτιλίας μας.

Εμείς σαν Σχολή Μηχανικών της ΑΕΝ Μακεδονίας κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Ελπίζουμε και η πολιτεία να σκύψει με την δέουσα προσοχή και σοβαρότητα στα ουσιαστικά προβλήματα της Ελληνικής ναυτικής εκπαίδευσης.

Μίας εκπαίδευσης που, κόντρα στη κρίση, δεν παράγει άνεργους όπως τόσες άλλες. Αντίθετα παράγει άξιους αξιωματικούς της μεγαλύτερης εμπορικής ναυτιλίας του κόσμου οι οποίοι μέσα σε λίγα χρόνια, αποπληρώνουν στη πατρίδα όλα όσα αυτή ξόδεψε για την εκπαίδευσή τους.

Η Ελληνική ναυτιλία μπορεί και οφείλει, να επιτύχει ακόμα υψηλότερα επίπεδα επενδύοντας στον ΑΝΘΡΩΠΟ, και όχι μόνο στην τεχνολογική υπεροχή.

Ο άνθρωπος είναι η πολυτιμότερη επένδυση με ανεκτίμητες αποδόσεις!

Αγαπητοί απόφοιτοι να θυμάστε πάντα ότι από την αγάπη και την πίστη σας στο ναυτικό επάγγελμα εξαρτάται η ελληνικότητα και η μεγαλοσύνη της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία καλές θάλασσες και ο Άγιος Νικόλαος πάντα οδηγός σας.
Ελπίζουμε να σας δούμε και πάλι σύντομα κοντά μας, στο ΚΕΣΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.”

Ο καπτ. Νικόλαος Τσούλης, διευθυντής της Σχολής Πλοιάρχων της ΑΕΝ Μακεδονίας, με τη σειρά του ανέφερε:

67564233_341427580100947_6639017294896824320_n

“Νέοι Αξιωματικοί του Ελληνικού ΕΝ, περάσατε τέσσερα χρόνια προσπαθώντας να κατακτήσετε τα εφόδια με τα οποία θα ξεκινήσετε την καριέρα σας στη θάλασσα υπό συνθήκες που κατά γενική ομολογία ήταν δύσκολες. Όμως το γεγονός ότι τα πράγματα σπάνια έρχονται όπως τα περιμένουμε και επομένως πρέπει να εξελισσόμαστε κοινωνικά και επαγγελματικά μέσα από συνθήκες διαδοχικών κρίσεων είναι από μόνο του, ένα μεγάλο μάθημα που θα σας βοηθήσει να επιβιώσετε στην πραγματική ζωή, μακριά από την προστασία του σχολείου ή της οικογένειας.

Εμείς, ως δάσκαλοί σας, πιστεύω ότι κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε, για να αξιοποιήσουμε το χρόνο των σπουδών σας εδώ όσο καλύτερα γινόταν. Δυστυχώς όμως, η ειλικρινής προσπάθεια από μόνη της δεν αρκεί. Εν τάχει αναφέρω:

Στη σχολή Πλοιάρχων εξακολουθεί να μας λείπει ο ηλεκτρονικός εκπαιδευτικός εξοπλισμός που θεωρείται προαπαιτούμενο για μια σχολή σαν τη δική μας.

Καθηγητές Ναυτικών Μαθημάτων. Παρότι η εκπαίδευση σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψιν την κατάθεση της εμπειρίας τους, δεν έχουν παρασχεθεί τα απαραίτητα κίνητρα για την προσέλκυσή αρκετών, ικανών και προσοντούχων εκπαιδευτών Πλοιάρχων.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπογραμμίσουμε και τα μόνιμα προβλήματα υποστελέχωσης των γραμματειών και της σπουδαστικής μέριμνας που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη διαχείριση του διοικητικού τμήματος της εκπαίδευσης. Εδώ θα πρέπει αν αναφερθεί ότι από τον περασμένο Νοέμβριο που ορίστηκα με παράλληλα καθήκοντα Διευθυντής Σπουδών του ΚΕΣΕΝ ΜΑΚ μέχρι σήμερα εξακολουθώ να είμαι ο μοναδικός υπάλληλος μιας υπηρεσίας που θα έπρεπε ήδη να είναι πλήρως λειτουργική.

Τέλος, η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που πνίγουν τις ΑΕΝ, αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε να αυξήσουμε την απόδοση και την παραγωγικότητά μας, υπό τις επικρατούσες συνθήκες πίεσης στον τομέα της στελέχωσης.

Ως διεύθυνση (και εδώ συμπεριλαμβάνω και την αναπληρώτρια κα Ρωσσιάδου που ήταν πάντα ενεργώς παρούσα σε κάθε δύσκολη στιγμή), προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που ανέκυπταν με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων στους σπουδαστές μας. Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο των αρμοδιοτήτων μας, πολλές φορές διαπιστώσαμε μετά λύπης ότι δεν υπήρχαν περιθώρια θετικού επηρεασμού των εξελίξεων. Κάτω από την πίεση αυτών των καταστάσεων σίγουρα έγιναν και λάθη, από εμένα και/ή από την ομάδα μου, πολλά από τα οποία θίξατε στις αξιολογήσεις σας, για τα οποία αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη και ευελπιστώ ότι σύντομα θα βρούμε τρόπους επίλυσης, ώστε να γίνουμε καλύτεροι, την επόμενη χρονιά.

Αγαπητοί καπετάνιοι και μηχανικοί,

Σήμερα ξεκινάει ένας καινούριος κύκλος στη ζωή σας, αυτός της επαγγελματικής καταξίωσης. Η συγκίνηση για αυτό που αφήνετε πίσω σας και η αβεβαιότητα για τις προκλήσεις του αύριο σίγουρα σας κατακλύζουν. Ωστόσο η διάθεση για την κατάκτηση υψηλότερων στόχων ήταν ανέκαθεν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της φυλής μας. Προχωρήστε άφοβα αλλά πάντα με τον απαιτούμενο σεβασμό, προχωρήστε με:

Γνώσεις που θα φροντίζετε συνέχεια να αναβαθμίζετε.

Εργατικότητα και διάθεση για προσφορά.

Ικανότητα να εργαστείτε παραγωγικά σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και σε ακραίες συνθήκες κάθε είδους.

Να θυμάστε πάντα, ότι η γνώση και η σωστή προετοιμασία είναι το βασικό εργαλείο για να επιβληθείτε στην αβεβαιότητα του αύριο.

Για τη στήριξή τους στην προσπάθειά μας ήθελα σήμερα, ενώπιόν σας να ευχαριστήσω:
– Τη Ναυτιλιακή Λέσχη Θεσσαλονίκης για την χορηγία της προς τους πρωτεύσαντες σπουδαστές μας.
– Την COSTA MARE για την προσφορά των βιβλίων Ευστάθειας τα οποία θα συνοδεύουν τους αποφοίτους μας.
– Την Isalos.net και τον κ Μπίσια για τις οθόνες που μας προσέφερε και τη αδιάλειπτη στήριξή του στην Ναυτική Εκπαίδευση.
– Το Ναυτιλιακό Forum LogBook.gr που ως χορηγός επικοινωνίας σε συνεργασία με το Saint Thomas Polytechnic in Singapore θεσπίζοντας τον θεσμό Υποτροφιών Αριστείας “Νέων”, χορηγoύν πλήρη Υποτροφία Αριστείας αξίας 2.500 ευρώ στον πρωτεύσαντα της Σχολής Πλοιάρχων της ΑΕΝ Μακεδονίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Master of Science in Shipping Management.

Ευχαριστούμε επίσης όλες τις Ναυτιλιακές Εταιρίες για την αναγνώριση που επιδεικνύουν στο έργο μας, προσλαμβάνοντας τους σπουδαστές μας για την εκτέλεση των Εκπαιδευτικών Ταξιδιών τους και φυσικά εξελίσσοντάς τους στη συνέχεια σε Πλοιάρχους και Μηχανικούς, όλους τους εκπροσώπους Εταιριών που μας τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς και την ΠΕΠΕΝ που πάντα με την ίδια συνέπεια στέκεται δίπλα στην εκπαίδευση και τους νέους Αξιωματικούς.

Ευχαριστούμε το Ευγενίδειο Ίδρυμα για την αμέριστη και διαχρονική στήριξή του στη Ναυτική Εκπαίδευση γενικότερα και πιο συγκεκριμένα σε επίπεδο προγραμμάτων και εκδόσεων.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλο το προσωπικό της σχολής Πλοιάρχων, εκπαιδευτικό, πολιτικό και στρατιωτικό γιατί κάτω υπό δύσκολες και συχνά αντίξοες συνθήκες κατόρθωσε να παράξει ουσιαστικό θετικό έργο, αλλά και τη Δνση της Σχολής Μηχανικών για την αρμονικότατη συνεργασία σε καιρούς εξαιρετικά δύσκολους για αυτούς. Θερμά συγχαρητήρια.

Θα πρέπει εδώ οπωσδήποτε να τονίσουμε το ότι η συνολική εικόνα της προσπάθειας μας που εισπράτετε εσείς οφείλεται στη συνεχή ενεργή εμπλοκή της διοίκησης της σχολής υπό την ηγεσία του Αντ/ρχου ΛΣ Τζουάνου Παναγιώτη, η οποία σε κάθε στάδιο βρίσκεται παρούσα, στην κάθε σημαντική κίνηση, και επί της ουσίας καθορίζει τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας αφήσω με τις τελευταίες μου παραινέσεις που ελπίζω να σας συνοδεύουν μέχρι το τέλος της σταδιοδρομίας σας.

Στηρίξτε την οικογένειά σας και ανταποδώστε την αγάπη και τη στήριξη τους μέχρι σήμερα.

Στηρίξτε τους συμμαθητές και συναδέλφους σας, γιατί μαζί θα εξελίσσεστε και θα αντιμετωπίζετε αντίστοιχα προβλήματα σε παραπλήσιο χρόνο.

Υπακούετε τους ανωτέρους σας και σεβαστείτε και τους υφισταμένους σας γιατί διαφορετικά η κλειστή κοινωνία του πλοίου δεν θα είναι εύκολη για εσάς.

Να είστε εργατικοί, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων και όχι στη δημιουργία τους.

Βιώσατε ήδη από πρώτο χέρι τα προβλήματα της Ναυτικής Εκπαίδευσης, και παράλληλα έχετε αντιληφθεί και τα γενικότερα προβλήματα της πατρίδας μας. Όταν μετά από μερικά χρόνια βρεθείτε σε θέσεις ευθύνης φροντίστε να διορθώσετε προς όφελος του συνόλου κάποια από λάθη που εμείς δεν καταφέραμε ή που κακώς δημιουργήσαμε.

Εύχομαι σε όλους σας υγεία, δύναμη καλή σταδιοδρομία με τον Άγιο Νικόλαο να στέκεται πάντα προστάτης στην πλώρη σας και τη ζωή σας.”