Η ιστορία του ιστίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

0

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα “Με την πνοή του ανέμου: Το ιστίο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς) την Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 και ώρα 18.00.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
– Το αρχαίο ύφασμα και η τέχνη της κατασκευής του ιστίου. Η χρήση του ιστίου στην αρχαία Ελλάδα και ο λόγος δεν έχουμε σήμερα ευρήματα ιστίου από αρχαίο πολεμικό πλοίο. Τι έκαναν τα πανιά που δεν χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες.
– Η ιστορία του ιστίου από το 1700 έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: η τέχνη της κατασκευής, τα εργαλεία και τα προβλήματα που προέκυπταν.
– Σχεδιασμός και κατασκευή ιστίου σε ένα σύγχρονο εργαστήριο ιστιοράφου.

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί μικρή έκθεση από παραδοσιακά εργαλεία για την κατασκευή ιστίου καθώς και δείγματα πανιών.

Ομιλητές:
– Δρ. Στέλλα Σπαντιδάκη, Αρχαιολόγος με ειδίκευση στο αρχαιολογικό ύφασμα. Διδάσκουσα Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρος ΑRTEX Κέντρο Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος
– Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, Συγγραφέας, Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας
– Νικόλαος Βλαβιανός, European Maritime Ηeritage, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου για τη Διάσωση και Διατήρηση της Παραδοσιακής Ναυπηγικής & Ναυτικής Τέχνης και Κληρονομιάς «Πρωτέας»
– Θάνος Βακαλόπουλος, Σχεδιαστής-Κατασκευαστής Ιστίων

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.