Η Γεωργία στοχεύει στην προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα

0

Του Παναγιώτη Καπετανάκη

Η Γεωργία, που βρίσκεται στο μέσον του αποκαλούμενου «Νέου Δρόμου του Μεταξιού» μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης, έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να ενισχύσει την εγχώρια ναυτιλιακή της βιομηχανία, αλλά και τη φωνή της στα διεθνή ναυτιλιακά fora.
 

Στη Γεωργία έχει πλήρως γίνει κατανοητό ότι η επένδυση στην εκπαίδευση αποτελεί την πλέον ασφαλή οδό για τη χώρα, προκειμένου να καταστεί ένα ναυτιλιακό κράτος παγκόσμιας εμβέλειας- και είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε κατά την επίσκεψή μας στην Κρατική Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού του Βατούμ (Batumi State Maritime Academy). Κατά την παραμονή μας στην Ακαδημία συνομιλήσαμε με τον κ. Ηρακλή Σαραμπίτζε, πρύτανη της ακαδημίας. Σύμφωνα με τον κ. Σαραμπίτζε, ο στρατηγικός σχεδιασμός της ακαδημίας είναι να καταστεί ένα κορυφαίο εκπαιδευτικό κέντρο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και της Κασπίας, προσανατολισμένο προς τις ανάγκες της ναυτιλιακής βιομηχανίας καθώς και συναφών κλάδων (π.χ. υποδομές μεταφορών, logistics, θαλάσσιος τουρισμός, διοίκηση επιχειρήσεων κ.ά.). Σήμερα, οι σπουδαστές της ακαδημίας ανέρχονται σε τρεις χιλιάδες, οι οποίοι φοιτούν στα επιμέρους τμήματα και εκπαιδευτικά κέντρα της ακαδημίας: Σχολή Εμπορικού Ναυτικού, Σχολή Επιχειρηματικών Σπουδών και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κέντρο Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης Ναυτικών. Ετησίως, σχεδόν 500 σπουδαστές αποφοιτούν από την ακαδημία, εκ των οποίων οι 350 είναι ναυτικοί (πλοίαρχοι, μηχανικοί και ηλεκτρομηχανικοί).

Ωστόσο, η ακαδημία, εφαρμόζοντας το επταετές στρατηγικό της σχέδιο, επενδύει και σε πολιτικές εξωστρέφειας, με στόχο να προσελκύσει σπουδαστές από τρίτες χώρες, προσφέροντας κύκλους μαθημάτων και στην αγγλική γλώσσα. Σε αυτό το πλαίσιο, υπεγράφη στο πλαίσιο του φόρουμ και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημίας και του Πανεπιστημίου Ναυτιλιακών Σπουδών της Σαγκάης. Με αφορμή τη συνεργασία, ο κ. Ζιν Γιονγκξίνγκ, καθηγητής και πρόεδρος του συμβουλίου του πανεπιστημίου, τόνισε πως «η Γεωργία και η Κίνα έχουν μια σημαντική συνεργασία στο πλαίσιο του Δρόμου του Μεταξιού», προσθέτοντας πως ο ίδιος θα ήθελε να δει μια «πιο ουσιαστική συνεργασία μεταξύ αυτών των δύο πανεπιστημίων, με ανταλλαγή σπουδαστών, επικοινωνία εκπαιδευτικών και κατάρτιση ναυτικών».

Academy2

Σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού του Βατούμ, η οποία διατηρεί στενές επαφές με αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, κατά τη συνομιλία μας σημείωσαν πως για τη νεότερη γενιά των Γεωργιανών το ναυτικό επάγγελμα γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό. Και έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί πως η επιλογή μιας σταδιοδρομίας στη θάλασσα προσελκύει ακόμα και για τις γυναίκες στη Γεωργία, οι οποίες με δειλά μεν βήματα αρχίζουν να ανακαλύπτουν την ποντοπόρο ναυτιλία. Και έχει, επίσης, ενδιαφέρον πως πολλοί από τους νέους της Γεωργίας που στρέφονται προς το ναυτικό επάγγελμα δεν προέρχονται από παραδοσιακές ναυτικές οικογένειες από το Βατούμ ή το Πότι, αλλά από την ενδοχώρα της Γεωργίας. «Σαφώς», όπως μας τόνισαν οι σπουδαστές, «υπάρχουν δυσκολίες στην ανεύρεση εργασίας», αλλά οι ίδιοι δεν χάνουν την αισιοδοξία τους, καθώς η όλη κατάσταση έχει αρχίσει να βελτιώνεται «και να απλοποιείται, αφού κάθε χρόνο κατά την αποφοίτηση οι μεγάλες ναυτιλιακές έρχονται στην ακαδημία και αναζητούν από εμάς στελέχη για να επανδρώσουν τα πλοία τους». Αυτό που μας έκανε εντύπωση, πάντως, ήταν ο ενθουσιασμός, ο σεβασμός προς τους δασκάλους τους, αλλά και η αγάπη των σπουδαστών για τη θάλασσα και το ναυτικό επάγγελμα, στο οποίο προσβλέπουν για ένα καλύτερο αύριο.

Απόσπασμα από τo άρθρο, με τίτλο «Πόλος έλξης της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας θέλει να γίνει η Γεωργία», Ναυτικά Χρονικά, Δεκέμβριος 2018, σ. 58