Δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

0

Μια μοναδική βραδιά περιμένει μικρούς και μεγάλους την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 στη Δανειστική Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη», Κουντουριώτου 173, στον Πειραιά. Χριστουγεννιάτικη γιορτή με κατασκευές, αφήγηση παραμυθιού, τραγούδια, μουσική και φυσικά… πολλά βιβλία.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως ακολούθως:

17.00 – 18.00: Στόλισμα του Βιβλιόδεντρου & Κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών με την αρχιτέκτονα και εικονογράφο Σοφία Παπαδοπούλου

18.00 – 19.00: Αφήγηση παραμυθιού: «Η μαγεία θέλει χάρη, φαντασία και μπαχάρι, θάρρος, πείσμα, τσαχπινιά και καθόλου τεμπελιά!» ή αλλιώς η μαγεία και η μαγειρική σε ένα υπέροχα αηδιαστικό συνδυασμό! Αυτό είναι το μότο της μαγισσούλας-σεφ Μπέτση, την οποία μας συστήνει η συγγραφέας Χριστίνας Ανδρέου από το νέο της βιβλίο με τίτλο «Μπέτση, η μικρή μάγισσα-σεφ: Υπέροχα Αηδιαστικό!» σε εικονογράφηση Μάριας Μπαχά, εκδόσεις Πατάκη

19.00 – 20.00: «Strike the viol! Πιάστε τα βιολιά! Τραγούδια για μικρά και μεγάλα παιδιά σε γιορτινή διάθεση», με την Αναστασία Κότσαλη, μεσόφωνο και τον Σπύρο Σουλαδάκη στο πιάνο

20.00 – 22.00: DJ Street Party

Η είσοδος και η συμμετοχή στα προγράμματα είναι ελεύθερη.

Επιπρόσθετα, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη η τελετή απονομής βραβείων του 6ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού πρωτόλειου διηγήματος της περιόδου 2017-2018, στη μνήμη της Καίτης Λασκαρίδη.

Κατά τον χαιρετισμό της, η Διευθύντρια του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη κ. Καλή Κυπαρίσση ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Ιδρύματος για την Προκήρυξη του 1ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Μαριλένα Λασκαρίδη» για ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και αναγνωρισμένα κέντρα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Στην ομιλία της ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκεί έξω, άνθρωποι με τελείως διαφορετικές διαδρομές δένονται. Τους συνδέει η αγάπη, ο νόστος για την Ελλάδα, αλλά και η σκέψη τους πως, ίσως, κάποια μέρα επιστρέψουν. Οι γονείς νιώθουν ότι μπορεί να χάθηκε η μάχη και να χρειάστηκε εκείνοι να μεταναστεύσουν, όμως η πρόκληση τώρα είναι να μη χάσουν τα παιδιά τους τη γλώσσα και τη σχέση τους με την Ελλάδα».

Πρόθεση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με την προκήρυξη του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Μαριλένα Λασκαρίδη» είναι να δημιουργηθεί μια γέφυρα επικοινωνίας με αυτά τα παιδιά που θα γίνουν οι αυριανοί πρεσβευτές των Γραμμάτων και του Πολιτισμού της Ελλάδας. Άλλωστε, σκοπός του Ιδρύματος είναι η προαγωγή σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού γενικά και ιδιαίτερα των ελληνικών Γραμμάτων.
6ος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός
Στην Τελετή Απονομής του 6ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πρωτόλειου Διηγήματος «Καίτη Λασκαρίδη» παρευρέθηκαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάννα Καλογήρου, η οποία και απένειμε το 3ο Βραβείο Γυμνασίου, εκπρόσωποι από τον χώρο της Εκπαίδευσης, της Πολιτικής και του Πολιτισμού, καθώς και πολλοί μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

O Διαγωνισμός είναι εγκεκριμένος από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και αθλοθετείται από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των σχολείων της Ελλάδας και κατά το σχολικό έτος 2017-2018 κατατέθηκαν και αποσφραγίστηκαν 316 συμμετοχές, εκ των οποίων 168 ανήκουν σε μαθητές Γυμνασίου και 148 σε μαθητές Λυκείου.

Στην Τελετή, το σκεπτικό των βραβεύσεων της Επιτροπής παρουσίασε η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Τμ. Φιλολογίας ΕΚΠΑ κ. Ελένη Παναρέτου, ενώ κείμενα των βραβευθέντων μαθητών διάβασαν οι ηθοποιοί Γιούλικα Σκαφιδά και Νίκος Πουρσανίδης.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν ομόφωνα ως εξής:

Βραβεία Γυμνασίου

1ο Βραβείο: Στέφανος Τσιάπαλης, μαθητής της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου της Ελληνογαλλικής Σχολής ΚΑΛΑΜΑΡΙ για το διήγημα «Η λύση»

2ο Βραβείο: Μυρτώ Γκανάτσα, μαθήτρια της Γ΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Πυλαίας για το διήγημα «Συνταγή: κουλουράκια με άχνη»

3ο Βραβείο: Ραφαήλ Ζάμπακας, μαθητής της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Λευκοπηγής Κοζάνης για το διήγημα «Το μολύβι»

Βραβεία Λυκείου
1ο Βραβείο: Αριστοτέλης Κούτσικος, μαθητής της Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Φαρκαδόνας για το διήγημα «Το παιχνίδι των λέξεων και του θανάτου»

2ο Βραβείο: Αλέξανδρος Ρέτσος, μαθητής της Γ΄ τάξης του Πειραματικού Λυκείου Αγ. Αναργύρων για το διήγημα «18.980 μέρες ή Μια συνάρτηση»

3ο Βραβείο: Δήμητρα Λαμπράκη, μαθήτρια της Β΄ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Ιεράπετρας για το διήγημα «Θολά Νερά»