Νέες αλλαγές στην Παιδεία

0

Ανακοινώθηκαν σήμερα οι αλλαγές στο Λύκειο, αλλά και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, το σύστημα εισαγωγής προγραμματίζεται να εφαρμοστεί από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, δηλαδή για τους μαθητές οι οποίοι το Σεπτέμβριο του 2018 θα αρχίσουν τη Β΄ Λυκείου.

Μετά τις πρόσφατες αλλαγές στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, αναμένεται οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών να εισαχθούν σε Τμήματα που θα έχουν τον ελάχιστο αριθμό των 8 μελών Δ.Ε.Π., που εξασφαλίζουν την αυτοδυναμία τους, που έχουν ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών και διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.

Μεταξύ των αλλαγών που επέρχονται είναι η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας, καθώς επίσης και η κατάθεση μηχανογραφικού πριν την έναρξη της Γ’ Λυκείου.

Οι κύριες αλλαγές συνοψίζονται στα εξής:

Αλλάζει το πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου

Το νέο πρόγραμμα, για τα ημερήσια λύκεια, παρουσιάζεται παρακάτω:

screenshot
screenshot
screenshot

Μηχανογραφικό στη Β’ Λυκείου

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Β΄Λυκείου (τον Ιούλιο), όλοι οι μαθητές που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποχρεούνται να συμπληρώσουν πρώτο μηχανογραφικό με τις 10 προτιμήσεις Τμημάτων στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν. Οι μαθητές που δεν θα υποβάλουν την Α΄ δήλωση του Ιουλίου χάνουν το δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ή χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις για τη χρονιά αυτή.

«Τμήματα ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ)

Με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών και τον αριθμό εισακτέων που θα έχει αποφασιστεί ανά Τμήμα, θα προκύψει ένας αριθμός Τμημάτων για τα οποία ο αριθμός των προτιμήσεων θα είναι ίσος ή μικρότερος από τον αριθμό εισακτέων. Αυτά τα Τμήματα, στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπολείπεται των διαθέσιμων θέσεων, ονομάζονται «Τμήματα ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ).

Τα υπόλοιπα Τμήματα, δηλαδή εκείνα στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τις διαθέσιμες θέσεις, ονομάζονται «Τμήματα πρόσβασης μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις» (ΤΠΠΕ).

Λίγες μέρες μετα τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού ο μαθητής ενημερώνεται για το ποιες από τις προτιμήσεις του αντιστοιχούν σε ΤΠΠΕ και ποιες σε ΤΕΠ. Το Φεβρουάριο οι μαθητές θα πρέπει να δηλώνουν αν επιθυμούν τελικά αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή αν προτιμούν να εισαχθούν σε ένα από τα ΤΕΠ που είχαν συμπεριλάβει στην αρχική τους δήλωση, με μόνη προϋπόθεση την απόκτηση του απολυτηρίου της Γ΄ Λυκείου.

Αλλάζουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις

Για τους μαθητές που θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές, ο βαθμός των πανελλαδικών εξετάσεων θα διαμορφωθεί κατά 90% από τον μέσο όρο των βαθμών τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% από τον βαθμό του απολυτηρίου. Η ποσόστωση αυτή προτείνεται να ισχύσει το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου συστήματος, με στόχο όσο το σύστημα καθιερώνεται και ενισχύεται, το ποσοστό του βαθμού του απολυτηρίου θα αυξάνεται σταδιακά.

Για την αναβάθμιση των ενδοσχολικών εξετάσεων, προκρίνεται η λύση της συνεργατικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος.

Περισσότερες πληροφορίες για τη νέα Γ’ Λυκείου αλλά και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ θα βρείτε εδώ.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί πως, μετά την ψήφιση σχετικού νόμου που κατέθεσε στη Βουλή ο τ. υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά το νέο εκπαιδευτικό έτος οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους και τις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων.

Φωτο: ΑΠΕ- ΜΠΕ