H ΑΕΝ Ασπροπύργου ενισχύεται με υπερσύγχρονο προσομοιωτή γέφυρας

0

Σήμερα Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και ο αγιασμός της αίθουσας προσομοιωτή γέφυρας «Παναγιώτη Μάριου Ηλιόπουλου» της Σχολής Πλοιάρχων στην ΑΕΝ Ασπροπύργου, παρουσία της Διοίκησης, της Διεύθυνσης της Σχολής Πλοιάρχων και της Σχολής Μηχανικών της ΑΕΝ, του νέου υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του προέδρου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και ναυτιλιακών φορέων, αλλά και σπουδαστών της ΑΕΝ.

Η αίθουσα προσομοιωτή γέφυρας αποτελεί μία ευγενική χορηγεία της Golden Step Shipping E.Π.Ε., του Ομίλου Seajets, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της ακτοπλοΐας από το 1989, προσφέροντας πάνω από 250 συνδέσεις λιμανιών στο Αιγαίο.

Σε συνομιλία που είχε η εκπαιδευτική πρωτοβουλία Isalos.net με την κ. Ιωάννα Σιμώνη, Πλοίαρχο Α΄ και καθηγήτρια της ΑΕΝ Ασπροπύργου, η κ. Σιμώνη ανέφερε ότι ο προσομοιώτης γέφυρας της Σχολής Πλοιάρχων της ΑΕΝ Ασπροπύργου αποτελεί έναν προσομοιωτή τελευταίας γενιάς της Transas. Το Navi- Sailor 4000 είναι το πρόγραμμα του ECDIS και το Navi- Trainer 5000 είναι ο προσομοιωτής. Πρόκειται για μία πλήρη γέφυρα πλοίου εξοπλισμένη με ραντάρ, με Electronic Chart Display and Information System (ECDIS), καθώς και με το Conning με όλα τα όργανα της γέφυρας.

Στον προσομοιωτή γέφυρας χρησιμοποιούνται προς εκπαίδευση από τους σπουδαστές 11 τουλάχιστον διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, όπως ο Βόσπορος, το λιμάνι του Πειραιά, το Ντόβερ κ.ά., ενώ υπάρχει η δυνατότητα χειρισμού τουλάχιστον δέκα πλοίων μέσω του προσομοιωτή. Όπως αναφέρει η κ. Σιμώνη τον προσομοιωτή μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν σπουδαστές διαφόρων εξαμήνων της σχολής, καθώς οι νέοι μπορούν μέσω αυτού να μάθουν για τα ραντάρ, τους κανονισμούς αποφυγής σύγκρουσης (anti-collision και anti-grounding system), για χειρισμούς και ελιγμούς πλοίου, να κάνουν ασκήσεις για έρευνα και διάσωση ατόμων, για πρόσδεση πλοίου σε λιμάνι κ.ά. Επίσης, ο προσομοιωτής διαθέτει και track pilot, δίνοντας την δυνατότητα να χαραχθεί ένα voyage plan μέσω του υπολογιστή.

Η κ. Ιωάννα Σιμώνη, Πλοίαρχος Α' και καθηγήτρια της ΑΕΝ Ασπροπύργου μαζί με τελειόφοιτους σπουδαστές.

Η κ. Ιωάννα Σιμώνη, Πλοίαρχος Α’ και καθηγήτρια της ΑΕΝ Ασπροπύργου, μαζί με τελειόφοιτους σπουδαστές.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Διοικητής της ΑΕΝ Ασπροπύργου Πλοίαρχος ΛΣ Φραγκίσκος Ξυπνητός, επεσήμανε ότι η ΑΕΝ Ασπροπύργου αποτελεί τη μεγαλύτερη ναυτική ακαδημία της χώρας, από την οποία έχουν αποφοιτήσει στα 62 χρόνια λειτουργίας της χιλιάδες Έλληνες αξιωματικοί, πλοίαρχοι και μηχανικοί. Ο κ. Ξυπνητός ανέφερε ότι «ζούμε σε μία εποχή ραγδαίων τεχνολογικών ανακαλύψεων, οι οποίες εφαρμόζονται πρωτίστως στις μεταφορές και δη στις θαλάσσιες και γι’ αυτό στόχος αποτελεί η παροχή ολοκληρωμένης ναυτικής εκπαίδευσης, ακολουθώντας σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους». Αναφορικά με την αίθουσα προσομοίωσης γέφυρας ο κ. Ξυπνητός τόνισε ότι αυτή θα συμβάλλει στην πληρέστερη εκπαίδευση των μελλοντικών πλοιάρχων σε συνθήκες που προσομοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με την πραγματικότητα, τοποθετώντας συγχρόνως την Σχολή των Πλοιάρχων της ΑΕΝ Ασπροπύργου στην θέση του οδηγού τόσο στον ελληνικό όσο και στο διεθνή ναυτιλιακό εκπαιδευτικό χώρο.

Στη συνέχεια ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θεωρεί ότι ο τομέας της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης των στελεχών της Εμπορικής Ναυτιλίας, αποτελεί σημαντικό μέγεθος για την ανάπτυξη της ναυτιλίας και για την ασφαλή ναυσιπλοΐα.

Ο κ. Κουβέλης δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στα βήματα που έχουν γίνει από το ΥΝΑΝΠ από τον Ιανουάριο του 2015, αναφορικά με τις προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού στις ναυτικές ακαδημίες της χώρας, τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού σπουδών των σχολών κ.ά., προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί το νέο οργανόγραμμα, με το οποίο αυξάνονται κατά 102 οι μόνιμες θέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν και οι σχετικές προσλήψεις.

Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα με επίκεντρο τον ναυτικό, τις ανάγκες του και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του. Προς την επίτευξη του στόχου αυτού ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στις ενέργειες προς την υπογραφή συλλογική σύμβασης εργασίας μεταξύ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών.

Από μέρους της δωρήτριας εταιρείας Golden Step Shipping E.Π.Ε., ο κ. Μάριος Ηλιόπουλος, επεσήμανε ότι από σήμερα ενισχύονται οι εγκαταστάσεις της ΑΕΝ Ασπροπύργου με έναν νέο υπερσύγχρονο προσομοιωτή γέφυρας και το γεγονός αυτό αποτελεί σημάδι κοινωνικής ευαισθησίας προς την υποστήριξη του τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης. Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση για την δωρεά ελήφθη με στόχο τη συμμόρφωση των σπουδαστών στο πολυσύνθετο νομικό κανονιστικό πλαίσιο και στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων θαλάσσιων απειλών στο μέλλον, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του πλοίου με αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, με πρώτιστη σημασία ωστόσο να έχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα. Ο κ. Ηλιόπουλος κλείνοντας την ομιλία του δήλωσε ότι «μακάρι η σημερινή μέρα να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη περισσότερες αντίστοιχες πρωτοβουλίες και δράσεις από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της ναυτιλιακής κοινότητας», προσθέτοντας ότι «η γέφυρα προσομοίωσης μπορεί να γίνει μία γέφυρα αγάπης και αλληλεγγύης για το μέλλον».

Φωτό: Isalos.net