Η ναυτιλία κεντρίζει το ενδιαφέρον (και) της Κοζάνης

0

Σε μια άναυτη περιοχή της βόρειας Ελλάδας, την Κοζάνη, όπου η ανεργία στις νεότερες γενιές βρίσκεται στα ύψη, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) Κοζάνης με την αρωγή του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» συνδιοργάνωσαν την Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018, εκδήλωση με θέμα «Ημέρες Σταδιοδρομίας στη θάλασσα».

Η Ημέρα Σταδιοδρομίας πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, με σκοπό να ενημερώσει, κυρίως τους μαθητές των τοπικών ΕΠΑΛ και των σπουδαστών στο ΤΕΙ της πόλης για τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας στα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα.

28378796_608617532803528_228151436816865035_n

Η Δυτική Μακεδονία κατέχει σήμερα την θλιβερή πρωτιά της Ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας που είναι 31,3%, ενώ η Κοζάνη ως νομός βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους πανευρωπαϊκά ως προς την ανεργία νέων, με το ποσοστό που αγγίζει το 60%. Επιπρόσθετα, κατά τα επόμενα έτη αναμένεται πως θα χαθούν περισσότερες από 2000 θέσεις καλά αμειβόμενης εργασίας στην Κοζάνη, ως απότοκο της δραματικής μείωσης των θέσεων απασχόλησης στα λιγνιτωρυχεία, όπου οι εργολαβίες της ΔΕΗ, του μεγαλύτερου μέχρι προσφάτως εργοδότη της Δ. Μακεδονίας έχουν μειωθεί κατά 50%.

Σε αυτό το πλαίσιο το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και των γονέων των μαθητών στην εκδήλωση ήταν εντυπωσιακή και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Βέβαια, το ναυτικό επάγγελμα δεν αποτελεί μια άγνωστη επιλογή για τους νέους της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που μας παρουσίασε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Στέργιος Γκανάτσιος, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 783 απασχολούμενοι σε πλοία, με καταγωγή από την περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας.
Επιπλέον το 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Κοζάνης προσφέρει, την ειδικότητα μηχανικού εμπορικού ναυτικού καθώς και συναφείς ειδικότητες όπως αυτή του ψυκτικού, του ηλεκτρονικού, του μηχανολόγου κ.α.

(Α-Δ): Ηλίας Μπίσιας, Παναγιώτης Νομικός, Μιχάλης Μπελέγρης, Κατερίνα Ευαγγελινού, Μιχάλης Σαρλής, Βενετία Καλλιπολίτου, Γεώργιος Ανδρεάδης, Ιωάννα Φέσσου, Γιώργος Κασαπίδης

(Α-Δ): Ηλίας Μπίσιας, Παναγιώτης Νομικός, Μιχάλης Μπελέγρης, Κατερίνα Ευαγγελινού, Μιχάλης Σαρλής, Βενετία Καλλιπολίτου, Γεώργιος Ανδρεάδης, Ιωάννα Φέσσου, Γιώργος Κασαπίδης

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές ο ειδικός σύμβουλος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, κ. Μιχάλης Σαρλής, ο αντιναύαρχος (ε.α.) Αχιλλέας Ματσάγγος, μέλος της Επιτροπής Εκδόσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου, η πρόεδρος της HEMEXPO, κα Ελένη Πολυχρονοπούλου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Στράτος Παπαδημητρίου, η deputy managing director της Tsakos Columbia Shipmanagement S.A., κα Βενετία Καλλιπολίτου, οι διευθυντές των Σχολών Πλοιάρχων και Μηχανικών της ΑΕΝ Μακεδονίας, καπτ. Νίκος Τσούλης και κ. Γιώργος Γκοτζαμάνης, ο διευθυντής επιχειρησιακής ανάπτυξης της Danaos Management Consultants, δρ Παναγιώτης Νομικός, καθώς και ο marine manager του Bureau Veritas, κ. Γεώργιος Ανδρεάδης. Επιπλέον, την Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων εκπροσώπησαν ο εκτελεστικός διευθυντής κ. Γιώργος Βοζίκης και η ειδική σύμβουλος, κα Εύα Στεφανιδάκη.

Το μήνυμα του καπτ. Παναγιώτη Τσάκου μετέφερε στους παρευρισκόμενους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς η κα Βενετία Καλλιπολίτου επισημαίνοντας, για μια ακόμη φορά, πως «όταν κάθε πόλη και κάθε νησί δημιουργήσει το δικό του Ναυτικό Λύκειο και τα καράβια αρχίζουν να στελεχώνονται με Ελληνόπουλα, τότε θα μπορούμε να νιώσουμε ότι επιτελέσαμε το καθήκον μας ως γενιά για τη συνέχιση του μεγαλείου της ελληνικής ναυτιλίας».

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» επεσήμανε τη σημασία διοργάνωσης της ημερίδας που, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Ιδρύματος, Μιχάλης Μπελέγρης «αφορά το αύριο των νέων μας, στη θάλασσα, την ναυτική εκπαίδευση και το μέλλον της ελληνικής Ναυτιλίας. Σε μία πόλη που η αγάπη των κατοίκων της για την θάλασσα δημιούργησε μία φανταστική, αυτή του «Αρίνταγα», οι άνθρωποι της ναυτιλίας, φέρνουν στην Κοζάνη την πραγματική, δείχνοντας τον δρόμο στα νέα παιδιά την επιλογή του αύριο».

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ήταν επίσης το μήνυμα του κ. Μιχάλη Σαρλή, Συμβούλου του ΝΕΕ ο οποίος ανέφερε πως «η έλλειψη απασχόλησης στην ξηρά, υπήρξε πάντα η αιτία καταφυγής στα ναυτικά επαγγέλματα. Καταφυγή που αποδείχθηκε η βέλτιστη επιλογή για ναυτικούς και στελέχη που πρόκοψαν στην ναυτιλία. Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί εν δυνάμει ναυτότοπο και ας μην είναι αυτό ακόμα γνωστό. Οι σπουδαστές ΑΕΝ με προέλευση την Κεντρική και την Δυτική Μακεδονία αποτελούν το 16,0% του συνόλου (στοιχεία έρευνας Ναυτικών Χρονικών) ενώ πληθυσμιακά αυτές οι δύο περιφέρειες, κατοικούνται από το 11,9% των Ελλήνων. Ο εφησυχασμός λόγω της προοπτικής απασχόλησης στην ΔΕΗ, έχει τώρα μετατραπεί σε αγωνία από την συνεχιζόμενη μείωση των θέσεων εργασίας. Η Ελληνική Ναυτιλία διαθέτει περισσότερες από 4.500 ΔΕΗ με συνολική ισχύ που υπερβαίνει τα 112.500 MW. Περιοχές σαν την Κοζάνη, υπάρχουν πολλές στην χώρα μας».

O αντιναύαρχος (ε.α.) Αχιλλέας Ματσάγγος, ως εκπρόσωπος του προέδρου του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδα Δημητριάδη – Ευγενίδη, ανέφερε πως οι Έλληνες Αξιωματικοί Ε.Ν. είναι από τους καλύτερους διεθνώς, με συνέπεια να είναι περιζήτητοι από την Ελληνική και Διεθνή Ναυτιλία. Δεν παρέλειψε πάραυτα να συμβουλεύσει τους παρευρισκόμενους πως «oι νέοι μας να είναι βέβαιοι ότι η θάλασσα και το ναυτικό επάγγελμα αποτελούν μια άκρως ενδιαφέρουσα επιλογή, η οποία όμως απαιτεί τον συνδυασμό της διατήρησης της καταξιωμένης ναυτικής μας παράδοσης με την πρόκληση της δημιουργικής συμμετοχής στις καινοτομίες του αύριο που απαιτεί η σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη Ναυτιλία μας».

Οι εκπρόσωποι της ΕΝΜΑ προσέθεσαν πως «δεν ήταν μία απλή ενημερωτική ημερίδα αλλά πολύ περισσότερο μία εκδήλωση που ανοίγει στη νέα γενιά καινούργιους ορίζοντες και συνδέει το παρόν με το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας. Η ΕΕΝΜΑ με την παρουσία της επιβεβαίωσε τη δυνατότητα επαγγελματικής σταδιοδρομίας σε όσους αποφασίσουν να ακολουθήσουν καρίερα στη ναυτιλία».

Η κα Ελένη Πολυχρονοπούλου, πρόεδρος της HEMEXPO και Executive Vice President της Environmental Protection Engineering S.A. καθώς και ο κ. Γεώργιος Ανδρεάδης, marine manager του Bureau Veritas, κατά τις εισηγήσεις τους μίλησαν κυρίως για τα ναυτιλιακά επαγγέλματα, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία που κατέχουν τόσο η τεχνολογία όσο και η καινοτομία για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Από τη ΔΔΕ Κοζάνης συμμετείχε ως ομιλητής ο Σύμβουλος Σταδιοδρομίας του ΚΕΣΥΠ Κοζάνης, κ. Θεόδωρος Σταμκόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «οι σπουδές στα επαγγέλματα γύρω από τη θάλασσα, εκτός από τις δυνατότητες εκπαίδευσης, εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού στην Ελληνική Ναυτιλία», ενώ η διευθύντρια της ΔΔΕ Κοζάνης, κατά την ομιλία της επεσήμανε πως «η ελληνική ναυτιλία και τα ναυτικά– ναυτιλιακά επαγγέλματα θα αποτελέσουν νέα επαγγελματική προοπτική, βασισμένη στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές περιβάλλον, με στόχο την ικανοποίηση των βιοποριστικών αναγκών καθώς και την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ανάπτυξη των παιδιών μας».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη τα Ναυτικά Χρονικά αλλά και η Isalos.net, όπου σε ειδικό περιπτερο διένειμαν περιοδικά και ενημερωτικά φυλλάδια.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης εξέφρασε «θερμές και εγκάρδιες ευχαριστίες στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, στους άξιους συνεργάτες του και τους εκλεκτούς ομιλητές της ημερίδας που διοργανώθηκε στο Ν. Κοζάνης. Άμεσα και αυθόρμητα ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας για ενημέρωση των νέων και των επαγγελματιών του νομού μας, για επαγγελματικές ευκαιρίες και δυνατότητες συνεργασιών στο ναυτιλιακό τομέα της πατρίδας μας. Τιμή μας το ειλικρινές ενδιαφέρον σας. Χειροπιαστά τα αποτελέσματα της επισκέψεως σας και της παρουσίασης που μας κάνατε!»