Επιμορφωτικές εκδηλώσεις ναυτικής ιστορίας σε σχολεία της Επαρχίας Ολυμπίας

0

Την ένταξη της ναυτικής ιστορίας της Ελλάδος μέσω σχετικών ενημερωτικών εκδηλώσεων σε σχολεία της Επαρχίας Ολυμπίας είχε ως στόχο, η συνάντηση του Συμβούλου Τοπικής Ανάπτυξης & Θαλάσσιου Τουρισμού κ. Θάνου Χουλιάρα με την πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη. Στη συνάντηση το παρών έδωσε και η σπουδάστρια ΑΕΝ Ασπρόπυργου και υποψήφια Πλοίαρχος Ε.Ν κα Αθηνά Τσώρου.

201711251127542034

Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης ήταν η ένταξη της ελληνικής ναυτικής ιστορίας μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων σε σχολεία της Επαρχίας Ολυμπίας. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και έχει ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Νομού Ηλείας, το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου με εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στη Νέα Φιγαλεία σχετικές με τη ναυτική παράδοση, την ιστορία του Θωρηκτού Αβέρωφ και το Υποβρύχιο Παπανικολής, οι οποίες συγκέντρωσαν πλήθος μαθητών και θεωρούνται εξαιρετικά πετυχημένες. Συζητήθηκαν τα προγράμματα που πραγματοποιεί το ίδιο το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος σε μαθητές από όλη τη χώρα και το πως θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε ένα σχολείο της περιφέρειας που ίσως δεν έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το μουσείο.

Μάλιστα, μέσω των εκδηλώσεων αυτών δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές του Λυκείου να ενημερωθούν σχετικά με το Εμπορικό Ναυτικό και τη σταδιοδρομία σε αυτό από έμπειρους αξιωματικούς του. Πέραν αυτού, οι μαθητές ενημερώνονται σχετικά με το Λιμάνι Κατακόλου και το ρόλο που έχει για τον Ηλειακό χώρο και τα κέντρα πολιτισμού και ιστορίας της περιοχής όπως η Αρχαία Ολυμπία, ο Ναός Του Επικουρίου Απόλλωνα, η Αρχαία Ήλιδα κ.α. Επίσης λαμβάνουν και ενημερωτικό υλικό όπως φυλλάδια σχετικά με την ιστορία του πολεμικού και εμπορικού ναυτικού.

Τόσο ο κ. Χουλιάρας όσο και η κα Τσώρου ξεναγήθηκαν από το προσωπικό του μουσείου στους χώρους του, ενώ η συνάντηση ολοκληρώθηκε όταν ο κ. Χουλιάρας παρέδωσε Τιμητικό βραβείο στη πρόεδρο του μουσείου, κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη για την προσφορά του Ν.Μ.Ε στον ελληνισμό και τους Έλληνες όλα αυτά τα χρόνια.

Φωτο: Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος