Αισιοδοξία και υπερηφάνεια στην ορκομωσία των αποφοίτων της ΑΕΝ Μακεδονίας

0

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017, η ορκωμοσία των αποφοίτων των Σχολών Πλοιάρχων και Μηχανικών της ΑΕΝ Μακεδονίας.

Την ορκωμοσία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της Ακαδημίας στη Μηχανιώνα, παρακολούθησαν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, συγγενείς των σπουδαστών, απόφοιτοι της Ακαδημίας αλλά και σύσσωμο το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας χαιρετισμούς απήυθυναν ο διευθυντής της Σχολής Μηχανικών, κ. Δημήτριος Γουργούλης και ο διευθυντής της Σχολής Πλοιάρχων, καπτ. Νικόλαος Τσούλης.

Χαιρετισμός του διευθυντή της Σχολής Μηχανικών, κ. Δημήτριου Γουργούλη

IMG_3596

Στιγμιότυπο από την ορκομωσία Μηχανικών της ΑΕΝ Μακεδονίας

“Σήμερα η ΑΕΝ Μακεδονίας θα παραδώσει στην κοινωνία και την αγορά εργασίας μία ακόμα σειρά μηχανικών του Ε.Ν.

Με τη σημερινή τελετή, πρώτα και κύρια, επιβραβεύονται οι άοκνες προσπάθειες των σπουδαστών μας, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν να αντιμετωπίσουν παράλληλα με τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, πάμπολλες και ποικίλες δεσμεύσεις – επαγγελματικές, οικογενειακές και άλλες.

Και γι’ αυτό η απονομή ενός τίτλου σπουδών έχει ιδιαίτερη σημασία και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

Η αποφοίτηση είναι ιδιαίτερη στιγμή και για τους γονείς, που βλέπουν ένα όνειρο που είχαν για τα παιδιά τους, να γίνεται σήμερα πραγματικότητα. θα ήθελα να τους συγχαρώ, να τους προτρέψω να αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα επιτεύγματα των παιδιών τους και να καθησυχάσω τυχόν ανησυχίες τους, υπενθυμίζοντας ότι οι ωκεανοί είναι πολύ ασφαλέστεροι των δρόμων.

Η στιγμή είναι όμως ξεχωριστή και για εμάς τους καθηγητές και το λοιπό προσωπικό της Σχολής που με συγκίνηση βλέπουμε άλλη μια «φουρνιά» σπουδαστών να αποφοιτούν. Τους υποδεχθήκαμε ενώ ήταν ακόμα παιδιά, τους γνωρίσαμε και δουλέψαμε μαζί τους, και τώρα είναι μπροστά μας ώριμοι πολίτες που έχουν κατακτήσει επάξια τον τίτλο του αποφοίτου της Σχολής Μηχανικών της ΑΕΝ Μακεδονίας.

Εσείς, αγαπητοί μας σπουδαστές, είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές του εκπαιδευτικού έργου που επιτελείται στην ΑΕΝ Μακεδονίας. Είμαστε βέβαιοι ότι χάρη στις γνώσεις και δεξιότητες με τις οποίες έχετε εξοπλιστεί κατά τη διάρκεια των σπουδών σας, θα προσφέρετε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, τόσο στους επαγγελματικούς τομείς που θα υπηρετήσετε, όσο και στον κοινωνικό στίβο ως ενεργοί πολίτες.

IMG_3629

(Α-Δ): Ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ., Ευστράτιος Ψύρρας, διοικητής της ΑΕΝ Μακεδονίας, ο καπτ. Δημήτριος Ματθαίου, γενικός διευθυντής της Arcadia Shipmanagement Co Ltd. και ο κ. Γεώργιος Γκοτζαμάνης, καθηγητής της ΑΕΝ Μακεδονίας- Σχολής Μηχανικών

Ο χώρος της ναυτιλίας στον οποίο οι περισσότεροι από σας θα σταδιοδρομήσετε επαγγελματικά παρέχει πολλές δυνατότητες και, παρά την οικονομική κρίση, εξακολουθεί να παρουσιάζει πλήθος ευκαιριών απασχόλησης.

Είναι μεγάλο προνόμιο που εντάσσεστε σ’ έναν χώρο στον οποίο η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια διεθνώς.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά μείνετε ανεπηρέαστοι από τον αρνητισμό και την απαισιοδοξία της εποχής. Mην χάσετε την πίστη σας και μην αφήνετε το χρόνο να περνά μακριά από τη μάθηση και τη δημιουργία. Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας σας προσκαλεί να συνεχίσετε το ταξίδι για την κατάκτηση της γνώσης, της μόρφωσης και της αυτογνωσίας, ένα ταξίδι που, όπως εσείς οι ίδιοι έχετε αποδείξει, δεν τελειώνει ποτέ.

Θέλω να είστε υπερήφανοι για το πτυχίο σας αλλά και για τη Σχολή σας, η οποία να είστε βέβαιοι πως θα συνεχίσει τη δική της δυναμική και ανοδική ανάπτυξη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε στις ναυτιλιακές εταιρείες που μας τιμούν σήμερα, όχι μόνο για την παρουσία τους εδώ, αλλά και για την βοήθεια που ποικιλοτρόπως μας προσφέρουν σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η αγάπη με την οποία περιβάλουν τους δόκιμους που υπηρετούν στα πλοία αποδεικνύει περίτρανα την πίστη τους στον Έλληνα ναυτικό.

Υποσχόμαστε ότι η βοήθειά τους θα έχει εμφανή αποτελέσματα στους μελλοντικούς αποφοίτους μας ώστε η εκπαίδευσή τους να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ναυτιλίας μας.

Ξεχωριστή μνεία αρμόζει στην εταιρεία Arcadia, για την χορηγία που διέθεσε, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα της σημερινής εκδήλωσης.

IMG_3641

(Α-Δ): O καπτ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος, manning manager της Springfield Shipping Co. Panama S.A., ο καπτ. Αλέξανδρος Κοζόρης, crew manager της Neda Maritime Agency Co. Ltd, ο καπτ. Δημήτριος Ματθαίου, γενικός διευθυντής της Arcadia Shipmanagement Co Ltd, o καπτ. Στέφανος Τζήμας, seagoing personnel manager της Eletson Corporation και ο καπτ. Δημήτριος Καραγιάννης, crew manager της Costamare Shipping Company S.A.

Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερη σημαντική και για μένα. Κλείνω ένα κύκλο 6 ετών ως διευθυντής της Σχολής Μηχανικών. Ξεκίνησα τη θητεία μου με μια πολύ δύσκολη συγκυρία, καθώς το Σεπτέμβρη του 2011 η Ακαδημία μας δεν μπόρεσε να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις εγκαταστάσεις της λόγω προβλημάτων στις κτιριακές υποδομές της.

Από τότε έγιναν πολλά.

Η Ακαδημία λειτουργεί με πλήρεις ηλεκτρονικές διασυνδέσεις, οι ζημιές στα κτήρια αποκαταστάθηκαν με χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η Σχολή Μηχανικών διαθέτει το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο μηχανουργείο από όλες τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της χώρας. Έχουν δημιουργηθεί οι βάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου ναυτιλιακού εκπαιδευτικού κέντρου τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια όλο το μόνιμο και έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής Μηχανικών, τη Διοίκηση της Ακαδημίας, τη Διεύθυνση της Σχολής Πλοιάρχων, το προσωπικό της Γραμματείας της Σχολής Μηχανικών, αλλά και όλους τους σπουδαστές με τους οποίους συνεργάστηκα όλα αυτά τα έξι χρόνια.

Εύχομαι σε όλους σας κάθε προσωπική επιτυχία, ευτυχία και καλή σταδιοδρομία!

Χαιρετισμός του διευθυντή της Σχολής Πλοιάρχων, καπτ. Νικόλαου Τσούλη

IMG_5318

Στιγμιότυπο από την ορκομωσία Πλοιάρχων της ΑΕΝ Μακεδονίας

Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα όλους εδώ για να απονείμουμε τα πτυχία στους νέους Πλοιάρχους και Μηχανικούς που αποφοιτούν σήμερα. Κατά τη διάρκεια των τετραετών σπουδών σας, κατακτήσατε τις γνώσεις και την εμπειρία που θα σας επιτρέψουν να ξεκινήσετε τη σταδιοδρομία σας ως Αξιωματικοί του Εμπορικού μας Ναυτικού.

Κατά τη φοίτησή σας στη σχολή οι συνθήκες και οι καταστάσεις που αντιμετωπίσατε δεν ήταν πάντα ιδανικές και σε αρκετές περιπτώσεις απείχαν ακόμη και από το αποδεκτό. Όμως έτσι είναι τα πράγματα στην πραγματική ζωή, έτσι θα τα συναντήσετε και στα πλοία. Πάντα, θα πρέπει να έχετε τον απώτερο στόχο στο μυαλό σας και σύμφωνα με αυτόν να προσεγγίζετε τα προβλήματα με υπομονή, επιμονή και τη διάθεση να προσφέρετε πάντα τον καλύτερο εαυτό σας.
Από πλευρά μας και μιλώ εκ μέρους όλων των καθηγητών σας, πιστεύω ότι κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε, για να σας προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα και να αξιοποιήσουμε το χρόνο των σπουδών σας εδώ όσο καλύτερα γινόταν. Δυστυχώς όμως, εκτός από την καλή διάθεση απαιτούνται και άλλοι πόροι για να επιτευχθεί ένα άριστο αποτέλεσμα. Ενδεικτικά αναφέρω:
– Στη σχολή Πλοιάρχων μας έλλειψε και μας λείπει ακόμη ο ηλεκτρονικός εκπαιδευτικός εξοπλισμός που θεωρείται προαπαιτούμενο για μια σχολή σαν τη δική μας.
– Για την αποκατάσταση των κτιρίων μας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΕΕ γιατί χωρίς τη χορηγία τους η υπάρχουσα διαθεσιμότητα των χώρων θα εξακολουθούσε να είναι ένα όνειρο. Η ΕΕΕ εξακολουθεί να μας στηρίζει ενεργά και συνεχίζει τις αποκαταστάσεις και σε άλλα σημεία του συγκροτήματος που είχαν εγκαταλειφθεί.
– Καθηγητές Ναυτικών Μαθημάτων. Η συνεισφορά τους είναι πιστεύω προφανής για μια σχολή που φιλοδοξεί να χαρακτηρίζεται ως Ναυτική. Οι Σχολές Πλοιάρχων και Σωστικών της Μακεδονίας χρειάζονται τουλάχιστον 15 Πλοιάρχους για να λειτουργήσουν με βάση τον σημερινό όγκο σπουδαστών που εξυπηρετούν. Η προσέλκυση αυτού του αριθμού καθηγητών Ναυτικής Προέλευσης έχει αναδειχθεί στο σημαντικότερο οργανωτικό πρόβλημα για τη διεύθυνση, η οποία με επαναλαμβανόμενες επαναπροκηρύξεις προσπαθεί να το καλύψει. Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους που αποφασίζουν να εργαστούν στη Ναυτική Εκπαίδευση υποχρεώνονται μετά από ένα ή δύο εξάμηνα να γυρίσουν στη θάλασσα για βιοποριστικούς λόγους, αφήνοντας κενά που δεν μπορούν να καλυφθούν. Όταν οι ίδιοι καθηγητές διδάσκουν επιμελώς και αποτελεσματικά τα ίδια μαθήματα, είναι προφανές ότι το επίπεδο συστηματικά αναβαθμίζεται. Όταν αντιθέτως, η αγωνία επικεντρώνεται στο πως θα καλυφθούν οι προβλεπόμενες ώρες με λιγότερο προσωπικό, το οποίο θα εργάζεται στα όρια των δυνατοτήτων του κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του επιπέδου τίθεται σοβαρά σε αμφιβολία.
– Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρουμε και τα μόνιμα προβλήματα υποστελέχωσης των γραμματειών και της σπουδαστικής μέριμνας που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη διαχείριση του διοικητικού τμήματος της εκπαίδευσης.
– Τέλος, η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε απλά θέματα, αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε να αυξήσουμε την απόδοση και την παραγωγικότητά μας υπό τις παρούσες συνθήκες πίεσης στον τομέα της επάνδρωσης.

IMG_5364

Ως διεύθυνση, προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που ανέκυπταν με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων στους σπουδαστές μας. Δεν το καταφέραμε πάντα. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο των αρμοδιοτήτων μας, πολλές φορές διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχαν περιθώρια θετικού επηρεασμού των εξελίξεων. Κάτω από την πίεση αυτών των καταστάσεων σίγουρα έγιναν και λάθη. Για αυτά τα λάθη, τα δικά μου και των συνεργατών μου θα ήθελα να αναλάβω προσωπικά την ευθύνη και να ζητήσω συγνώμη, ελπίζοντας ότι στο μέλλον θα γίνουμε αποτελεσματικότεροι.

Αγαπητοί καπετάνιοι και μηχανικοί,
Στην οικογένεια των Αξιωματικών του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού στην οποία τυπικά εισέρχεστε σήμερα ελπίζω ότι θα βρείτε όλα όσα σας ώθησαν στην επιλογή του Ναυτικού επαγγέλματος. Θα εισπράξετε αναγνώριση που εκτείνεται πολύ πιο μακριά από τα σύνορα της Ελλάδας, στους ωκεανούς και τις ηπείρους του κόσμου, θα αποφύγετε το δράμα της ανεργίας που δυστυχώς ταλανίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, θα απολαύσετε ικανοποιητικότατους μισθούς και γρήγορη εξέλιξη και θα νιώθετε περήφανοι γιατί ταξιδεύοντας την Ελληνική σημαία στα πέρατα της γης θα φέρνετε στην πατρίδα πολύτιμο συνάλλαγμα που τόσο απεγνωσμένα το έχει ανάγκη. Φυσικά θα πρέπει και εσείς να προσφέρετε κάτι στην ιδιωτική Εταιρία που θα σας επιλέξει.
– Γνώσεις που θα φροντίζετε συνέχεια να αναβαθμίζετε.
– Εργατικότητα και διάθεση για προσφορά.
– Ικανότητα να εργαστείτε παραγωγικά σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και σε ακραίες συνθήκες κάθε είδους.
Πιστεύω όμως ότι εδώ στη σχολή καταφέραμε να σας δώσουμε τις βάσεις που πάνω τους θα χτίσετε στέρεα το οικοδόμημα της επαγγελματικής σας υπόστασης.

Ο διευθυντής της Σχολής Πλοιάρχων της ΑΕΝ Μακεδονίας, καπτ. Νικόλαος Τσούλης με τις απόφοιτους Ειρήνη Χρυσοβαλάντου Τσίτσιου και Μαρία Αγανιάν

Ο διευθυντής της Σχολής Πλοιάρχων της ΑΕΝ Μακεδονίας, καπτ. Νικόλαος Τσούλης με τις απόφοιτους Ειρήνη Χρυσοβαλάντου Τσίτσιου και Μαρία Αγανιάν

Θα ήθελα σήμερα, ενώπιόν σας να ευχαριστήσω:
– Tη ΔΕΚΝ για την προσφορά του σεμιναρίου στο PARIS MOU,
– Tον κ Καραμπερίδη του Heriot Watt για τα σεμινάρια στους Ναυτιλιακούς Δείκτες και τους Παράγοντες που επηρεάζουν την προσφορά και τη ζήτηση στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία,
– Tους Hellenic Lloyds για την προσφορά του σεμιναρίου στη διαχείριση έρματος.
– Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στη Springfield του ομίλου Ωνάσση για την ανανέωση των υπολογιστών του Εργαστηρίου μας,
– Tην COSTA MARE για την προσφορά των συστημάτων εκπαίδευσης GMDSS τα οποία μας παραδόθηκαν υπό μεγάλη πίεση χρόνου λόγω της εκκρεμούσας επιθεώρησης της ΕΜSA.
– Tην Eastern Mediterranean για την προσφορά των υπολογιστών για τη δημιουργία του εργαστηρίου Ευστάθειας
– Τη NEDA για την προσφορά των υπολογιστών για τη δημιουργία του εργαστηρίου RADAR
– Τον κ Πρασσά Χρήστο για την υποστήριξη των συστημάτων και των δικτύων μας που αφιλοκερδώς μας παρέχει, ακόμη και από μακριά.
– Τέλος για την οικονομική βοήθεια στην προσπάθεια πραγματοποίησης της σημερινής τελετής θα ήθελα να ευχαριστήσω την ARCADIA για την ευγενική χορηγία της.

Ευχαριστούμε επίσης όλες τις Ναυτιλιακές Εταιρίες για την αναγνώριση που επιδεικνύουν στο έργο μας, προσλαμβάνοντας τους σπουδαστές μας για την εκτέλεση των Εκπαιδευτικών Ταξιδιών τους και φυσικά εξελίσσοντάς τους στη συνέχεια σε Πλοιάρχους και Μηχανικούς Γ τάξης.

Ευχαριστούμε το Ευγενίδειο Ίδρυμα για την αμέριστη και διαχρονική στήριξή του στη Ναυτική Εκπαίδευση γενικότερα και πιο συγκεκριμένα σε επίπεδο προγραμμάτων και εκδόσεων.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλο το προσωπικό της σχολής Πλοιάρχων, εκπαιδευτικό, πολιτικό και στρατιωτικό γιατί κάτω υπό δύσκολες και συχνά αντίξοες συνθήκες κατόρθωσε να παράξει ουσιαστικό θετικό έργο, όπως αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης της EMSA, όπου τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν θα είχαν προκύψει χωρίς την ενεργή εμπλοκή της διοίκησης της σχολής υπό την ηγεσία του αντιπλοιάρχου Ψύρρα, η οποία σε κάθε στάδιο βρίσκεται δραστήρια και εποικοδομητικά παρούσα, υποστηρίζοντας την κάθε σημαντική κίνηση και παρουσιάζοντας θεαματικά αποτελέσματα, παρόλη τη δραματική μείωση της δύναμης του στρατιωτικού προσωπικού.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σας αφήσω με τις τελευταίες μου παραινέσεις που ελπίζω να σας συνοδεύουν μέχρι το τέλος της σταδιοδρομίας σας.
– Σταθείτε δίπλα στην οικογένειά σας και ανταποδώστε την αγάπη και τη στήριξη που εισπράξατε για να φτάσετε μέχρι εδώ.
– Στηρίξτε τους συμμαθητές και συναδέλφους σας, γιατί μαζί θα εξελίσσεστε και θα αντιμετωπίζετε αντίστοιχα προβλήματα σε παραπλήσιο χρόνο.
– Υπακούετε τους ανωτέρους σας και σεβαστείτε τους υφισταμένους σας γιατί διαφορετικά η κλειστή κοινωνία του πλοίου θα γίνει δυσλειτουργική.
– Να είστε εργατικοί, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην επίλυση των όποιων προβλημάτων και όχι στη δημιουργία τους.
– Έχετε ήδη διαπιστώσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα της Ναυτικής Εκπαίδευσης, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα της πατρίδας μας. Όταν μετά από μερικά χρόνια βρεθείτε σε θέσεις ευθύνης φροντίστε να αποκαταστήσετε κάποια από τα στραβά που εμείς δεν καταφέραμε ή εν αγνοία μας δημιουργήσαμε, προς όφελος πάντα του συνόλου.

Εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη καλή σταδιοδρομία με τον Άγιο Νικόλαο να στέκεται πάντα προστάτης στην πλώρη σας και τη ζωή σας.

Χαιρετισμός του γενικού διευθυντή Arcadia Shipmanagement Co Ltd, καπτ. Δημήτριου Ματθαίου
 

IMG_5316

Αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή, να απευθύνω χαιρετισμό και ευχές για καλό επαγγελματικό κατευόδιο, προς όλους εσάς που αποφοιτήσατε επιτυχώς από την ΑΕΝ Μακεδονίας.

Αγαπητοί πτυχιούχοι, σήμερα επιβραβεύονται οι κόποι και οι προσπάθειές σας σε όλα αυτά τα χρόνια της φοίτησής σας. Σας αξίζει λοιπόν ένα μεγάλο μπράβο και ευχές για μια πετυχημένη σταδιοδρομία και ευτυχία στη ζωή.

Σήμερα επίσης επιβραβεύονται οι αγώνες των γονιών σας που τόσο σας στήριξαν, και που σήμερα έχουν κάθε λόγο να σας καμαρώνουν συγκινημένοι και να αισθάνονται εξαιρετικά υπερήφανοι. Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει λοιπόν και σε εσάς, αγαπητοί γονείς, για τους δικούς σας αγώνες και θυσίες.

Επίσης σήμερα όμως επιβραβεύονται και οι κόποι των Καθηγητών σας, που με ιδιαίτερη χαρά βλέπουν στα πρόσωπά σας τις προσπάθειές τους να ευοδώνονται. Ένα τρίτο λοιπόν μεγάλο μπράβο αξίζει σε όλους τους καθηγητές σας για τη συνεισφορά τους στην πρόοδό σας αλλά και στα στελέχη των διοικητικών – τεχνικών υπηρεσιών της ΑΕΝ , για τη συνεχή αρωγή που προσφέρουν σε όλους τους σπουδαστές.

Μπροστά σας, ανοίγεται μια καριέρα γεμάτη όνειρα, εμπειρίες, ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, ξεκινά η σταδιοδρομία σας στη θάλασσα και στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Και τα συναισθήματα σε μια τέτοια στιγμή είναι ανάμεικτα και πρωτόγνωρα, όπως είναι πάντα στην ζωή όταν τελειώνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας άλλος.

Όπως εσείς τώρα, έτσι και εμείς ξεκινήσαμε πριν αρκετά χρόνια την καριέρα μας, διστακτικά, με αγωνία και ανησυχία για το άγνωστο που είχαμε μπροστά μας, αλλά προχωρήσαμε.

Όλοι αντιμετωπίσαμε στα πρώτα βήματά μας, όπως και στη μετέπειτα σταδιοδρομία μας, καλές και κακές στιγμές, που σημάδεψαν το δρόμο και την πορεία μας.Τα εμπόδια που θα συναντήσετε για να πετύχεται θα είναι πολλά.

Εάν μπορώ να σας δώσω , εδώ μια συμβουλή, επιτρέψτε μου να σας πω να μη συμβιβαστείτε με την μετριότητα και να μην απογοητευτείτε από τυχόν αποτυχίες και εμπόδια.

Για να δανειστώ όμως μια φράση του Henry Ford , του ιδρυτή της γνωστής βιομηχανίας αυτοκινήτων.

«Τα εμπόδια είναι εκείνα τα φοβερά πράγματα που βλέπει κανείς, όταν παίρνει τα μάτια του απο τον στόχο».

Τίποτα δεν χαρίζεται, τίποτα όμως δεν είναι ανέφικτο. Πορευτείτε με σύνεση, προσοχή, συνέπεια και όρεξη για περαιτέρω μάθηση και εξέλιξη.

Στη σημερινή εποχή η γνώση είναι δύναμη. Πολύ δε περισσότερο η εξειδικευμένη γνώση. Αν μου επιτρέψετε λοιπόν να σας δώσω και εδώ μια συμβουλή θα σας έλεγα να φροντίσετε να διευρύνετε ακόμη περισσότερο τους ορίζοντές σας, να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας, τα ταλέντα σας έξω από καλούπια, έτοιμες λύσεις και συμβατικές προδιαγραφές.

Η σημερινή ζωή, περισσότερο από ποτέ, είναι μια ατέλειωτη σειρά από αντιθέσεις. Αντιθέσεις που αντιστέκονται σε κάθε τυποποίηση, που γεννούν επιχειρήματα, που καλλιεργούν ανακαλύψεις, που φέρνουν πρόοδο. Υιοθετείστε λοιπόν τις αντιθέσεις που προκύπτουν στη ζωή σας, αντιμετωπίστε με αισιοδοξία την κάθε προοπτική που διαφαίνεται και κυρίως μην συμβιβαστείτε. Πάρτε ρίσκα και διαχειριστείτε τις αλλαγές, εκμεταλευτείτε στο έπακρο και αυξήστε τους διαθέσιμους πόρους, κάνετε όνειρα και σχεδιάστε πλάνα για το έργο της .

Γιατί τελικά στη ζωή μετανιώνουμε πιο συχνά για αυτά που δεν κάναμε παρά γι αυτά που κάναμε.

Ο Διευθυντής της Σχολής Μηχανικών της ΑΕΝ Μακεδονίας, κ. Δημήτριος Γουργούλης με ένστολο απόφοιτο της Ακαδημίας

Ο Διευθυντής της Σχολής Μηχανικών της ΑΕΝ Μακεδονίας, κ. Δημήτριος Γουργούλης με ένστολο απόφοιτο της Ακαδημίας

Από τη Σχολή και τους Καθηγητές σας, πήρατε τις βάσεις και την καθοδήγηση, ώστε να μετατραπείτε, από απόφοιτοι Λυκείου σε επαγγελματίες Αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού.

Από τα εκπαιδευτικά σας ταξίδια στα πλοία, αποκομίσατε τις πρώτες εικόνες και μία εξειδίκευση – ανάλογα με τον τύπο πλοίου που μπαρκάρατε – σχετικά με την μελλοντική σας ανέλιξη στους κόλπους του ναυτικού κλάδου.

Η μεγάλη διαφορά, από ‘δω και μπρός, είναι πως μέχρι τώρα ήσασταν εκπαιδευόμενοι, ενώ σύντομα θα αναλάβετε υπεύθυνα καθήκοντα. Είμαι σίγουρος πως με σταθερά και μελετημένα βήματα θα προχωρήσετε και θα εξελιχθείτε προσωπικά και επαγγελματικά.

Στον ναυτικό κλάδο στην Ελλάδα υπάρχουν και θα υπάρχουν θέσεις εργασίες ,τόσο στα πλοία, όσο και σε παρεμφερείς υπηρεσίες και συνεργαζόμενους τομείς. Κανείς δεν έχασε, μπαίνοντας στο ναυτικό επάγγελμα, εφοδιασμένος με ανοιχτό μυαλό, θέληση και υπομονή.

Αγαπητοί και άξιοι συγχαρητηρίων νέοι Συνάδελφοι:

Είσαστε αυτοί που θα εξασφαλίσετε τη συνέχεια στην Ελληνική ναυτική μοναδικότητα και πρωτοπορία, που οι παλαιότεροι παραλάβαμε και διατηρήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Έλληνας Αξιωματικός Εμπορικού Ναυτικού, ήταν, είναι, και θα παραμείνει στην υψηλότερη ποιοτικά παγκόσμια κατάταξη.

Κάθε μακρύ ταξίδι αρχίζει πάντα με ένα πρώτο καινούργιο βήμα, όπως λέει και η διαφήμιση του γνωστού Johnny Walker, το οποίο μάλλον θα καταναλώσετε απόψε το βράδυ γιορτάζοντας την αποφοίτησή σας.

Σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία και καλή τύχη.