Ναυτιλιακή εκπαίδευση σε ελληνικά και ιταλικά δημόσια πανεπιστήμια

0

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Απριλίου από το «International Propeller Club of the United States», σε συνεργασία με τα Propeller Clubs της Ελλάδας και της Ιταλίας, καθώς και το λιμάνι του Πειραιά, εκπρόσωποι των ελληνικών και ιταλικών δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων παρουσίασαν τις προκλήσεις και τις προοπτικές στη ναυτιλιακή εκπαίδευση καθώς και τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ο Καθηγητής Σεραφείμ Κάπρος, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρουσίασε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, το οποίο επικεντρώνεται στους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών και του διεθνούς εμπορίου. Το πρόγραμμα παρέχει ευρύ φάσμα γνώσεων επί ναυτιλιακών, οικονομικών και περιβαλλοντικών θεμάτων, διοίκησης, μηχανικής και τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον Καθηγητή, οι φοιτητές μέσα από το πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε ερευνητικά εργαστήρια και να έρθουν σε επαφή με ένα εκτεταμένο δίκτυο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και διεθνών οργανισμών με τα οποία συνεργάζεται το πανεπιστήμιο. Επισημάνθηκε ότι στόχος του τμήματος είναι να ενσωματώσει στο άμεσο μέλλον μαθήματα που θα αφορούν την «πράσινη» ναυτιλία, την ενέργεια και τα logistics. Να σημειωθεί ότι από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα ξεκινήσει εξ’ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη ναυτιλία.

Από αριστερά: Umberto Masucci (President of The International Propeller Clubs - Italy), Assunta Di Vaio (Kαθηγήτρια, Πανεπιστήμιο «Parthenope» στη Νάπολη), Μανώλης Καβουσανός (Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Φανή Σακελλαριάδου (Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά), Giorgia Boi (vice President, The International Propeller Club, Port of Genoa), Σεραφείμ Κάπρος (Kαθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών), Anna Sciomachen (Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο της Γένοβας), Γεώργιος Ξηραδάκης (President, International Propeller Club of the United States, International Port of Piraeus)

Από αριστερά: Umberto Masucci (President of The International Propeller Clubs – Italy), Assunta Di Vaio (Kαθηγήτρια, Πανεπιστήμιο «Parthenope» στη Νάπολη), Μανώλης Καβουσανός (Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Φανή Σακελλαριάδου (Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά), Giorgia Boi (vice President, The International Propeller Club, Port of Genoa), Σεραφείμ Κάπρος (Kαθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών), Anna Sciomachen (Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο της Γένοβας), Γεώργιος Ξηραδάκης (President, International Propeller Club of the United States, International Port of Piraeus)

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Καβουσανός, ο οποίος παρουσίασε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «International Shipping, Finance & Management». Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015 και τα μαθήματα διδάσκονται στα αγγλικά. Διαρκεί ένα έτος (full time) είτε δύο έτη ως part time. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει χρηματοοικονομικά μαθήματα, μαθήματα λογιστικής, ναυτασφαλίσεων, ναυτιλιακού δικαίου, διεθνών σχέσεων κ.ά. Επίσης, προσφέρονται workshops σε τομείς του chartering, της αγοραπωλησίας πλοίων, της διαμεσολάβησης στη ναυτιλία, σεμινάρια, επισκέψεις και ευκαιρίες εργασίας σε ναυτιλιακές εταιρείες και ενώσεις.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Καθηγήτρια Φανή Σακελλαριάδου, Πρόεδρος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, η οποία μίλησε για το «Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Ναυτιλία», το οποίο προσφέρεται από το 2002. Στην ομιλία της εστίασε στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν οι ναυτιλιακές δραστηριότητες, επισημαίνοντας ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία θα πρέπει να συνεισφέρει στην ασφάλεια και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων από τα πλοία κατά 60%, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, χρησιμοποιώντας καύσιμα LNG.

Από την Ιταλία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Νάπολης «Parthenope» και της Γένοβας, οι οποίοι μίλησαν για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρουν τα δικά τους πανεπιστήμια. Η Καθηγήτρια Assunta Di Vaio, από το Πανεπιστήμιο «Parthenope», ανέφερε ότι το πρόγραμμα «Nautical and Aeronautical Science and Technology» καλύπτει γνώσεις ναυτιλιακής γεωλογίας, ωκεανογραφίας, ναυπηγικής πλοίων κ.ά. Μελλοντικός στόχος του πανεπιστημίου αποτελεί η έναρξη ενός νέου μεταπτυχιακού προγράμματος, που θα προσφέρει εξειδικευμένες οικονομικές και νομικές γνώσεις σε ναυτιλιακά θέματα. Τέλος, η Καθηγήτρια Anna Sciomachen, από το Πανεπιστήμιο της Γένοβας, αναφέρθηκε στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει σχετικά με τη ναυτιλία. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο της Γένοβας διαθέτει σχολή Οικονομικών Ναυτιλιακών Σπουδών, καθώς και σχολή Ναυπηγικής.

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά