Οι επιδόσεις των flag states για την περίοδο 2016-2017

0

Σύμφωνα με τη λίστα που εξέδωσε πρόσφατα το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) σχετικά με τις επιδόσεις των flag states για το περασμένο έτος, προκύπτουν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα από την ταξινόμηση των flag states σε διάφορες κατηγορίες. Η κατηγοριοποίηση μπορεί να αφορά σημαίες ανοιχτού νηολογίου, σημαίες χωρών της ΕΕ, σημαίες χωρών οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «υπερδυνάμεις» και σημαίες οικονομικά αναπτυσσόμενων χωρών.

Όσον αφορά τις σημαίες ανοιχτού νηολογίου κρατών όπως οι Μπαχάμες, η Κύπρος, η Λιβερία και ο Παναμάς, όπως προκύπτει από τη λίστα, καταγράφονται θετικές επιδόσεις στους τομείς του port state control (Paris MOU, Tokyo MOU κ.α.), των εργασιακών προτύπων στα πλοία τους (ILO MLC) και της νεαρής ηλικίας των πλοίων που νηολογούν. Οι σημαίες χωρών στις οποίες αποδίδεται ο χαρακτηρισμός «υπερδυνάμεις» στην πλειονότητά τους παρουσιάζουν άριστες επιδόσεις για το περασμένο έτος (Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο). Εξαίρεση αποτελούν οι ΗΠΑ, οι οποίες, σύμφωνα με τη λίστα του ICS, φαίνεται να μην εφαρμόζουν επαρκώς τους κανονισμούς της Marpol για την προστασία από τη μόλυνση του περιβάλλοντος λόγω τοξικών ουσιών και αποβλήτων που απορρίπτονται από τα πλοία.

Αρνητική επίδοση εμφανίζουν οι ΗΠΑ και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων στα πλοία τους (ILO MLC). Τα κράτη με σημαίες χωρών της ΕΕ (Eλλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Πορτογαλία) εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα σχετικά με την επίδοσή τους στον τομέα του port state control, στις συνθήκες διαβίωσης εν πλω, στη νεαρή ηλικία των πλοίων που νηολογούν, στην ευαισθητοποίησή τους για περιβαλλοντικά θέματα, στην ενεργή συμμετοχή τους σε διασκέψεις του IMO και στην επικύρωση των διεθνών ναυτιλιακών συμβάσεων από μέρους τους.

Από την άλλη πλευρά, αρνητικές χαρακτηρίζονται οι επιδόσεις των σημαιών της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Πολωνίας σε θέματα που αφορούν το Tokyo MOU καθώς και την ηλικία των πλοίων που νηολογούν. Επιπρόσθετα, αναφορικά με τις σημαίες των οικονομικά αναπτυσσόμενων χωρών που φέρουν τα πλοία, από τη λίστα προκύπτει ότι ναι μεν υπάρχουν σημαίες που παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα στις επιδόσεις τους (Νιγηρία, Μαλαισία), όμως οι περισσότερες σημαίες αναπτυσσόμενων χωρών εμφάνισαν αρνητικούς δείκτες επίδοσης κατά την αξιολόγησή τους (Ταϊλάνδη, Μογγολία, Φιλιππίνες, Τανζανία, Τόγκο, Τόνγκα).

Εν κατακλείδι, μπορούμε να συμπεράνουμε από τα παραπάνω ότι οι σημαίες ανοιχτού νηολογίου παρουσιάζουν απροσδόκητα καλές επιδόσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς, σε αντίθεση με τις σημαίες των βόρειων χωρών, οι οποίες δεν πληρούν επαρκώς τα απαιτούμενα κριτήρια ασφάλειας στα πλοία τους, με αποτέλεσμα τον αρνητικό αντίκτυπό τους στην υγεία του εργατικού δυναμικού και στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Αναλυτικά ο πίνακας με τις επιδόσεις των flag states, όπως δημοσιεύθηκε από το International Chamber of Shipping (ICS):

screenshotscreenshot

Αναλυτικά τη λίστα με τις επιδόσεις των flag states για το περασμένο έτος, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Φωτο: ΑΠΕ- ΜΠΕ