Νέα μεταπτυχιακή κατευθύνση στο Ναυτικό Δικαίο από τη Νομική Σχολή Αθηνών

0

Η Νομική Σχολή της Αθήνας αναμορφώνει από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, μετά και από σχετική απόφαση των αρμοδίων πανεπιστημιακών οργάνων, τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών της, δημιουργώντας ένα νέο ενιαίο μεταπτυχιακό πρόγραμμα με περισσότερες (κλασικές και νέες) κατευθύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να επισημανθεί η ανανέωση των μεταπτυχιακών σπουδών του εμπορικού δικαίου, οι οποίες οργανώνονται πλέον σε τρεις διαφορετικές αλλά αλληλοσυμπληρούμενες κατευθύνσεις · α) την κατεύθυνση «Εταιρείες και Χρηματοδότηση», β) την κατεύθυνση «Άυλα αγαθά και Ανταγωνισμός» και γ) την κατεύθυνση «Ναυτικού Δικαίου». Για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης σε κάθε μία από αυτές, απαιτείται η παρακολούθηση τεσσάρων υποχρεωτικών μαθημάτων και δύο μαθημάτων επιλογής (2+1 ανά εξάμηνο) από ένα ευρύτερο φάσμα γνωστικών αντικειμένων συναφών με το κύριο αντικείμενο ειδίκευσης, καθώς και η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.

Η διαμόρφωση των κατευθύνσεων αυτών και η σύνθεση των επιμέρους μαθημάτων τους, βασίσθηκαν στη διεθνή εμπειρία μεγάλων ιδρυμάτων της αλλοδαπής (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) που προσφέρουν επιστημονικώς ελκυστικά προγράμματα σε τομείς του εμπορικού δικαίου και του δικαίου της επιχείρησης, ορισμένα μάλιστα με εγκατάσταση στη χώρα μας. Παρά την αντίξοη συγκυρία ή μάλλον σε πείσμα αυτής, οι νέες προτάσεις συντονίζουν το βήμα με το διεθνές επιστημονικό και εκπαιδευτικό γίγνεσθαι και φιλοδοξούν να καταγραφούν ως βήμα προόδου και εκσυγχρονισμού.

Στην κατεύθυνση «Ναυτικού Δικαίου», για το α΄ εξάμηνο προβλέπονται ως υποχρεωτικά τα μαθήματα «Θαλάσσια Μεταφορά & Ναύλωση» και «Επίλυση Ναυτικών Διαφορών – Ναυτική Διαιτησία», ενώ ως μαθήματα επιλογής τα μαθήματα «Διεθνείς Ναυτικές Πωλήσεις», «Ναυτιλιακή Οικονομία & Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση», «Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», «Ηθική & Δίκαιο» και «Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο», ενώ για το β’ εξάμηνο προβλέπονται ως υποχρεωτικά τα μαθήματα «Ειδικά Θέματα Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου (κίνδυνοι θαλάσσιας αποστολής)» και «Δίκαιο Θαλάσσιας Ασφάλισης» και ως επιλεγόμενα τα μαθήματα «Ανταγωνισμός και Ρύθμιση: τα παραδείγματα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών», «Διεθνής Πτώχευση», «Ειδικές μορφές συμβάσεων εργασίας – σύμβαση ναυτικής εργασίας», «Νομικό πλαίσιο του Διεθνούς Εμπορίου» και «Η εξασφάλιση των πιστώσεων ιδίως στις σύγχρονες συναλλαγές». Ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες για το μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών:

Διάρκεια σπουδών
Για την απόκτηση Μ.Δ.Ε. απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση δύο εξαμήνων υποχρεωτικής φοίτησης ενός κύκλου συστηματικών εξειδικευμένων σπουδών με παράλληλη ερευνητική εργασία και η συγγραφή μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Το κάθε μάθημα μπορεί να διδάσκεται κατά υποθέματα. Στα δύο εξάμηνα, διδάσκονται συνολικώς έξι (6) μαθήματα, εκ των οποίων τα τέσσερα (4) ορίζονται ως υποχρεωτικά για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε., ενώ δύο (2) είναι μαθήματα επιλογής, τα οποία ο υποψήφιος επιλέγει από τον προτεινόμενο για κάθε κατεύθυνση κατάλογο μαθημάτων.

Προϋποθέσεις εισαγωγής
Στο Π.Μ.Σ. για κτήση Μ.Δ.Ε. γίνονται δεκτοί όσοι: α) έχουν πτυχίο Νομικής Σχολής ημεδαπής ή αντιστοίχου Τμήματος ή Σχολής αλλοδαπού Α.Ε.Ι., αναγνωρισμένου κατά νόμο από την αρμόδια αρχή της Ελληνικής Πολιτείας και β) έχουν αποδεδειγμένα πολύ καλή γνώση μίας τουλάχιστον από τις εξής γλώσσες: αγγλική, γαλλική ή γερμανική. Έπειτα από αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή του Π.Μ.Σ, κατόπιν πρότασης του εκπροσώπου κάθε Τομέα και απόφασης της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης, μπορούν να γίνουν δεκτοί και πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών σε συναφή προς το αντικείμενο της κατεύθυνσης γνωστικά αντικείμενα.
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν διαθέτει τίτλο επαρκούς γλωσσομάθειας για μία από τις προαναφερθείσες γλώσσες, μαζί με την αίτηση υποψηφιότητας υποβάλει δήλωση σχετικά με τη γλώσσα στην οποία επιθυμεί να εξετασθεί. Η εξέταση αυτή διενεργείται από μέλος Δ.Ε.Π. της Σχολής επί νομικού κειμένου. Η βαθμολογία της ξένης γλώσσας καταχωρείται με τον τελικό χαρακτηρισμό «επιτυχώς» ή «ανεπιτυχώς» και όχι με αριθμητικό βαθμό.

Κριτήρια επιλογής
Για την εισαγωγή στο Π.Μ.Σ. στις επιμέρους κατευθύνσεις της Σχολής, απαιτείται η επιτυχής συμμετοχή σε αξιολόγηση, γραπτή ή προφορική, σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο πίνακα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι υποψήφιοι απέκτησαν το πτυχίο τους με βαθμό τουλάχιστον «Λίαν Καλώς» ή συγκεντρώνουν βαθμό «Λίαν Καλώς» στα συναφή με τη δηλούμενη κατεύθυνση μαθήματα, όπως αυτά ορίζονται στον συνημμένο πίνακα.
Για την εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου 2016 θα γίνονται δεκτές αιτήσεις από τελειόφοιτους φοιτητές που οφείλουν έως το πολύ 3 (τρία) μαθήματα, υπό την αίρεση της επιτυχούς εξέτασης σε αυτά την εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου 2016.

Συνδρομή φοιτητών – Υποτροφίες
Για τη φοίτηση στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καταβάλλουν τέλος συμμετοχής ύψους 1200 ευρώ, σε δύο δόσεις (η πρώτη δόση με την εγγραφή και η δεύτερη με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου) ενώ προβλέπεται η χορήγηση έως 3 υποτροφιών ανά κατεύθυνση βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων και με συνεκτίμηση κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων.

Αιτήσεις υποψηφιότητας
Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει κατ’ έτος αίτηση υποψηφιότητας σε τρεις κατευθύνσεις του Π.Μ.Σ., κατ’ ανώτατο όριο, αλλά, εφόσον επιλεγεί σε περισσότερες, μπορεί να εγγραφεί μόνο σε μία κατεύθυνση της επιλογής του.

Η αίτηση κατατίθεται στη Γραμματεία της Σχολής (Ακαδημίας 45, Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών), με βάση το ενιαίο έντυπο από την 1η έως και την 15η Σεπτεμβρίου 2016, καθημερινά και κατά τις ώρες 10.00-13.00.

Οι προφορικές και γραπτές αξιολογήσεις θα πραγματοποιηθούν από Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου έως Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά
1. Αντίγραφο πτυχίου (χωρίς επικύρωση)
2. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας (χωρίς επικύρωση)
3. Αντίγραφο σχετικού μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (εάν υπάρχει)
4. Βεβαίωση ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ για τους υποψηφίους που προέρχονται από Πανεπιστήμιο
της αλλοδαπής
5. Πιστοποιητικά/πτυχία επαρκούς γνώσης ξένης γλώσσας επιπέδου C2 (νομίμως επικυρωμένα
και όχι μεταφρασμένα)
6. Βιογραφικό σημείωμα

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.law.uoa.gr