Ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την οργανωτική δομή μιας επιχείρησης είναι η κουλτούρα στο εσωτερικό της, η οποία διαμορφώνεται από αξίες, πεποιθήσεις, υποθέσεις, νόρμες και τρόπους ερμηνείας και κατανόησης των καταστάσεων. Η κουλτούρα παρέχει ένα είδος ταυτότητας στα μέλη του οργανισμού, ενισχύει τη δέσμευσή τους στην υλοποίηση των στόχων του και καθορίζει τα πρότυπα συμπεριφοράς που θα επικρατήσουν στους κόλπους του.
Στο πεδίο των ναυτιλιακών επιχειρήσεων διακρίνονται διάφορα επίπεδα κουλτούρας, τα οποία αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Τα σημαντικότερα επίπεδα κουλτούρας είναι τα ακόλουθα:
- Επιμέρους: Τα κοινά χαρακτηριστικά των μελών μιας ομάδας, τα οποία αποτελούν ένα υποσύνολο της ευρύτερης οργανωσιακής κουλτούρας της επιχείρησης.
- Επαγγελματική: Τα κοινά χαρακτηριστικά των ατόμων που ασκούν το ένα επάγγελμα, έχουν λάβει παρόμοια εκπαίδευση και έχουν τις ίδιες επαγγελματικές νόρμες και υποχρεώσεις.
- Οργανωσιακή: Η κουλτούρα στο επίπεδο του οργανισμού, δηλαδή το σύνολο των ατόμων ενός οργανισμού.
- Κλαδική: Η κουλτούρα που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί του κλάδου ερμηνεύουν παραμέτρους του περιβάλλοντος και θέτουν όρια στη στρατηγική του.
- Εθνική: Η κουλτούρα που αντανακλά τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των ατόμων της ίδιας εθνικότητας.
- Υπερεθνική: Τα κοινά χαρακτηριστικά πολλών ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, τα οποία υπερβαίνουν τις εθνικές διαφορές.
Η κουλτούρα, σε κάθε της έκφανση, αποτελεί θεμέλιο λίθο της ταυτότητας και της αποτελεσματικής λειτουργίας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Η κατανόηση και η διαχείριση των διαφορετικών επιπέδων κουλτούρας είναι κρίσιμη για την επίτευξη οργανωτικής συνοχής, την ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της διεθνούς ναυτιλίας.
*Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο αντλήθηκαν από το βιβλίο «Οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων», του καθ. Ιωάννη Θεοτοκά (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 3η έκδοση, Σεπτέμβριος 2019), σσ. 282.Αποκτήστε το βιβλίο πατώντας εδώ