Πέντε βήματα για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας στη ναυτιλία

0

Η συνεχής ανάγκη για ψηφιοποίηση δεδομένων και υπηρεσιών της σύγχρονης επιχείρησης, καθώς και η αυξανόμενη εξάρτηση από συστήματα πληροφορικής (IT) και επιχειρησιακής τεχνολογίας (OT) εντείνουν την ανάγκη για ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά συστήματα κυβερνοασφάλειας.

Η κυβερνοασφάλεια αναφέρεται στην προστασία των πληροφοριακών και τεχνολογικών συστημάτων από κακόβουλες επιθέσεις, παραβιάσεις, διαρροές ή κλοπές δεδομένων, καθώς και από ζημιές στο λογισμικό.

Στο πλαίσιο της ναυτιλιακής βιομηχανίας, περιλαμβάνει την προστασία των πλοίων, των χερσαίων εγκαταστάσεων, των συστημάτων πλοήγησης, επικοινωνίας και διαχείρισης φορτίου, καθώς και των υποστηρικτικών τους δικτύων. Η σημασία της κυβερνοασφάλειας έγκειται στο γεγονός ότι τα σύγχρονα πλοία είναι πλέον ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις, τεχνικές βλάβες, απώλεια δεδομένων και επικοινωνίας πλοίου-γραφείου ή ακόμη και ναυτικά ατυχήματα.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του IACS (International Association of Classification Societies), οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις οφείλουν να ενσωματώνουν πέντε βασικές παραμέτρους στο πλαίσιο της κυβερνοασφάλειας:

  • Αναγνώριση (Identify): εντοπισμός ευάλωτων σημείων στα πληροφοριακά και ψηφιακά συστήματα του πλοίου,  και αξιολόγηση των σχετικών κινδύνων.
  • Προστασία (Protect): θέσπιση σαφών ορίων μεταξύ των δικτύων, περιορισμός της πρόσβασης σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό και αποτροπή σύνδεσης ανεξέλεγκτων συσκευών.
  • Εντοπισμός (Detect): συνεχής παρακολούθηση της δραστηριότητας για έγκαιρη ανίχνευση ύποπτης ή κακόβουλης συμπεριφοράς.
  • Αντίδραση (Respond): κατάρτιση σχεδίου άμεσης απόκρισης, με καθορισμένα βήματα για την απομόνωση και περιορισμό της απειλής, διατηρώντας τις κρίσιμες λειτουργίες του πλοίου.
  • Αποκατάσταση (Recover): καθορισμός διαδικασίας επαναφοράς των συστημάτων σε ασφαλή και λειτουργική κατάσταση μετά από κυβερνοεπιθέσεις.

Πηγή: Britannia P&I Club