Η ΠΕΠΕΝ τιμά Έλληνες πλοιάρχους

0

Σε φιλικό και συναδελφικό κλίμα, μετά από σχεδόν τρία χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ καπτ. Μανώλης Τσικαλάκης και το Διοικητικό Συμβούλιο, με τις ευλογίες του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα της ΠΕΠΕΝ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, βραβεύτηκαν οι Πλοίαρχοι που το 2022 διέσωσαν από τους ωκεανούς και τις θάλασσες συνανθρώπους μας που κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους και απονεμήθηκαν:

  • Ο τίτλος του Επίτιμου Μέλους,
  • Οι επαίνοι στους Πλοιάρχους που αρίστευσαν στις εξετάσεις του Κ.Ε.Σ.Ε.Ν.,
  • Οι βραβεύσεις στα παιδιά Πλοιάρχων που εισήχθησαν σε Α.Ε.Ι.

Ακολουθούν οι βραβεύσεις:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, ομόφωνα αποφάσισε να ανακηρύξει Επίτιμο Μέλος της, τον π. Γενικό Γραμματέα της Ένωσης, καπτ. Αντώνη Μαρινάκη. Την τιμητική διάκριση παρέδωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, καπτ. Μανώλης Τσικαλάκης.

Επιπλέον, η ΠΕΠΕΝ τίμησε και φέτος το ανθρωπιστικό έργο των Ελλήνων Πλοιάρχων.

Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν οι Έλληνες Πλοίαρχοι μέλη, που διέσωσαν κατά τον χρόνο που πέρασε άτομα που κινδύνευσαν στην θάλασσα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους πρόσφυγες, η Ακαδημία Αθηνών και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με τα βραβεία που απένειμαν στην ΠΕΠΕΝ, τίμησαν την πατροπαράδοτη ανθρωπιστική συμπεριφορά των Ελλήνων Πλοιάρχων και κατ’ επέκταση των Ελλήνων Ναυτικών, οι οποίοι διέσωσαν πρόσφυγες και ναυαγούς ανά τους Ωκεανούς, ανεξαρτήτου φυλής ή προελεύσεως.

Τις βραβεύσεις απένειμαν: ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Αντώνης Αυγερινός και η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κα Μaria Clara Martin.

Πλοίο: LNG WOODSIDE ROGERS
Εταιρεία: MARAN GAS MARITIME INC.

Για την περισυλλογή και διάσωση των 3 μελών του αλιευτικού σκάφους YUJIN MARU, που βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω πυρκαγιάς, στη θαλάσσια περιοχή Ιαπωνίας στις 21.03.2022.

Βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος: καπτ. Παναγιώτης Στρατής

Πλοίο: Μ/Τ SOCRATES
Εταιρεία: TSAKOS GROUP

Για την συνδρομή στην επιχείρηση διάσωσης του αλιευτικού σκάφους NARCISA DE JESUS και των έξι επιβαινόντων του, στην θαλάσσια περιοχή Εκουαδόρ στις 23.04.2022.

Βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος: καπτ. Κωνσταντίνος Δημάνης

Πλοίο: Ε/Γ – Ο/Γ ΑΓ.ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ
Εταιρεία: ΑΝΕΣ FERRIES

Για τον εντοπισμό ενός μικρού κοριτσιού που έπεσε στην θάλασσα, στο λιμάνι του Πειραιά στις 25.05.2022.

Βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος: καπτ. Απόστολος Λαζαρίδης

Πλοίο: CELEBRITY INFINITY
Εταιρεία: CELEBRITY CRUISES

Για την αποτελεσματική συμβολή στην επιχείρηση διάσωσης 11 ατόμων που επέβαιναν σε αυτοσχέδια λέμβο, στη θαλάσσια περιοχή Key West – Φλόριντα, στις 04.08.2022. Επίσης, για την περισυλλογή και διάσωση 7 Κουβανών προσφύγων ανοιχτά της Φλόριντα, την 1η Σεπτεμβρίου 2022.

Βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος: καπτ. Ιωάννης Κασιμάτης
Τη Βράβευση παρέλαβε η μητέρα του κα Μαρία Κασιμάτη

Πλοίο: Μ/Τ CHRISTINA
Εταιρεία: LIVANOS S.A.

Για την διάσωση και περισυλλογή 27 προσφύγων από βυθισμένο σκάφος στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου – Καρπάθου στις 9-8-2022.

Βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος: καπτ. Κίμων Χριστοδούλου

Πλοίο: LNG ΜΑRAN GAS POSIDONIA
Εταιρεία: MARAN GAS MARITIME INC.

Για την περισυλλογή και διάσωση 8 ατόμων που επέβαιναν σε μικρό σκάφος και βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω μηχανικής βλάβης, στη θαλάσσια περιοχή του Μεξικό στις 07.09.2022.

Βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος: καπτ. Δημήτριος Λύρας

Πλοίο: O/Γ ΝΕPTUNE KALLOS
Εταιρεία: NEPTUNE LINES SHIPPING & MANAGING S.A.

Για την αποτελεσματική συμβολή στη διάσωση των τεσσάρων μελών του αλιευτικού σκάφους ARLANDA που βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω μηχανικής βλάβης, στον Βισκαϊκό Κόλπο, στις 17.09.2022.
Επίσης, με το Ο/Γ ΠΛΟΙΟ ΝEPTUNE ITHAKI, για τη διάσωση ιστιοπλοϊκού σκάφους και των τριών επιβαινόντων του, στην Αδριατική στις 22.10.2021.

Βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος: καπτ. Άγγελος Αντωνάτος

Πλοίο: VLCC MARAN LEO
Εταιρεία: ΜARAN TANKERS MANAGEMENT INC

Για την αποτελεσματική συμβολή στην επιχείρηση διάσωσης 60 προσφύγων που επέβαιναν σε 2 μικρές λέμβους, στη θαλάσσια περιοχή Μάλτας, στις 18.09.2022

Βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος: καπτ. Χαράλαμπος Κουτουλογένης

Πλοίο: CELEBRITY CONSTELLATION
Εταιρεία: CELEBRITY CRUISES

Για την περισυλλογή και διάσωση 16 ναυαγών που επέβαιναν σε ξύλινη λέμβο, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στη θαλάσσια περιοχή Καραϊβικής, στις 24.12.2022.

Βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος: καπτ. Ιωάννης Μπέρδος
Τη Βράβευση παρέλαβε ο κ. Δημήτρης Μπελαβράκης.

ΚΕΣΕΝ

Τους επαίνους απένειμε: ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κώστας Κατσαφάδος.

Έπαινος απονεμήθηκε στους πλοιάρχους που αρίστευσαν στις εξετάσεις του ΚΕΣΕΝ.

Πλοίαρχοι Α’ Τάξεως:

  • καπτ. Αντώνιος Σαμωνάς
  • καπτ. Γεώργιος Σώρας

Πλοίαρχοι Β’ Τάξεως:

  • καπτ. Εμμανουήλ Χατζηκωνσταντής

Βράβευση Εισαχθέντων σε ΑΕΙ

Τη βράβευση απένειμε: ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κώστας Κατσαφάδος.
Βραβεύτηκε ο Γεώργιος Πονήρης του Νικολάου, για την εισαγωγή του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.