«King Theras»: Στιγμιότυπα από τα πρώτα χρόνια των Ελλήνων πλοιοκτητών στα ιαπωνικά ναυπηγεία

0

Στα τέλη Οκτωβρίου του 1956 ολοκληρώθηκε η ναυπήγηση του δεξαμενόπλοιου «King Theras» από τα ναυπηγεία Harima της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τα Ναυτικά Χρονικά, το πλοίο ανήκε στην εταιρεία «Βόλκαν» και τελούσε υπό τη διαχείριση του Γραφείου της Nomikos Ltd. του Μάρκου Π. Νομικού.

Η καθέλκυση του πλοίου, που είχε πραγματοποιηθεί λίγους μήνες πριν, παρουσιάστηκε στο τεύχος της 1ης Σεπτεμβρίου 1956. Εκτός από τη φωτογραφία του πλοίου καθώς καθελκυόταν, τα Ναυτικά Χρονικά αποτύπωσαν και ένα στιγμιότυπο από την τελετή καθέλκυσης, στην οποία «παρέστησαν ο αρχιπλοίαρχος της εταιρείας κ. Παρίσης και οι τεχνικοί εκπρόσωποι των εφοπλιστών».

Η συγκεκριμένη φωτογραφία, που συνοδεύει και το παρόν άρθρο, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ναυτιλιακού ρεπορτάζ της εποχής: Από τη δεκαετία του 1950 και έπειτα, τα Ναυτικά Χρονικά διάνθισαν τις σελίδες τους με ολοένα και περισσότερες φωτογραφίες. Ειδικό ενδιαφέρον παρουσίαζαν πάντοτε τα αφιερώματα στις καθελκύσεις των Ελλήνων στην Ιαπωνία. Το παραδοσιακό τελετουργικό που τελούν ακόμα και σήμερα οι εκπρόσωποι των ιαπωνικών ναυπηγείων συγκέντρωνε το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, σε μια εποχή που η ενημέρωση γινόταν κατά κύριο λόγο μέσω του έντυπου Τύπου.

Η κατασκευή του «King Theras» αποτέλεσε μέρος του δεκαετούς προγράμματος ναυπηγικών επενδύσεων του Οίκου Μάρκου Π. Νομικού, ο οποίος από τη δεκαετία του 1950 θα προχωρούσε σε συστηματική επαύξηση και ανανέωση του στόλου του. Ιδιαίτερο γνώρισμα αυτών των πλοίων ήταν ότι έλαβαν ονόματα βασιλιάδων από την ελληνική μυθολογία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο όμιλος θα εγκαινίαζε ένα δεκαετές πρόγραμμα ναυπηγικών επενδύσεων, παραλαμβάνοντας δέκα νεότευκτα μεταξύ 1953 και 1964. Χαρακτηριστικό των νέων πλοίων ‒φορτηγών και δεξαμενόπλοιων‒ ήταν ότι όλα έλαβαν ονόματα μυθικών βασιλιάδων, όπως «King Minos», «King Theseus» και «King Agamemnon».

Μεγάλο μέρος των ναυπηγικών αυτών επενδύσεων θα πραγματοποιούνταν στην Ιαπωνία, με τη συνεργασία του ελληνικού οίκου με τα ιαπωνικά ναυπηγεία να αποτελεί μια σημαντική σελίδα στις ναυτιλιακές σχέσεις των δύο χωρών. Εξαιρετικού ενδιαφέροντος και ενδεικτικό της σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών είναι η αναφορά των Ναυτικών Χρονικών στο τεύχος της 15ης Αυγούστου 1956 για την αποστολή χρηματικής βοήθειας του ναυπηγείου Harima προς τον Μάρκο Π. Νομικό, ως βουλευτή Κυκλάδων με καταγωγή από τη Σαντορίνη, για τους σεισμόπληκτους του νησιού. Ο σεισμός της Αμοργού, ο οποίος αποτέλεσε τον μεγαλύτερο καταγεγραμμένο σεισμό στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα, είχε πλήξει σε μεγάλο βαθμό το νησί της Σαντορίνης, με τους Ιάπωνες επιχειρηματικούς συνεργάτες του Μάρκου Π. Νομικού να δείχνουν έμπρακτα τη στήριξή τους.

Από την πρώτη ελληνική ναυπήγηση στην Ιαπωνία, του τάνκερ «Tini» του Ιωάννη Μ. Καρρά το 1952, η Ελλάδα και η Ιαπωνία θα εκκινούσαν μια κοινή επιχειρηματική πορεία αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που θα είχε ως αποτέλεσμα τη ναυπήγηση εκατοντάδων νεότευκτων για τον ελληνικό και ελληνόκτητο στόλο.

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την πρώτη ελληνική ναυπήγηση στην Ιαπωνία, τα Ναυτικά Χρονικά διοργανώνουν την έκθεση «Maru, Έλληνες στα ναυπηγεία της Ιαπωνίας» από 15 έως 21 Δεκεμβρίου. Η έκθεση Maru οπτικοποιεί πτυχές της ιστορίας των ελληνο-ιαπωνικών ναυπηγικών δεσμών, παρουσιάζοντας πλούσιο υλικό από το αρχείο των Ναυτικών Χρονικών, προσωπικά και εταιρικά ενθύμια, και μοντέλα πλοίων που ναυπηγήθηκαν στην Ιαπωνία από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την έκθεση εδώ