Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει σοβαρά την καρδιά

0

Οι ναυτικοί ανέκαθεν αποτελούσαν μία ομάδα εργαζομένων με υψηλά ποσοστά καπνιστών σε σχέση με άλλα επαγγέλματα. Τα τελευταία χρόνια, οι καπνίζοντες γενικά μειώνονται, αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται ραγδαία οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι «ατμιστές» αυξήθηκαν από 7 εκατομμύρια το 2011 σε 41 εκατομμύρια το 2018.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει εδραιωθεί στη συνείδηση αρκετών ανθρώπων ως η «υγιέστερη» εναλλακτική λύση στο κάπνισμα, καθώς, αντί του βλαπτικού καπνού και των προϊόντων καύσης, ο χρήστης εισπνέει ατμό. Για τον λόγο αυτόν αρκετοί καπνιστές εγκαταλείπουν το κάπνισμα για χάρη του ατμίσματος. Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cardiovascular Research, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών του καρδιαγγειακού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ohio State University διαπίστωσαν ότι οι ουσίες και τα μικροσωματίδια που εμπεριέχονται στον ατμό συνδέονται άμεσα με την υπέρταση, τη δημιουργία θρόμβων και τη στεφανιαία νόσο. Επιπλέον, τα υγρά που χρησιμοποιούνται για το άτμισμα περιέχουν φορμαλδεΰδη, ουσία με αποδεδειγμένη καρκινογόνο δράση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε ύστερα από αρκετούς θανάτους, ιδίως νέων ανθρώπων, που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο τονίζουν ότι προς το παρόν έχουν μελετηθεί μόνο οι άμεσες επιπτώσεις του στην υγεία και δεν υπάρχουν δεδομένα για τη χρόνια χρήση του. Για παράδειγμα, είναι ακόμη άγνωστες οι επιπτώσεις των χρωστικών και αρωματικών ουσιών που δίνουν χρώμα και γεύση στα υγρά. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο ατμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν είναι απλώς νερό και ότι το άτμισμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται η λύση για τη διακοπή του καπνίσματος.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ