Ποιες είναι οι σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας;

0

Οι εξαγωγές μιας χώρας αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες για την οικονομική ανάπτυξή της, καθώς ενισχύουν την παραγωγικότητα, αυξάνουν τα δημόσια έσοδα και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο. Μέσα από την πρόσβαση σε μεγαλύτερες ή περισσότερες αγορές, οι επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους, να καινοτομήσουν αλλά και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα ενισχύει τη σταθερότητα της οικονομίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητά της απέναντι σε εσωτερικές και διεθνείς προκλήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, και σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, για το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025, οι δέκα κυριότερες εξαγωγικές αγορές για την Ελλάδα είναι (σε φθίνουσα κατάταξη): η Ιταλία, η Γερμανία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ, η Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Ποια είναι όμως η αξία αυτών των εξαγωγών;

Στη λίστα που ακολουθεί, αναφέρονται οι κυριότερες εξαγωγικές αγορές για την Ελλάδα σύμφωνα με την αξία των εξαγωγών σε δισεκατομμύρια ευρώ.

1.      Ιταλία €3,29 δισ.

2.      Γερμανία €2,85 δισ.

3.      Κύπρος €2,45 δισ.

4.      Βουλγαρία €2,25 δισ.

5.      ΗΠΑ €1,83 δισ.

6.      Ρουμανία €1,53 δισ.

7.      Ηνωμένο Βασίλειο €1,49 δισ.

8.      Ισπανία €1,21 δισ.

9.      Γαλλία €1,18 δισ.

10.    Ολλανδία €0,99 δισ.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, σημείωσε πως: Το συγκεκριμένο εννεάμηνο του 2025, σε σχέση με το εννεάμηνο του 2024, αναδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η σταθερή θέση και προτίμηση των Ελλήνων εξαγωγέων προς τις χώρες της ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη. Η αναγκαιότητα διασποράς κινδύνου και η περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών θα προέλθει από την αύξησή τους προς τις τρίτες χώρες. Η εξάρτηση από την ΕΕ, που το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση, θα είναι μικρότερη. Η παραπάνω απεικόνιση αναδεικνύει εμφατικά ότι οι νέες αγορές και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται από αυτές θα οδηγήσουν σταδιακά στη μείωση του εμπορικού μας ελλείμματος».

Πηγή δεδομένων: Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων

Comments are closed.