Η εκκένωση των αγωγών φορτίου μεταξύ του τερματικού σταθμού και του δεξαμενόπλοιου αποτελεί ένα κρίσιμο στάδιο στις διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης υγρών χύδην φορτίων. Κατά τη διενέργεια της συγκεκριμένης διαδικασίας ελλοχεύουν κίνδυνοι, όπως η υπερπίεση και η υπερχείλιση των δεξαμενών φορτίου του πλοίου, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις.
Ειδικότερα, η πίεση που αναπτύσσεται στις δεξαμενές φορτίου του πλοίου κατά τη διαδικασία εκκένωση των αγωγών ξηράς μπορεί να προκαλέσει σημαντικές παραμορφώσεις σε αυτές. Παράλληλα, η υπερχείλιση των δεξαμενών ενέχει σοβαρό κίνδυνο ρύπανσης του περιβάλλοντος και πρόκλησης τραυματισμών σε μέλη του πληρώματος.
Ως εκ τούτου, η αποτελεσματική διαχείριση της διαδικασίας ξηράς είναι απαραίτητη για την ασφάλεια του πλοίου και την προστασία του περιβάλλοντος. Η μέθοδος και τα στάδιά της εξαρτώνται από τις εγκαταστάσεις του τερματικού και τον τύπο του φορτίου, ωστόσο παρακάτω παρατίθενται ορισμένες γενικές συστάσεις πρόληψης των κινδύνων υπερπίεσης και υπερχείλισης:
- Αποφυγή χρήσης δεξαμενών φορτίου με πληρότητα άνω του 98%.
- Διατήρηση εφεδρικής δεξαμενής φορτίου σε ετοιμότητα προς χρήση, σε περίπτωση κινδύνου υπερχείλισης.
- Διατήρηση κλειστών των βαλβίδων πολλαπλής εισαγωγής κατά τις περιόδους παύσης της διαδικασίας φορτοεκφόρτωσης.
- Συνεχής παρακολούθηση της πίεσης και ανάλογη ρύθμιση της βαλβίδας για τον ακριβή έλεγχο της ροής και του όγκου υγρού και αερίου προς τις δεξαμενές.
- Στενή παρακολούθηση της διαθέσιμης χωρητικότητας και της πίεσης των δεξαμενών.
- Άμεση αναφορά προβλημάτων ή αποκλίσεων από τις καθορισμένες διαδικασίες στον τερματικό σταθμό.
Η συστηματική ενημέρωση και κατάρτιση του πληρώματος, ο προσεκτικός σχεδιασμός σε συνεργασία με τον τερματικό σταθμό, καθώς και η διαρκής, αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ πλοίου και ξηράς, αποτελούν βασικούς παράγοντες μείωσης του κινδύνου υπερπίεσης και υπερχείλισης κατά την διαδικασία φορτοεκφόρτωσης και εκκένωση των αγωγών.
Πηγή: Gard