Η στρατηγική σημασία της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στις επιχειρήσεις

0

Η ικανότητα μιας επιχείρησης να δημιουργεί αξία και να διακρίνεται εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ανθρώπινο δυναμικό της. Στο πλαίσιο αυτό, είναι καθοριστικής σημασίας ο ρόλος και η συμβολή της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ).

Η ΔΑΔ είναι μια λειτουργία που αποσκοπεί στη βελτίωση της παραγωγικής συνεισφοράς των ανθρώπων στην επιχείρηση με τρόπο στρατηγικά, ηθικά και κοινωνικά υπεύθυνο. Για να μπορεί η επιχείρηση να αποκτήσει, να διατηρήσει και να αξιοποιήσει ικανούς εργαζομένους και να βελτιώσει την παραγωγική συνεισφορά τους, θα πρέπει να προχωρήσει στις ακόλουθες στρατηγικές και λειτουργικές ενέργειες:

  • Προγραμματισμός του ανθρώπινου δυναμικού: Είναι ενέργεια στρατηγικού χαρακτήρα, που έχει σκοπό την πρόβλεψη των αναγκών σε προσωπικό για την κάλυψη των μελλοντικών θέσεων εργασίας.
  • Ανάλυση εργασίας: Περιλαμβάνει την περιγραφή του έργου που πρόκειται να εκτελέσει ο φορέας της θέσης και την προδιαγραφή-προσδιορισμό των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τα οποία πρέπει να διαθέτει.
  • Προσέλκυση και επιλογή υποψηφίων: Περιλαμβάνει τον εντοπισμό των δυνητικών υποψηφίων, την πρόσκλησή τους να ενδιαφερθούν για τις θέσεις εργασίας και την επιλογή των καταλληλότερων από αυτούς, αλλά και την υποδοχή και ένταξη των νεοπροσληφθέντων.
  • Εκπαίδευση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού: Περιλαμβάνει την εκπαίδευση και κατάρτιση, την ανάθεση διευρυμένων καθηκόντων και την παροχή δυνατοτήτων προσωπικής ανάπτυξης στο ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης.
  • Ανταμοιβή εργαζομένων: Αναφέρεται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μιας πολιτικής αμοιβών και ειδικών σχεδίων μισθών, ημερομισθίων, οικονομικών κινήτρων και παροχών για τις διάφορες κατηγορίες εργαζομένων.
  • Αξιολόγηση απόδοσης: Αναφέρεται στην αξιολόγηση της απόδοσης κάθε εργαζομένου με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και την εκτίμηση της συνεισφοράς, των δυνατοτήτων και των αδυναμιών του.
  • Εργασιακές σχέσεις στο εσωτερικό της επιχείρησης: Πεδίο των εργασιακών σχέσεων είναι η τήρηση των όρων της σύμβασης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά και των σχέσεων που προκύπτουν από τον τρόπο με τον οποίο οι δύο πλευρές τηρούν αυτούς τους όρους ή διεκδικούν την αλλαγή και τη βελτίωσή τους.

*Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο αντλήθηκαν από το βιβλίο «Οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων», του καθ. Ιωάννη Θεοτοκά (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 3η έκδοση, Σεπτέμβριος 2019), σσ. 347.