Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024 έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης», του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η παρουσίαση της έκδοσης με τίτλο: «Ιστορία των επιχειρήσεων Ωνάση, 1924-1975» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2023). Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την Isalos.net να αποτελεί τον αρωγό επικοινωνίας.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, τον λόγο πήρε η επιστημονική επιμελήτρια της έκδοσης, καθ. Τζελίνα Χαρλαύτη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών-ΙΤΕ και καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η οποία προχώρησε σε σύντομη παρουσίαση του αρχείου του Ιδρύματος Ωνάση, πάνω στο οποίο βασίστηκε η συγγραφή του βιβλίου.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Γιατί το όνομα του Ωνάση ταυτίστηκε παγκόσμια με τον εφοπλισμό;», συντονιστής της οποίας ήταν ο Δρ. Ηλίας Μπίσιας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου).
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:
• καθ. Μαρία Λεκάκου, Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Πανεπιστημίου Αιγαίου.
• καθ. Τζελίνα Χαρλαύτη, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών-ΙΤΕ και καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καθοριστική συμβολή του Ωνάση στην δημιουργία του μοντέλου της παγκόσμιας ναυτιλιακής επιχείρησης όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά κατόρθωσε να συνδυάσει την ευρωπαϊκή ναυτιλιακή τεχνογνωσία με τους αμερικανικούς θεσμούς και πόρους.
Επιπροσθέτως, είναι άξιο αναφοράς ότι από ελληνικής πλευράς, υπήρξε ο πρώτος επιχειρηματίας, που επικεντρώθηκε στην αγορά των δεξαμενοπλοίων, με την απόκτηση του πρώτου αντίστοιχου πλοίου, να καταγράφεται το 1938. Μέχρι και το 1975, το έτος θανάτου του δηλαδή, ο Ωνάσης συγκαταλεγόταν στους 10 μεγαλύτερους ιδιοκτήτες δεξαμενοπλοίων στον κόσμο.
Τέλος, η συζήτηση στράφηκε στο εύρος των επιχειρήσεων Ωνάση, το όνομα του οποίου δεν ήταν συνυφασμένο εξ’ ολοκλήρου με την ποντοπόρο ναυτιλία. Ο Ωνάσης, σύμφωνα με τις συμμετέχουσες του πάνελ, ακολούθησε έναν διαφορετικό δρόμο σε σχέση με τους «παραδοσιακούς» Έλληνες πλοιοκτήτες, γεγονός που τον οδήγησε να στραφεί τόσο στον κλάδο της ακτοπλοΐας όσο και σε αυτόν των αερομεταφορών.
Σχετικά με το βιβλίο
Το βιβλίο «Ιστορία των επιχειρήσεων Ωνάση, 1924-1975», δημιουργήθηκε έπειτα από ανάθεση του Ιδρύματος Ωνάση στο Κέντρο Ναυτιλιακής Ιστορίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ και κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης «Ιστορία των επιχειρήσεων Ωνάση, 1924-1975» αλλά και τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, μέσω του καναλιού της Isalos.net στο YouTube: